Vraag en antwoord van dinsdag 21 april 2020 – deel 7.

Vraag: Mag ik deze Taxus Cuspidata gewoon laten groeien of moet er iets ondernomen worden? De draad is nog niet ingegroeid. Dank u.

Antwoord: “Het meeste van de nieuwgroei zal worden bijbedraad, enkel aan de buitenzijden het nieuwe loof (bleekgroen) nijpen (ongeveer 1/2cm laten staan). Maar daarvoor is het nog enkele weken te vroeg.”

Vraag: “Acer p. Deshojo, tweede jaar in pot. Herfst 2019 nieuwe groei bij bedraad. Laat ik deze ook dit jaar nog volop gaan?”

Antwoord: “Neen, hier mag je langzaam op beginnen. Neem vooral de buitenzijden alle krachtigste groei weg tot op één blad. Wacht nog met bladsnoei tot hij bijna groen is. Wacht dan de tweede groei af en deze kan je lichtjes nijpen. Dit zou voldoende moeten zijn voor deze zomer. Op de zwakkere en kleinere takjes niets doen”.

Vraag: “Ligustrum, bij deze werd in het najaar eveneens nieuwe groei bijbedraad en bij gezet. Hoe verzorg ik deze verder.”

Antwoord: “ Je mag hem nog even laten aansterken, een paar weekjes. Dan begin je met snoeien op één maximum twee blaadjes op de krachtigste groei aan de buitenzijden en vooral de top. Het buitenste blad mag je dan ook al halveren, dwz bladeren verkleinen, dus geen volledige bladeren weg nemen, maar middendoor snoeien. Als het binnenste gedeelte goed meewerkt kan je enkele weken later daar ook een lichte snoei en hetzelfde systeem van bladsnoei doen. Wacht dan de hergroei af, laat dat terug een beetje ontwikkelen en herhaal. Dan zal de zomer al een heel eindje gezet zijn.”

Vraag: “Acer buergerianum, moet ik hier meer mee doen behalve de grootste bladeren wegnemen en vorm bijhouden?”

Antwoord: “Klopt, maar wel voldoende blad wegnemen binnen een 2 à 3 weken zodat er snel een tweede groei komt en hij groeiende blijft zeker tot augustus.”

Vraag: “P.S. betreffende mijn zomereik, je bedoelde wellicht 2 of 3 knoppen op de takken laten staan. Doe ik dit dan alleen op de contouren of ook binnenin de boom. Ik ga ervan uit dat de lichtste groei onaangeraakt blijft.”

Antwoord: “Zomereik: klopt”

Vraag:

“Aansluitend bij jij video van zondag over de Chamaecyparis groep, vroeg ik me af of ik met mijn azalea beplanting best hetzelfde doe: opkuisen, opnieuw keto, bemesting en nieuw mos. Zo ja, welke hoeveelheid bemesting geef ik dan best voor deze beplanting van 4? Ik heb van die voeding staan die jij voor de pre-bonsai’s samenstelde deze winter. Wat betreft het mos vind ik het niet gemakkelijk om het seizoen door mooi groen te houden. Heb je daarvoor onderhoud tips?”

Dank voor uw zeer interessante facebook en blog bijdrages in deze Corona tijden.

Antwoord: “Die voeding is goed, deze mag over de ganse por verdeeld worden, ongeveer 2 à 3  soeplepels. Het beste is een vrij fijn gaas over de pot spannen. Dit kan je vastpinnen met stukjes draad, zo staat het grondoppervlak meer in de schaduw en kan het mos beter doorgroeien. Ik zou het er niet afnemen om opnieuw te doen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s