Vraag en antwoord & Danny was Live.

Vraag en antwoord van dinsdag 21 april 2020 – deel 1.

Vraag: “Nog even een opvolgvraag ivm mijn acer buergerianum. Ik heb hem al een aantal dagen uit de serre gehaald omdat het in de serre overdag al eens naar temperaturen boven de 30 a 35 graden ging.  Ik zie dat hij nog steeds knoppen laat ontwikkelen en de blaadjes  die nu zichtbaar worden zien er sterker uit dan de blaadjes die 3 weken geleden uitgekomen zijn. Die eerste blaadjes blijven namelijk gekruld en krijgen nu ook zwarte puntjes (zie foto, sorry voor de slechte kwaliteit ze zijn vanavond nog genomen). Ik geef hem dagelijks water en heb nog geen voeding gegeven, ook geen vloeibare voeding. Is er iets dat ik moet veranderen in mijn water geven, voeding of locatie? Of is dit te verwachte na de verpotting en sterke wortelsnoei van in februari en moet ik mij geen zorgen maken?”

Antwoord: “Haal je boom daar zo snel mogelijk weg, als hij daar staat zoals op de foto, want dat is zeker geen goede groeiomgeving;  luchtvochtigheid en licht zijn heel belangrijk. Zoals op de foto te zien staat hij gewoon binnen (tuinhuis of zo).  Zet je boom OP de grond, uit de wind, liefst tussen of zo dicht mogelijk bij andere planten. Geef enkel water als de akadama opgedroogd is, zeker nog geen voeding geven. Bomen in de groei trekken in een serre vraagt ook enige kennis en opvolging. Temperaturen laten oplopen kan je vermijden, zelfs in kleine serres. Ramen open om te luchten, werken met schaduwdoeken of afwitten glas… en bevochtigen van de serrebodem maakt van iedere serre, hoe klein ook,  een paradijs voor iedere boom. En zo maar een serre met enkele bomen erin lijkt mij eerder een hel. Daarom is de studie van bonsai meer dan mooie bomen maken. “

Vraag: “Hieronder nog een 8 dagen oude foto van de Quercus Faginea. Zijn knoppen zijn ondertussen mooi verder uitgelopen en de oudste blaadjes beginnen aan te sterken. Hier ook geef ik dagelijks water (hoeveelheid afhankelijk van hoe droog het mos op de keto eruitziet) en nog geen voeding, zoals je aangaf heb ik nog gewacht en dacht ik hier volgend weekend mee te starten. Heb je hier nog suggesties aangaande de verzorging?”

Antwoord: “Deze boom staat VEEL TE VROEG bovengronds in display, of is dat enkel voor de foto. Als hij daar op die paal staat, haal hem daar zo snel mogelijk weg. Gezien de zware verpotting heeft deze boom een belangrijke recuperatie periode verdiend, anders zwakt die af. Ook deze boom op de grond, of laag tegen de grond, uit de wind, hoge luchtvochtigheid geven door planten erlangs en de grond erlangs te gieten. Als je kan richt je serre in naar een groeiparadijs, kan dit niet dan beter buiten zoals beschreven. Dit zijn cruciale weken voor alle bomen, verpot of niet verpot. Maar zeker de verpotte worden extra in het oog gehouden tot begin juni en zeker niet blootgesteld aan extremen (zoals nu een ganse week uitdrogende magere wind). Aan snoeien moet je voorlopig nog niet gaan denken.”

Vraag: Even een foto in bijlage van de juniperus rigida. Februari verpot. Voorlopig nog laten groeien? 

Antwoord:“Dit lijkt mij geen goede standplaats voor een pas verpotte. Weerkaatsing van de witte muur, boven op een bank ver boven de grond zonder luchtvochtigheid. Deze boom kon al veel verder gestaan hebben in recuperatie als hij gewoon op de grond tussen ander groen kon herstellen. Nog GEEN voeding geven en helemaal niet nijpen of snoeien”.

Danny was Live op FB “Bonsai Empire”, zie ook tijdlijn Danny Ginkgo.

Rondleiding in het bedrijf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s