Vraag en antwoord & Te Koop.

Vraag en antwoord van dinsdag 28 april – deel 6.

Vraag: “Ik heb momenteel nog niks aan deze buxus gedaan. Is het de moment om te snoeien en binnenin de volledige opkuis te doen. Vorige maal hadden we de nadruk gelegd op de opstaande vertakking binnenin.”

Antwoord: “Zou met de buxus nog een goede week wachten. Daarna kan je beginnen toppen en goed op je silhouet letten. Laat van de nieuwgroei maximum tussen 1 en 3 bladjes staan. Binnenin nog even nalopen zoals vorig jaar. Als er nieuwe binnenin bijkomen die wegnemen.”

Vraag: “Tijdens de late vorstperiode heeft de olijf in de serre gestaan, toen hij eruit kwam had die enkele gele bladeren. Ik dacht dat hij te nat gestaan had en heb hem droger gehouden maar het bleef verslechteren, heb hem dan opnieuw meer water gegeven. Gele bladeren wijst dat eerder op te droog of op te nat? In wat voor grondmengeling zitten deze bomen, het water loop er ogenblikkelijk door maar ik ben niet zeker dat de harde kluit voldoende water opneemt. Ik zie eigenlijk alleen bims en fijne wortels in de pot. Ik heb ook wat voeding op de nieuwe olijf (met problemen) gelegd, ik ben niet zeker of dat een goed idee was.”

Antwoord: “Allemaal niet zo erg, het is eerder van té nat. Dus hou hem maar wat droger. Zet hem in de serre en beperk het watergeven tot maximaal 2 maal licht oppervlakkig per week. Vanaf week 2 ga je één keer per week doorgieten tot het er onderaan weer uitkomt. Verder twee maal oppervlakkig aanhouden. Zo ga je enkele weken door tot einde mei. Dan zou je het water geven van een Olijf op bims onder controle moeten hebben. Vanaf dan kan je waarschijnlijk terug de kwantiteit water een beetje opdrijven als hij gaat groeien. Neem voorlopig een deel van de voeding er terug af, niet alles, maar het grootste deel. Gele bladjes verwijderen zodat je controle hebt of het verbeterd.”

Vraag: “Wat doe ik nu best met mijn portulacaria afra? In de winter had hij wat bladverlies, maar nu komen er volop nieuwe blaadjes. Gewoon laten groeien in functie van een vormgeving op latere datum? of langere scheuten al wat inkorten?”

Antwoord: “Deze soort snoeien is heel gemakkelijk. Je hoeft geen knoppen te zien, je kan snoeien op het hout. Waar je gesnoeid hebt komen dan nieuwe knoppen. Haal al alle recht omhoog groeiende scheuten buiten het silhouet weg. Wil je iets intensiever snoeien dan kan je binnenin ook al wat langer gegroeide gaan terugsnoeien en probeer alles naar een richting te snoeien naar buiten toe. Heb je hieraan twijfels dat je het goed kunt, wacht hier dan mee tot het najaar. Deze soort kan namelijk het ganse jaar rond gesnoeid worden. Maar het zelf proberen houdt weinig risico in, je mag zelfs nog enkele foutjes maken, deze soort groeit zo goed in de zomer dat het zichzelf gaat herstellen. Je mag zelfs tot volledige takken binnenin wegnemen, als je daardoor mooiere lijnen kan bekomen”

Te Koop.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s