Vraag en antwoord van dinsdag 14 april 2020 – deel 5.

Vraag en antwoord gaan over specifieke bomen en niet over alle bomen van deze soort. Ieder geval kan anders zijn en hangt af van stadium van opbouw, vitaliteit….Dus heb je eenzelfde soort dan is het nog niet zeker dat jou boom dezelfde onderhoud nodig heeft….

Vraag:

Mogen de bomen ondertussen al enige vorm van voeding krijgen? De laatste verpotting was nu van een maand geleden. De acer die vorig jaar in de eindpot gezet werd is nu hard aan het groeien.

Antwoord:

“Je kan beginnen met voeding. De Acer in eind pot mag gesnoeid worden. Korte internoden behouden en nijpen. Lange internoden weg. De projecten (die in grote potten) mogen blijven groeien, niet snoeien.”

Vraag:

Hoop dat ik je in goede gezondheid vind. Een vraagje over mijn Carpinus : wat doe ik met de nieuwgroei?  nu al nijpen of alles laten uitgroeien om aan te sterken en dan later terugsnoeien? Bedankt voor je goede raad.

Antwoord: “Laat maar goed uitgroeien, denk dat het zelfs beter is om dit de ganse zomer maximaal te laten ontwikkelen”.

Vraag: Mijn rhododendron: je had gezegd deze kort te laten bloeien en dan zou ik een workshop boeken voor intensieve fijne vertakking toe te passen. Hoe ga ik te werk? Hij is wel nog niet in bloei.

Antwoord: “Denk dat een 3 -tal weken te vroeg voor zijt. Maar in geval dat hij in bloei komt, laat hem een klein weekje bloemen, neem dan alle bloemen maar weg met stamper en al. Dan wacht je op eerstvolgende groei en stuur een foto. Deze nieuwe groei mag makkelijk een 2-tal weken uitgroeien alvorens de foto te mailen.”

Vraag: Mijn zomereik: hiervoor had je als raad gegeven pas te knippen wanneer de knoppen open gaan. De eindknoppen zijn nu aan het om open te barsten. Hoever laat ik deze uitgroeien vooraleer ik knip, en hoeveel knip ik weg?

Antwoord: “Je mag volgende week de eindknoppen weg snoeien en de 2 laatste laat je staan. Soms mag je ook de 3 laatste laten staan van onderaan tot halfweg.”

Crataegus

Vraag: Mag ik hetzelfde principe toepassen met mijn meidoorn? Deze is wel al goed in groei.

Antwoord: “Meidoorn wachten op groei. Zo te zien is het blad pas open maar is hij nog niet aan de groei. Laat alles wat er wil opgroeien maar 10 à 15 cm lang worden. Dan terug een foto sturen.”

Pyracantha.

Vraag: Hopelijk alles goed met jullie, en vrienden en familie. De geplande verpottingsworkshop is niet kunnen doorgaan voor mijn Picea en Pyracantha.

De vuurdoorn staat in grond een plastic bakje, bouw ik  voorlopig een houten kist met zelfde maten en zet ik die integraal over?

Antwoord:  “Beter niet verpotten. Wacht ook tot het najaar zodat we een correcte verpotting kunnen doen. Nu verpotten en NOG eens in het najaar zou ik niet doen. Dus beter wachten. Laten groeien, niet snoeien tot september, dan bekijken we het.”

Vraag: De Picea staat in een traingspot en het medium waar hij instaat heeft schijnbaar zijn waterdoorlatende capaciteiten verloren. Heb de indruk dat deze plant er niet beter op aan het worden is, kan/mag  ik al iets ondernemen?

Antwoord: “Iets zorgvuldiger gieten (langer met sproeier of gieter met fijne gaatjes). Twee keer in de week toch gieten tot het water er onderaan door komt (niet onderdompelen). De andere dagen, als hij droog staat, gewoon een beetje gieten dat het water toch een 5 à 10 tal cm in de pot doordringt. Best vloeibare voeding geven, halve dosis op vochtige aarde. We verpotten hem in het najaar”

ALGEMEEN: “Plaats uw bomen in een goede groeiomgeving, luchtvochtigheid, ochtenddauw. Nabijheid van groen, op de grond is beter dan op een sokkel. Op kiezel, gras, gronddoek is beter dan op stenen….”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: