Vraag en antwoord & te koop.

Nogmaals herhalen, Danny beantwoordt de vragen op dinsdagvoormiddag, dus best mailen voor dinsdag of ten allerlaatste dinsdag ochtend voor 10u. Bedankt voor het begrip.

Vraag en antwoord van dinsdag 12 mei.

Vraag: “Mijn Pyracantha bloeit overvloedig.  Moet ik niet wat bloemtrossen eruit knippen voor de gezondheid van de boom? Hij komt ook heel vlug droog te staan.  Volgend seizoen verpotten?  Of meermaals water geven?”

Antwoord: “Gewoon meermaals water geven en niet uitdunnen, er zullen er misschien nog enkele afvallen, maar als het niet zo is ook geen probleem. Als we hem dan volgend jaar verpotten, gaan we hem daarna verder opbouwend laten ontwikkelen. Profiteer nu maar van het behaalde resultaat”.

Vraag: “Hierbij enkele detailfoto’s van de quercus. Heeft vorige week de eerste keer voeding gekregen – 1 afgestreken soeplepel verdeeld over de pot. Verscheidene bladeren vertonen verkleuringen – gele vlekken ? Wat zijn de volgende bewerkingen die kunnen/mogen gebeuren ? Bedankt voor alle hulp en goede raad die we ook mogen zien in uw video’s.”

Antwoord: “Is iets te ingewikkeld om op papier uit te leggen. We moeten snoeien om achterliggende groei te promoten. Dit gebeurd over een paar (verschillende) keren deze zomer. Beste is een afspraak maken, deze of volgende week, en er mee langs komen voor de eerste snoei. Zou niet willen dat je de verkeerde snoeit. Vanaf daar kan ik het vervolg dan ook makkelijker uitleggen.”

Extra vragen en antwoorden over een pas aangekochte Prunus. Er was al een filmpje, ter ondersteuning, gemaakt en op Facebook gepost voor de drie klanten van zo een Prunus.

  • Is dit een yamadori? Ja heel jonge yamadori.
  • Wat doe ik met het mos? Mag er op blijven maar als het je stoort mag het er ook af. Er ligt voeding op, dus als je het mos er af haalt haal je de voeding er ook af.
  • Wat is een goede standplaats voor deze boom? Komt hier uit een afgewitte serre, dus naar buiten in halfschaduw/schaduw. Algemeen: Bomen mogen zonnig als je ze langzaam aan de zon laat gewoon worden.
  • Is er reeds bemesting opgestart? Zo ja, hoe ga ik hiermee verder? Zo nee, wanneer en hoe start ik dit het beste op? “Ja er ligt voeding op, die werkt nu nog een 3-tal weken. Dus daarna terug voeding geven.
  • Ik geef zelf nogal veel water heb ik gemerkt. Moet ik rekening houden met oude grond in de pot? (om over wateren te vermijden). Basisregel: Aarde controleren en water geven als het droog is. Af en toe overvloedig en andere keren iets oppervlakkiger.  Als het vlugger droog is moet je vlugger gieten…..bovenste droogt vlugger uit dan midden en onder….

Vraag: “Ik ben vorige week vrijdag die Prunus Cerasifera komen ophalen. Zondag was het bewolkt en regenachtig en heeft hij al even van openlucht kunnen genieten. Nu staat hij terug in de schaduw, op de grond onder grote naaldbomen. Ik heb echter gemerkt dat de pot vol met eitjes ligt, vermoed ik. Ik heb een aantal foto’s bijgevoegd. Heb jij een idee wat dit zou kunnen zijn?”

Antwoord: “Is van insecten, gewoon er af halen”.

Eerst en vooral bedankt voor het filmpje met bijhorende uitleg over mijn pas aangekochte Prunus Cerasifera. Dit was zeer informatief. Toch had ik nog een paar vragen hierover.

“Voor de verpotting in het najaar zou ik graag een houten kist gebruiken. Ik had nog wat afbraak hout liggen op mijn remork en heb daar dan alvast maar een houten kistje van gemaakt. De diameter van de huidige pot is 35cm, de binnen afmeting van de nieuwe kist is 45 x 45 x 12, is dit te groot/klein?”

“Ziet er OK uit, ge zijt ne vakman”

“Bij de verpotting moeten de wortels zoveel mogelijk met rust gelaten worden heb ik begrepen. Dus enkel de boom onder de juist hoek verpotten?”

“Verpotten in het najaar kan grondig gebeuren en dit vanaf midden oktober en als je over een goede serre beschikt kan tot en met het voorjaar.”

“Voor de nieuwe taper gaat mijn voorkeur uit naar de bovenste van de 2 door u aangeduide takken, anders wordt de overgang wel heel kort. Enig nadeel is inderdaad dat we dan wel met een recht stukje zitten. Wat denkt uzelf dat de beste oplossing is?”

“Ik zou zonder het rechte stuk werken”

“Voor de grote zaagwonde: Als er met een dremel gewerkt wordt is het niet de bedoeling dat de wonde terug dichtgroeit neem ik aan maar dat er voor dood hout wordt gegaan? Wat bedoel je in dit geval met “tot op het cambium frezen”?

“Rondom aan de buitenzijde goed tot het levende gedeelte uitfrezen. Enkel op die buitenzijden kneedbare pasta en binnenin het laten rotten”.

“Wanneer moet er de volgende keer bemest worden, de huidige mest is nog heel actief als ik op de geur mag afgaan.”

“Binnen twee à drie weken opnieuw bemesten”.

“Al de takken die er nu nog opstaan mogen bedraad worden en naar beneden gehaald worden?”

“Ja met het nodige karakter”.

Te Koop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s