Vraag en antwoord & Te Koop.

Vraag en antwoord van dinsdag 28 april – deel 7.

Vraag: De eerste vraag is er eigenlijk eentje over aaltjes.  Ik heb bij mijn buergerianumbos een laag keto bijgelegd en deze opnieuw bemost.  In het mos dat ik eraf haalde zaten larven van ik weet niet wat.  Daarom dacht ik om aaltjes te gebruiken om schade te voorkomen, kan ik dat bij al mijn bomen eventueel preventief toepassen? Is het nu een goeie periode om dat toe te passen?

Antwoord: “Kan je een foto nemen van die larven en vragen in eerste instantie aan iemand die bestrijdingsmiddelen verkoopt welke larven  het zijn en of het schadelijk is. Kunnen larven zijn van bvb langpootmuggen, kunnen larven van taxuskever zijn…..Biologische bestrijding met aaltjes is goed als je weet welke larven en welke aaltjes je moet bestellen en welke periode je het aan het gietwater moet toevoegen. Als het bvb van Taxuskever zou zijn is dat augustus gieten met water met de aaltjes en daarna de kevers (op de planten) bestrijden  ’s nachts (bij donker)  op bvb 15 mei en 1 juni en 15 juni. Google even “BIO GROEI”.

Vraag: Acer buergerianum Bos, Moet ik al beginnen snoeien aan mijn bos? Zo ja, hoe ga ik deze keer tewerk?  Laat ik de boom die er laatst bijgezet is nog even doen of moet ik ook al snoeien? De bomen die vorig jaar uit het veld kwamen en die erbij gezet zijn vertonen wel wat schade door waarschijnlijk teveel water, de andere die al samen stonden als bos hebben dat niet, zou dat komen doordat de wortels nog niet helemaal in orde zijn?  Of toch al schade door die larven? Bij het boompje met de witziekte zien de nieuwe blaadjes er goed uit.”

Antwoord: “Overal waar witziekte opgezeten heeft laten aansterken en voorlopig niet snoeien. De bladschade aan de nieuwe boompjes zal waarschijnlijk meer met watergifte te maken hebben dan met larven, anders hadden al de bomen er last van. Dus haal hier een groot deel van de beschadigde bladeren reeds weg. Het overige gedeelte (die met beschadigde bladeren nog niet) mag je al toevoegend snoeien, dwz snoeien met winst waar nodig en waar het kan en over het ganse geheel een gedeeltelijke bladsnoei (dit is wegnemen van de allergrootste bladeren). Bij een tweede uitgroei mag je alles gelijk behandelen zodat alles weer gelijk opgaat”.

Vraag: De 4 bomen die overgebleven waren hebben zich goed hersteld van vorig jaar, het boompje dat erbij gezet is doet het ook goed. Moet ik hier al snoeien of nog wat wachten?  Of wanneer begin ik eraan en hoe ga ik tewerk? Het boompje dat erbij gezet is, is iets later uitgelopen en staat zover nog niet of de andere, indien ik moet snoeien zal ik waarschijnlijk nog moeten wachten met deze die bijgezet is?

Antwoord: “Met het geheel nog 2 à 3 weken wachten”.

Vraag: Pinus uncinata, er zitten redelijk veel bloemen in, bij de tak op de foto wel het meest. Laat ik dat gewoon zo of haal ik er wat weg? Neemt dat energie af van de boom?

Antwoord: “Dit komt vaak voor als ze niet in hun krachtigste groei zitten. Laat alles staan, meestal boven de bloemen komt er nog een klein kransje met naalden. Zal daar wel een eindknop maken en dan kunnen we terug verder. Nadat hij in het najaar verpot is zal hij dit nog wel een keertje doen en dan gaan we al gedeeltelijk beginnen met weg te halen.”

Vraag: M’n eik begint nu toch steviger uit te lopen, wat doe ik nu het best?

Antwoord: “Nieuwe uitgroei totaal laten ontwikkelen, laten afharden, de knoppen er laten inkomen, tegen dan zijn we midden zomer en dan gaan we snoeien. Stuur dan terug een foto. Alles wat nu meegetrokken wordt en bijgroeit kan welkom zijn.”

Vraag: “Mijn Larix begint stabieler te worden. Ik zie geen takken en naalden meer achteruit gaan de laatste weken en de laatste knoppen komen er nu ook door. Heb de boom nu ook op de grond gezet. De overgang naar zijn eerste training pot was toch iets zwaarder dan ik had gedacht. 2 weken geleden ben ik gestart met vloeibare voeding, normaal vandaag de 2e toepassing. Mijn vraag: Heeft het bij zwaar regenweer zin om vloeibare meststof toe te dienen? Wacht ik op een drogere dag of is het belangrijker om dit met regelmaat te doen?

Antwoord: “Regelmaat, dus geef maar, regen of niet. Vloeibaar is gebaseerd op regelmaat, wordt bijna onmiddellijk opgenomen.”

Te Koop.

Acer p. Deshojo 650€

Acer tuinplanten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s