Vraag en antwoord, voeding en Satsuki Azalea te koop.

Vraag en antwoord van dinsdag 21 april 2020 – deel 2.

Quercus.

Vraag: Alles OK met jullie? Wat te doen met de Quercus : snoei of andere werken? Bemesting  vanaf nu ? Watergift – standplaats

Antwoord: “De Quercus is nog niet helemaal ontwikkeld, blad nog jong, door de temperatuurschommelingen van dag / nacht zal dat zeker nog duren tot 15 mei vooraleer er kan gesnoeid worden. Je kan dan beter terug een foto sturen met een detail van de eindknoppen, want het zijn voornamelijk deze die we er gaan uithalen. Met bemesting zou ik nog even wachten. Wij zijn nu pas begonnen in onze serres. Wacht voor deze boom zeker tot begin mei. Standplaats mag nu deze periode volle zon zijn. Voorzie enkel schaduwplaats bij extreem warme en zonnige dagen”

Chojubai

Vraag: Chojubai: laten groeien of eventuele snoei – scheuten op wortels wegnemen ? Verpotten na bloei  of in huidige pot laten staan – mengsel ?Watergift –  standplaats?

Bedankt Danny voor uw hulp en de voortreffelijke service. Hou jullie gezond en tot in betere tijden.

Antwoord: “Alle ongewenste scheutjes vanop de wortel, binnenin op de stam, op de hoofdvertakkingen en okselscheuten mogen weggenomen worden. Verpotten is voor het najaar en snoei van het silhouet kan bijgehouden worden door twee à drie nieuwe bladjes toe te voegen. Deze mag vanaf nu normaal voeding krijgen.”

Acer palmatum Deshojo.

Vraag: Bedankt voor de filmpjes, ze zijn niet alleen leerzaam naar techniek en verzorging toe, ze geven ook een goed beeld van filosofie van kei bonsai kai voor de niet ingewijden.

“Ondertussen zijn we 14 dagen verder. Mijn acer deshojo  is zeer snel  verder beginnen uitlopen. Hier en daar,  voornamelijk in de top  heeft hij sterke uitlopers van  5 of 6 blad paren gevormd. Moet ik deze sterkste groeiers op de buitenste takken afremmen of een stuk inkorten? Of wacht ik gewoon tot in mei, juni? Ondertussen zijn er ook nieuwe knopen aan het uit lopen op grens van afgestorven delen, het zal wel enige jaren duren voordat ze de afgestorven takken kunnen vervangen maar het begin is er al. “

Antwoord: “Deshojo: je boom is goed bezig met aansterken, laat hem goed doorgroeien en je snoeiperiode zal bij het verkleuren van het blad zijn. Dat wil zeggen, als het voorrode volledig afgerijpt is en de boom zijn normaal afgehard blad vertoond, dan mag je alle lange toppen binnen het silhouet snoeien. Geen bladparen tellen. Toevoegen wat erbij past. Soms zijn dat 2 knoppen, soms 4 tot 6…”

Acer palmatum.

Vraag: “Mag ik bladsnoei toepassen op mijn acer palmatum die we vorig jaar heropgestart hebben. Hij heeft veel bladeren dichtbij de stam gemaakt. Een blad of twee vanbinnen begint geel te verkleuren, lichtgebrek waarschijnlijk. Of wacht ik nog even?”

Antwoord: “Ook hier goed laten aansterken, de paar gele bladjes neem je erbij. Wacht tot er nog een tweede sterke doorgroei komt, ongeveer midden mei, en dan mag je inderdaad grote bladeren uitdunnen of zelfs bladeren halveren door snoei (in de bladeren knippen zodat ze veel kleiner zijn) om meer licht in te brengen. Maar NU NOG NIETS DOEN.”

Algemeen: De leerlingen die zonder voeding zitten mogen, na overschrijving en indien ze wettelijk buiten mogen, de meststof komen ophalen buiten aan de poort.

Meststof kan tegen afgesproken tijdstip buiten gezet. Wij ontsmetten onze handen voor we de voeding op een karretje klaar zetten, maar wij raden aan om voor alle zekerheid na het ophalen ook jullie handen te wassen/ontsmetten.

Azalea te koop.

Interesse? Betalen kan per overschrijving en de bomen kunnen afgehaald worden aan de poort.

Azalea satsuki 630€.
Satsuki Azalea 450€.
Satsuki Azalea 550€.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s