Te Koop & vraag en antwoord.

Te koop deel 1.

Crataegus ROZE (speciale variëteit) in handmade pot. Mooi stamkarakter. Prijs: 850€.

Juniperus sabina, ex demo boom van Salvatore Liporace (demo Saulieu, Frankrijk). Prijs: 1850€.

Acer campestre.

Acer campestre: 495€.

Pinus mugo: 950€.

Taxodium.

Vraag en antwoord van dinsdag 12 mei.

Vraag: Pinus: “M’n pinus doet het bijzonder goed, begint grote kaarsen te krijgen en reageerde zeer goed op de mest. Mag ik de kaarsen gewoon laten groeien tot we samen een opvolging kunnen doen van de boom? In tussentijd controleer ik de bedrading ook dagelijks om te zien of deze er al dan niet ingroeit. Mocht de draad beginnen ingroeien,laat ik deze ingroeien of stuur ik dan opnieuw een foto door (in afwachting van een klassieke opvolging)?”

Antwoord: “De grootste kaarsen midden door breken, aan de kleinere kaarsen niets doen. Op de plaatsen waar de draad ingroeit mag hij er af.”

Vraag: Juniperus: “M’n multistam doet het daarentegen niet goed. Sinds een week of 2 begin ik hier en daar rosse verkleuring te zien op het loof. Is dit zoals m’n sabina ook een gevolg
van de bedrading? Ik was gestart met voorzichtig mest te geven maar heb dit bij de eerste verkleuring eraf gehaald. Wat doe ik hier best mee?”

Antwoord: “Zachte vloeibare voeding (Orplus) is in dit geval beter en is inderdaad vormschade”

Vraag: “Mijn Juniperus squamata heeft last van iets dat ik niet goed weet wat het precies is.Er zit een soort van zwarte substantie op. Ik zie ook geen bladluizen. Ik vermoed spint misschien? Zie ook foto’s. Hoe behandel ik deze best?”

Antwoord: “Zwarte afscheiding wijst op insecten. Ga naar een speciaal zaak om een insecticide, ik weet niet wat voor particulieren te verkrijgen is. Raad aan om het in het vervolg dichterbij op te volgen zodat je het vlugger merkt en makkelijker kan bestrijden. Je kan altijd een foto tonen zodat ze jou het juiste product kunnen verkopen.

Alle beschadigde takjes wegnemen, dus de bruine, de aangetaste verkleurde probeer je in eerste instantie nog te redden, maar ik denk dat het al te ver gevorderd zit. Dus spuit die maar een keertje mee, maar gaan ze toch achteruit ook wegnemen. Bij deze luizen komen er om de 10 dagen nieuwe eieren uit.  De beestjes zuigen het sap van uw boom op. “

Vraag: “Op de website gezien dat er heel wat mensen posten ivm hun bomen. Graag had ik ook wat advies. Vooral ook om te weten of naar jullie inzien de bomen het goed doen. Stand van zaken voor de Jun. Squamata: – Boom heeft een aantal bruine toppen gekregen. Vermoed dat er nog steeds schildluis aanwezig is. Vorige zomer al een heel pak verwijderd. Intussen tweemaal behandeld met bestrijdingsmiddel sinds begin april. Kan dit naar jullie mening inderdaad correct zijn of heb ik nog iets over het hoofd gezien? De boom maakt intussen wel veel nieuwe groeitoppen aan. Zijn er zaken die ik al aan de boom moet doen? Ik hoop dat ik de boom in juni/juli naar een workshop kan meebrengen.

Antwoord: “Het zal voor de boom, grotendeels door zijn standplaats moeilijker worden om sterker te worden, plaats hem in open lucht op de grond, tussen het groen, maar met voldoende licht. Geef goede krachtvoeding en volg de watergifte goed opBlijven behandelen om de 10 dagen. Verder er af blijven, laten groeien, niet snoeien en dit al zeker voor de rest van de zomer.”

Vraag: “Stand van zaken A. Buergerianum: – De boom werd in februari op workshop verpot. Intussen zijn er al een aantal bladeren en nieuwe scheuten verschenen. Heb wel de indruk dat de boom het wat moeilijk heeft. De boom komt gelijk maar heel traag op gang. Is dit normaal of is er een probleem dat ik over het hoofd zie en in het oog moet houden? Hoe kan ik dit, indien nodig, verhelpen. Ik hoop eveneens dat ik de boom in juni/juli naar een workshop kan meebrengen.”

Antwoord: “Zet hem naast de Juniperus, ook buiten,  en laten groeien. Begin met een lichte dosis voeding.”

Antwoord op antwoord: “Alvast dank voor de hulp en het advies.

Hou jullie gezond en wel. Hopelijk kunnen we ons binnenkort terug vrijer en onbeperkter verplaatsen. Ik kijk alvast uit naar de bevrijding van de lockdown, de vrije toegang tot de winkel en de heropstart van de workshops. Heb al een lijstje van materiaal dat ik nodig heb. Daarnaast wil ik komende zomer graag nog een nieuwe boom aanschaffen.”

Antwoord: “Onze kwekerij is vanaf nu enkel toegankelijk na afspraak, ook deze zomer, droog materiaal kan besteld en opgehaald worden, zie: https://bonsaicenterginkgo.wordpress.com/openingsuren/

Vraag: “de acer ook een drietal weken terug gesnoeid zoals je uitgelegd hebt geen felle tweede groei, moet er verder op de bladeren gewerkt worden of beter afblijven ook lichte afwijkingen  van kleur (lichte vlekken) op bladeren  heb behandeld tegen schimmel” 

Antwoord: “Doe maar een bladsnoei van 60% tot 70% (weg).”

Vraag: “vraagje over eik faginea teruggesnoeid tot op twee knoppen  3 weken geleden moet ik nog bladsnoei toepassen of bladeren halveren?”

Antwoord: “Bladeren halveren mag, enkel bij de grote”.

Vraag: “De eerste vraag gaat over mijn zelkova serrata. Moet ik hier al iets aan doen?”

Antwoord: “Zelkova, alle bladjes midden door knippen en tweede groei afwachten”.

Vraag: “Tweede vraag is of je me al kunt zeggen wat de eerstkomende werkzaamheden zullen zijn van de nieuw aangekochte bomen?”

Antwoord: “Dat zal ik zeggen als je ze komt ophalen”.

Te koop deel 2.

Pinus thunbergii.

Acer buergerianum 1250€.

Ulmus minor: 395€.

Juniperus nu aan 65€.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s