Vraag en antwoord van dinsdag 14 april 2020 – deel 3.

Vraag en antwoord gaan over specifieke bomen en niet over alle bomen van deze soort. Ieder geval kan anders zijn en hangt af van stadium van opbouw, vitaliteit….Dus heb je eenzelfde soort dan is het nog niet zeker dat jou boom dezelfde onderhoud nodig heeft….

Ik wil er toch nog even de aandacht op vestigen dat de “vraag en antwoord” even goed gebaseerd is op wederzijds respect en vertrouwen. Ik doe dit graag voor mijn cursisten/klanten die hier met hun bomen in opvolging zijn en die ik op regelmatige basis helpen opbouwen heb tot wat ze nu zijn. Bomen die ik nu terug zie verschijnen na 2 en 3 jaar niet meer gezien te hebben en zelfs bomen die ik helemaal nog nooit gezien heb moet u mij excuseren maar ik heb hier zelf ook nog duizenden bomen wachtende in onze serres.

Acer palmatum.

Vraag:

“In bijlage twee foto’s van mijn Acer die sterk aan het groeien is omwille van het goede weer waarschijnlijk. Moet ik al beginnen snoeien? En zo ja, hoe ga ik best te werk? Andere optie is om alles te laten doorgroeien aangezien we nog altijd in projectfase zitten vermoed ik. Bijkomende vraag, mag er al voeding gegeven worden?”

Antwoord:

“Voeding mag je al beginnen geven. De snoei mag ook al maar je snoeit zodanig dat alle nieuw bijgegroeide takken drie à vijf knoppen of bladparen hebben. Dit is ongeveer de lengte die we gaan nodig hebben om terug door te vormen. Je mag daar een beetje mee geven en nemen, daarmee bedoel ik dat het bovenaan iets korter mag zijn (2 à 3 knoppen) in het midden 3 à 4 en onderaan de langere. Zo bekom je al een eerste silhouet zonder dat je takken gevormd zijn. Halfweg mei mag je dan een eerste bladsnoei doen en ongeveer 70% van de bladeren wegnemen, voornamelijk aan de buitenzijden.”

Taxus cuspidata.

Vraag:

Vraag over de taxus cuspidata. Mag ik er de naalden van tussen verwijderen om meer licht in de boom te krijgen?. De nieuwe groei laat ik best nog doorgroeien tot op welke lengte ongeveer. Mvg

Antwoord:

“Naalden van tussen voor meer licht kan via de onderzijde, leg de boom op zijn kant en heel voorzichtig om geen knoppen te kwetsen. Voor einde mei moet er niets op gebeuren qua snoei…Tot hoe lang kan nog niet bepaald worden want je hebt nog geen gelijkmatige groei, dat zal nog enkele jaren duren. Dus het worden dan eerst de sterkste, maar niet voor einde mei. Laat je dan adviseren met recente foto”.

Quercus faginea.

Vraag:

hallo dany een vraagje eik faginea heeft uitlopers van ongeveer 5 cm en trossen bloei moet daar iets mee gebeuren  grtj

Antwoord:

“De uiteinden snoeien tot op de twee laatste knoppen (dus twee knoppen laten staan). Zorg dat de laatste twee goede gezonde knoppen zijn. Wat er dan nog van bloem overblijft kan je dan nog wegnemen”.

Azalea.

Vraag:

“Hoe komt het dat mijn azalea er zo triestig uit ziet?”

Antwoord:

“Nog niet panikeren. Weet nog teveel van temperatuurschommelingen. Wacht maar af tot midden mei.”

Acer p. Deshojo.

Vraag:

“Hey Danny, Eventjes een vraagske over mijn verpotte Acer p. Deshojo; op bijgevoegde foto is goed te zien dat hij het schitterend doet en wat doe ik nu best, enkel de vorm blijven uitsnoeien, best plukken of knippen ? Groeten,”

Antwoord:

“Helemaal nog niets doen, behalve binnen een goede week voeding geven. Eén dezer dagen volgt er nog een filmpje over mijn houten kisten projecten. We gaan voor goede stevige takkengroei.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s