Vraag en antwoord van dinsdag 14 april 2020 – deel 1.

Vraag en antwoord gaan over specifieke bomen en niet over alle bomen van deze soort. Ieder geval kan anders zijn en hangt af van stadium van opbouw, vitaliteit….Dus heb je eenzelfde soort dan is het nog niet zeker dat jou boom dezelfde onderhoud nodig heeft….

Ik wil er toch nog even de aandacht op vestigen dat de “vraag en antwoord” even goed gebaseerd is op wederzijds respect en vertrouwen. Ik doe dit graag voor mijn cursisten/klanten die hier met hun bomen in opvolging zijn en die ik op regelmatige basis helpen opbouwen heb tot wat ze nu zijn. Bomen die ik nu terug zie verschijnen na 2 en 3 jaar niet meer gezien te hebben en zelfs bomen die ik helemaal nog nooit gezien heb moet u mij excuseren maar ik heb hier zelf ook nog duizenden bomen wachtende in onze serres.

Pinus mugo.

Vraag:

“Hoi Danny, hierbij een ‘what to do’ vraag voor die boom. Tijdens de laatste workshop werd de boom licht uitgedund, en op de onderste takken werden knoppen geselecteerd. Bedoeling was om op  de boom, na de winter, een wat zwaardere ingreep te doen, aanpassen vorm, mogelijk verwijderen rechtste tak.

Boom heeft de ganse winter, Zuidwaarts gericht buiten gestaan, en heeft zo te zien aan de knopzetting goed gereageerd. Vraag is nu of er door ons ook gereageerd moet worden, knoppen  selecteren, nijpen, laten groeien ?, ik ben onzeker over de nu te nemen stappen. Kan je mij op basis, van de foto’s hierin adviseren ? Trouwens dit vraag en antwoord gegeven vind ik een fantastisch en werkbaar initiatief en een super tegemoetkoming.

Thx,”

Antwoord:

“Dit is een zeer gevaarlijke vraag en een nog gevaarlijker antwoord, omdat alles hier gaat over de juiste timing. Maar dit is de uit te voeren techniek. Heb je twijfels over de juiste timing dan kan je beter niets doen. Techniek bij jouw boom: “De zwaarste middelste knoppen verwijderen (overal herleiden tot twee knoppen), dit kan je al binnen enkele dagen doen.  Wacht tot de overige groter worden, tot ze bijna open komen, dan zie je de volledige lengte en de overige kan je dan halveren. De minder ontwikkelde doe je helemaal niets mee. De enkele en dubbele die centraal te zwaar doorgroeien kan je nu al volledig weg nemen, ook al is dat maar één of twee over gans de boom. Verder nu nog een beetje naalden wegplukken (selectief). “

Acer buergerianum.
Acer buergerianum.

Vraag:

“hallo, eerst en vooral bedankt voor alle info dat je ons bezorgd.

Had paar vragen over Acer snoei, denk dat ik bepaalde technieken mag gebruiken zoals in je filmpje. Heb voorlopig nog niet gesnoeid en zou wachten tot achter deze koude nachten.”

“Acer buergerianum. Deze staat volledig in blad, ik denk dat ik het volgroeide blad mag uitdunnen om licht binnen te krijgen voor meer vertakkingen en de trekkers laten doen voor verdikking?”

Antwoord:

“Acer buergerianum: nog zeker één à twee weken wachten voor je lichtjes kan uitdunnen. Je mag wel al de sterkst groeiende terugsnoeien op 2 à 3 bladeren.”

Acer campestre.

Vraag:

Acer campestere,  zelfde vraag.

Antwoord:

“Hiermee mag je zelfs nog iets langer wachten, tot begin mei. Daarna sterkste terugsnoeien en grootste bladeren weg nemen.”

Acer palmatum, bosje.

Vraag:

Acer p. Bosje: “Uitdunnen blad voor lichtinval?”

Antwoord:

“Dit mag je NU al volledig en goed snoeien. Vooral de toppen goed uitdunnen. Goed selecteren van mooie open groeiende takken, té lange internoden volledig wegnemen en korte behouden. Reeds 30% bladsnoei doen bovenaan. Onderaan iets minder bladsnoei en ook bijna niet snoeien. “

Acer palmatum.
Acer palmatum.

Vraag:

Acer palmatum: “Deze is nog niet lang verpot, nog efkes zijn gang laten doen zeker ?”

Antwoord:

“ Bij de Acer p. holle stam en Acer p. Driestam zelfde techniek. Ook hier zo lang mogelijk mee wachten, zal ook wel tegen begin mei zijn. Dan snoeien zoals Acer p. Bosje.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s