Workshop van zaterdag 19 oktober 2019 – 1.

De belangrijkste fase in een bonsailoopbaan is de eerste stap of de eerste aanschaf van een goed gerijpte boom.

Het aantal voorafgaande jaren met projecten is ook leuk om te doen en vooral goed om te leren begrijpen wanneer we nu echt een ontwikkelde bonsai hebben.

Het “doorvormen” en tevens onderhouden gaat hier gepaard met uitdunnen, ruimte, licht en uitsraling. We houden niet alleen rekening met tragere groei maar ook met de toekomstige groei van binnen- en buitenloof.

Er is de keuze van een heropstart met volledige bedrading of verder doen met tak veroudering enkel door snoei. Het oud laten van de schors door deze niet op te kuisen of toch wel goed het verschil te laten zien tussen levend en dood. Al deze keuzes zijn één te volgen lijn bvb niet bedraden, geen stam opkuisen …..of wel bedraden, wel stam opkuisen….. Hier beslist de eigenaar en ik adviseer, de keuze van de aangepaste pot en de passende verpotting gaat hier voor een zichtbare meerwaarde zorgen.

Wie vanaf ruw materiaal naar een gelijkaardige rijpheid wil met deze loofsoort, kan rekenen op 10 à 12 jaar. zonder styling en de periode van de recuperatiegroei.

Dus een boom met oude karaktertakken , zoals deze boom, heeft al een hele “K.B.K.” loopbaan achter de rug. Deze was 25 jaar geleden al een rijpe boom toen toen één van onze generatie liefhebbers ermee begon. Dus ouderdom in een boom kan je niet nabootsten, dit zal altijd echt zijn.

Dergelijke bomen zijn dan ook dankbare displaybomen in een opstelling, zelfs een dominante boom in een “tokonoma” en kan in een mooie “line up” van een goede tentoonstelling zijn rol vervullen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: