Vraag en antwoord.

Vraag en antwoord gaan over specifieke bomen en niet over alle bomen van deze soort. Ieder geval kan anders zijn…..

VRAAG over deze Acer p. Kiyohime.

Ik heb dus zoals gezegd wat gesnoeid eraan om een beter silhouet te krijgen en heb op veel plaatsen al genepen waar hij volgens mij zeker de rand van het silhouet bereikt heeft.

Moet ik nu nog wat blijven nijpen bij deze die de rand bereiken of mag ik hem even laten doen en begin mei een deel bladsnoei doen en nog meer snoeien voor het silhout?

Of nog iets anders?

Antwoord: De buitenste contouren blijven nijpen zodat het silhouet behouden blijft. Begin al met een eerste “blad uitdunning”, ongeveer de helft (één weg, één laten staan…). Nog een beetje voorzichtig aan de binnenzijden, daar niet teveel wegpakken. Probeer de ganse zomer “gele bladeren” te voorkomen. Een volgende snoeibeurt en bladuitdunning zal snel volgen. Hou me op de hoogte met foto’s. Denk ongeveer een 3-tal weken.

VRAAG over deze Zelkova niré.

Bij deze boom had je gezegd nijpen en hier en daar een trekker laten.  Mag ik daar nu al mee beginnen.

Dat is dan waarschijnlijk enkel op de buitenste knoppen nijpen en de binnenste laten groeien tot ze voorbij het silhouet komen en dan later terug snoeien naar het silhouet?  Of ben ik mis?

Haal ik in mei als hij vol in blad staat ook wat blaadjes weg voor de binnenste knoppen en blaadjes licht te geven?

Antwoord: Voor alles nog veel TE vroeg. Kijk naar Filmpje op FB van vandaag.

Vraag over deze Ulmus major.

Dit is een oudere foto, maar hij is ook beginnen uit lopen, ga ik hier hetzelfde tewerk als de ulmus parvifolia, de buitenste knoppen nijpen en de binnenste laten doen?  Of laat ik hem gewoon even groeien en snoei ik hem half mei terug met wat winst of keren we in de zomer iets verder terug?

Antwoord: Gewoon laten groeien tot de takken zijn afgehard. Helemaal niet nijpen. Daarna snoeien met winst en een gedeeltelijke bladsnoei, dat zal niet voor einde mei zijn.

Vraag over deze Ulmus parvifolia.

Bij deze boom heb ik al wat genepen, deze is er vroeger of de zelkova aan begonnen.  Ik heb genepen op de buitenste knoppen als er enkele blaadjes waren dan terug naar een 2 – 3 tal blaadjes.  Hier is de vraag ook of ik de binnen vertakking nu laat doen tot ze buiten het silhouet komen om dan terug te snoeien naar het silhouet, laat ik ook wat trekkers?

Doe ik in mei ook wat blaadjes weg om de binnenste knoppen en blaadjes wat licht te geven?

Antwoord:

Dit was té vroeg. Beter even krachtig laten doorgaan. Dergelijk vroeg nijpen kan je beter doen bij reeds heel goed ontwikkelde bomen. Deze zijn nog niet in dat stadium. het filmpje zal ook hierover gaan zodat het misschien duidelijker wordt.

Vraag over deze Juniperus squamata.

Normaal ging deze juniperus verpot geweest zijn, en gingen we dan beginnen te werken aan de plateau’s.

Aangezien hij niet verpot is zal hij waarschijnlijk iets sneller uitlopen dan dat hij wel verpot was.  Hoe moet ik juist eraan beginnen als hij begint uit te lopen? 

Antwoord: Ik zou daar niet aan beginnen voor einde mei en voor er constante groeitemperaturen zijn. Het begint dan altijd eerst met de sterke buitenzijden.

Vraag over Juniperus en Pinus

De juniperus itoigawa is ondertussen licht los gemaakt en zonder verder aan de wortels te komen in een houten bak gezet, bij de pinus uncinata heb ik de mat er wel afgehaald en iets meer uitgekamd, maar zeker genoeg gelaten, zodat hij eind dit jaar niet weer moet verpot worden, msh kan hij er dan iets langer instaan in die houten bak.

Antwoord:

Ik zou ze zeker beiden in het najaar verpotten. De Juniperus zal het goed kunnen gebruiken + aanpassing pot en de Pinus om al een groot gedeelte yamadori aarde te vervangen.


Vraag over deze Acer:

Ik vermoed dat het nu het moment is om de scheuten uit de knop te halen(zie foto)Klopt dat?

Antwoord:

Je doet het nijpen in verschillende stappen.

De eerst uitlopende op de buitenzijden van je takken mag je eerst doen.

De binnenste daar wacht je nog mee tot ze enkele cm’ers lang zijn.

Als je ziet dat de internoden toch té lang zijn, geen probleem, dan nijp je na het eerste bladpaar en deze takken dienen om volume te geven.

Zijn de internoden kort bovenaan de takken, dan mag je tot 2 bladparen gaan.

Nijp nu vooral je ganse boom gedurende een paar weken, dit volg je op regelmatige basis op, bij deze warmere temperaturen zal het goed vooruit gaan.

Als er nog een koude periode komt dat de groei zou stil vallen plaats hem in de serre, heb je geen serre dan ben je aangewezen op temperatuur schommelingen en laat hem vooral niet bevriezen.

Je blijft nijpen tot de echte bladontwikkeling begint.

Dat wil zeggen, bladeren van normale grootte die je maximaal laat ontwikkelen alvorens te beginnen uit te dunnen. Deze 2 handelingen NU NOG NIET samen doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s