Vraag en antwoord van dinsdag 14 april 2020 – deel 4.

Vraag en antwoord gaan over specifieke bomen en niet over alle bomen van deze soort. Ieder geval kan anders zijn en hangt af van stadium van opbouw, vitaliteit….Dus heb je eenzelfde soort dan is het nog niet zeker dat jou boom dezelfde onderhoud nodig heeft….

Ik wil er toch nog even de aandacht op vestigen dat de “vraag en antwoord” even goed gebaseerd is op wederzijds respect en vertrouwen. Ik doe dit graag voor mijn cursisten/klanten die hier met hun bomen in opvolging zijn en die ik op regelmatige basis helpen opbouwen heb tot wat ze nu zijn. Bomen die ik nu terug zie verschijnen na 2 en 3 jaar niet meer gezien te hebben en zelfs bomen die ik helemaal nog nooit gezien heb moet u mij excuseren maar ik heb hier zelf ook nog duizenden bomen wachtende in onze serres.

Vraag:

Alles in orde?

Hier nog een paar vraagjes: 1)Acer buergerianum bos: bij 1 van de boompjes ziet het blad eruit als op de foto is dat door een tekort aan meststof,is er iets anders aan de hand?”

Antwoord: “Spuiten tegen schimmel / witziekte en dit gedeelte optimaal licht geven en proberen deze bladeren niet vochtig te houden (niet op dat blad gieten)”.

Pinus uncinata.

Vraag: 2) Pinus uncinata: “Bij de aankoop had je gezegd dat we na het verpotten ofwel gingen wachten ofwel direct gingen ingrijpen als hij uitloopt.  Al naar gelang de reactie op de verpotting.  De boom is nu begonnen met uitlopen.  Wat zijn de te nemen stappen met deze boom nu of in de komende tijd?”

Antwoord: “Helemaal niets doen, is goed bezig. Als er komende maand toch nog enkele zeer lange knoppen zouden ontwikkelen kan je die dan nog weghalen of halveren, maar ik zou in die eerste fase opteren voor goed aansterkende groei en dus niets doen.  ”

Malus.

Vraag: Even laten zien hoe de malus het doet. Ben die de dag voor de Lockdown nog komen halen en heb hem de dag erna verpot. In  bijlage een foto van vandaag.

PS. Danny bedankt voor de filmpjes. ! 

Antwoord: “Laat maar goed groeien. Je kan einde mei tot halfweg juni nog eens een foto sturen met de nieuwe groei erop”.

Ulmus procera.

Vraag: De marcot is precies aangeslagen en de wortels zien er gezond uit. Best zo laten tot het najaar neem ik aan? De nieuwe scheuten krijgen al een serieuze lengte. Doe ik gewoon wat aan vormsnoei of moet ik hier een speciale handeling bij uitvoeren? Ik zag in 1 van de filmpjes dat het terugsnoeien tot op 2 bladjes niet echt aan te raden was voor een natural grown stijl (dit was wel bij zelkova).

Antwoord: “Hou de marcotage goed vochtig tot eind september. Bij het verkleuren/vallen van de bladeren gaan we deze verwijderen en verpotten. Volg goed de filmkes over Ulmus procera die nu gaan komen, maar laat jouw boom nu zeker nog één maand tot ½ maand goed doorgroeien zonder te snoeien en stuur dan terug foto’s.”

Pinus sylvestris.

Vraag: De nieuwe kaarsen beginnen ook goed te groeien. Doe ik hier iets mee? Alvast bedankt voor het antwoord!

Antwoord: “Op het eerste zicht geef je te weinig voeding. Weet niet wat erop ligt maar waarschijnlijk niet voldoende en de juiste. Dit is nog geen boom om bonsaivoeding te gebruiken. Enkel de takken waar meer dan twee ZWARE knoppen op staan mag je de zwaarste één à twee verwijderen zodat er nog 2 à 3 overblijven. Takken waar geen zware knoppen opstaan doe je niets. Laat alle nieuwe achterliggende knoppen die opkomen gewoon doen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s