Enkele “Vraag en antwoord” van verleden week.

Vraag en antwoord gaan over specifieke bomen en niet over alle bomen van deze soort. Ieder geval kan anders zijn en hangt af van stadium van opbouw, vitaliteit….Dus heb je eenzelfde soort dan is het nog niet zeker dat jou boom dezelfde onderhoud nodig heeft….

Het zijn ook enkel hier aangekochte bomen die hier OOK op workshops in opvolging zijn en waar ik dus het verleden van ken…. die ik kan en wil bespreken.

Quercus Faginea

Vraag over deze QUERCUS en foto’s zijn van verleden week.

  1. Dood hout gestart en verpot midden februari
  2. Hij geeft momenteel, zoals te verwachten, nieuwe scheuten rond afgesnoeide takken (zie foto). Laat ik deze scheuten doorkomen of verwijder ik ze?

Antwoord: Quercus, alles laten groeien en alle knoppen er laten opkomen, gelijk waar dat ze komen. Dit is voor het aansterken het eerste jaar na verpotting.

Er wordt pas verder gewerkt op deze boom in het najaar.

Forsythia.

Vraag over deze FORSYTHIA en foto’s zijn van verleden week.

Moet ik nu al mijn forsythia gaan nijpen, voorlopige zijn korte scheuten het tweede bladpaar is nog maar juist ontwikkelt? Vorige jaren liet ik de scheuten wat meer uitgroeien en snoeide dan terug op enkele bladparen naargelang de vorm. Bloemen heb ik nog nooit gehad in 3 a 4 jaar dat ik hem/haar verzorg. Vind  het niet erg, licht waarschijnlijk aan mijn manier van snoeien, denk ik. maar zie ze in de tuinen al bloeien.

Antwoord: Dit jaar de volledige groei afwachten en niet snoeien. We herbekijken dit midden zomer. Dat is een eerste poging tot bloemhout kweken en er een beetje de natuurlijke vorm inbrengen, dus niets doen tot midden zomer en dan bekijken we het terug.

Acer buergerianum.

Vraag over deze ACER buergerianum en foto’s zijn van verleden week.

Wat doe ik  nu best met  mijn Acer Buergerianum twijfel over hoe ik moet verder handelen.  Alles laten groeien en pas in mei of juni terugsnoeien of  toch nog nijpen iets later, of gewoon niets doen en laten aansterken? Boompje loopt zeer eigenaardig uit dit jaar. De toppen lopen niet eerst uit, eerst vormen er zich blaadjes binnenin de boom en vaak zelfs slapende knoppen. Heeft nochtans gans de winter in mijn serre gestaan met ramen en deuren wijd open, enkel gesloten bij nachtvorst en hevig wind.

Antwoord: Enkel de paar meest agressieve kan je eventueel nijpen (als er al zijn), maar is niet nodig. Ook deze goed laten aansterken (groeien).

Acer p. Deshojo.

Vraag over deze ACER P. DESHOJO en foto’s zijn van verleden week.

Deze vraag is een herhaling van mijn vraag over mijn Acer buergerianum maar dan over mijn deshojo. Had al gezien bij het bedraden dat sommige knopen aan de twijg uiteinden ingedroogd waren, zagen zwart en verwachtte dat deze gingen uitlopen deze lente. Waarschijnlijk ben ik niet voorzichtig genoeg geweest bij het manipuleren van de takken of teveel gewijzigd  terwijl ik aan het vormen was, het daarna corrigeren achter af tijdens de workshop. Zie nochtans niet echt  breuken in tak of bast behalve één tak die gebroken is op een oude snoeiwonde. De deshojo heeft wel buiten gestaan enkel binnen gezet bij vorst. Enkel de laatste 14 dagen heeft hij  permanent in mijn serre gestaan door frequente nacht vorst.

Antwoord: Het is nog te koud om te nijpen, laat nog maar enkele weken ontwikkelen. Wacht tot midden mei om de afgestorven takjes ertussen uit te snoeien en pas als het blad volledig is ontwikkeld en té dicht op mekaar licht begin je te nijpen en blad uit te dunnen. Dat zal zeker nog een 2 à 3-tal weken duren.  

Azalea.

Vraag over deze Azalea en foto zijn van verleden week.

Waar zet ik mijn azalea het best met het oog op een goede vorm voor de najaarstentoonstelling: buiten waar hij nu staat: uit de wind en weinig zon of in de serre, waar zijn bloei gestimuleerd zal worden?

Antwoord: Hou hem voorlopig in de serre, er zijn teveel temperatuur schommelingen.Beter buiten brengen begin mei.

Zelkova.

Vraag over deze Zelkova en foto zijn van verleden week.

Mijn Zelkova is uit de winter gekomen met wat takkensterfte. Je had de voorlaatste kei bonsai kai vergadering als opmerking gegeven dat dat goed mogelijk was bij een boom die nog niet zo lang is opgestart als project. Ik heb hem nu opnieuw bedraad en zijn kruin wat herschikt om lege plekken op te vangen.

Als je opmerkingen heb over de takkenschikking: laat maar weten.

Kunnen we met deze boom richting een holle stam evolueren? 

Antwoord:

Takkenschikking ziet er goed uit.

Wacht nog een paar weken met voeding. Tot als er goed blad ontwikkeling is en dan mag de pre bonsai voeding. Eén grote soeplepel op vochtige aarde (dus eerst gieten) en goed open doseren.

Om naar holle stam te werken is het nog wat te vroeg, dan moeten we terug tot op het cambium gaan en vertraagd het ganse groeiproces door deze recuperatie, laat hier tijd zijn werk doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s