De kunst van het tentoonstellen.

Bestudeer samen met ons “the art of displaying” en bezoek geregeld onze display ruimte die regelmatig aangepast wordt.

We hebben onze display ruimte met de eerste opstellingen klaar, voor de eerste reeks is er nog niet overdreven in materiaal keuze omdat het meer een Prunus opstelling is samen met enkele winterbomen die dan weer aangevuld zijn met enkele naaldbomen en coniferen.

Om in een totaalopstelling de contrasten te laten overvloeien houden we rekening met enkele Japanse basistermen die gebruikt worden bij tokonoma’s SO-SHIN-GYO.

SO boom of display – bv bunjin en speelse elegante natuurlijke bomen (ook wel alternatieven genoemd), dus geen perfecte of geen wortelvoeten, dit wordt vaak gepresenteerd met grotere accenten. Ook solitair accenten horen bij deze categorie, maar ook mossen, alsook goed bemoste bomen of struiken. Dit zijn veelal displays die een losse ongedwongen, “no rules” en “no nonsense” gevoel opwekken. Het natuurlijke buikgevoel. Deze is de meest gebruikelijke bij “Kei Bonsai Kai” en ook vooral bij de “Sakka Kyookai” en op de “Aki Ten”….. Ook het oudere Japanse is hier op gestaafd. We worden nogal overspoeld met foto’s van dikke stammen, buiten proportie maar spectaculair ogende wortelvoeten of overdreven kronkelende takken en dode houtpartijen. Om dit type bomen een goede opstelling te geven hanteren we SHIN, wat staat voor stoer, dynamisch en coniferen en naaldbomen.

Nog een andere benadering bij het opstellen hanteren we voor bladverliezende en ook loofbomen algemeen waar we stabiele verankerde bomen met oude karaktertakken presenteren. Meestal bomen die in lagere gebieden of zelfs vlakke land tot zelfs in parken of tuinen kunnen staan. Daarvoor hanteren we GYO.

Bij deze drie uiteenlopende benaderingen over de verschillende mogelijkheden van opstellen en het gebruik van de accenten of rolbeelden gaat hier ook nog meer detail een rol spelen bv. een figuurtje van iemand met een wandelstok kan je linken aan een bergpad, een figuurtje van een dier kan je linken aan de omgeving waar de boom staat…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s