Workshop van vrijdag 12 april 2019 – Pinus sylvestris.

Pinus sylvestris een Mochi Komi verpotting is een goed en volledige opgebouwde wortelkluit die gedurende een zeer lange tijd gezond heeft verder gegroeid. Het bewijs is de dikke mat wortels vol met een mix van oude en nieuwe wortels, witte groeipunten en mycorrhiza. ( Een mycorrhiza is een samenlevingsvorm van schimmels en planten via de wortels. Veel schimmels en planten leven in mutualistische symbiose in de vorm van een mycorrhiza).

In de oude kern hoeven we niets te verstoren tijdens de verpotting, dit is allemaal in het verleden zo goed opgebouwd. Ook de groeireactie van de boom is in functie van deze kluit, deze boom gaat nu zijn 3de rijpingscyclus in. Omdat de startplant is opgebouwd met een takkengestel die zich nieuw ontwikkelde tijdens de ganse pre vormgeving, zitten we visueel gezien nog maar aan het einde van een eerste rijping. Dat wil zeggen knoppen en kleinere takjes zijn al verder ontwikkeld terwijl de ouderdom en stevigheid van de draagtakken er nog niet is.

Door onze opbouwende onderhoud hierop aan te passen kunnen we dit bijsturen zonder de boom uit zijn trage groeiritme te halen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s