Workshop van vrijdag 15 maart 2019 – 2.

Ook rozenstruiken zijn o.k. voor accenten en bijzet materiaal, let wel goed op niet alle rozensoorten werken goed mee. Het zijn vooral de wilde en de dwergsoorten die goed zijn. Laatstgenoemde zijn gegriffeld en daar zit het gevaar. Als ze te hoog gegriffeld zijn kan je er weinig mee.

Reeds meer dan 30 jaar stellen we vast dat na iedere beginners les van 8 à 10 mensen er steeds 1 is die doorgaat. Dieter is uit de laatste groep beginners diegene die er voluit voor gaat. Je kan bonsai beoefenen op verschillende manieren, maar de echte gepassioneerde liefhebbers willen leren en snel zichzelf en hun bomen laten ontwikkelen. Dit zijn de mensen die bij “Kei Bonsai Kai” hun plaats verdienen. Proficiat man goed bezig.

Juniperus parsonii, dit is een sterk groeiende soort dus ook een sterke onderstam. Daar hebben we enkele jaren geleden Juniperus Itoigawa op geënt, dit doen we om met een compactere goed bewerkbare loofkwaliteit te werken. De basisvorm is gelegd, de boom wordt nu nog verpot en in de zomer en najaar regelmatig opgevolgd door snoei, pluk en bedrading. Vanaf nu kan dit project binnen de 2 jaar toonbaar mooi zijn.

Dit is een typisch beginnersboompje dat nu zijn 2 jaar training achter de rug heeft en in zijn aangepaste pot kan. In deze fase van opbouw hebben we de eigenaars nog niet genoeg ervaring om het toekomstbeeld van de volgende opbouwfase te zien. De kleine pot is aangepast om snel stamveroudering te bekomen en het aantal takken is voor de helft teveel. Bij iedere grotere check up gaat zowel in detail als in grote lijnen gesnoeid worden tot uiteindelijk 5 laatste takken en top. Waarom niet nu onmiddellijk? Nog niet voldoende ontwikkeld en vertakkingen – tak – wortelverhouding is nog niet in balans. Eerst een oude vaste kluit opbouwen. Vele mensen doen vanaf dit punt alleen verder en creëren dan, zo een braaf “bonsaiboompje” maar kijk geregeld naar dit BLOG en je ziet andere afgerijpte resultaten die ook met dergelijk startmateriaal begonnen zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s