Vraag en Antwoord van dinsdag 19 mei – 2.

Vraag:” Een vraag ivm project Taxus – zie foto – flinke groei – welke werken dienen te gebeuren ?”

Antwoord: “Zachte pluk op Taxus. Nieuwe uitgroei halveren, raak de nieuwgroei zo weinig mogelijk aan, hou je vinger achter het takje en met het topje van de schaar voorzichtig tussen de naaldjes in. De kort gegroeide niets aan doen, enkel de lange”.

Vraag: “Quercus – zie foto – mijn opspanwerk – aanpassingen ?”

Antwoord: “Quercus opspan werk ziet er goed uit.”

Vraag: “Een vraag voor dinsdag. De draad begint toch stilletjes aan in te groeien, zowel in m’n larix als pinus. De laatste week zijn ze ferm beginnen schieten/zwellen. Mag ik de draad eraf halen of mogen ze eraan blijven?”

Antwoord: “De draad mag er af daar waar hij ingroeit”.

Vraag: “Ik zag op de blog informatie ivm snoeien van een esdoorn. Moet ik met deze bomen ook al wat snoeiwerk doen?”

Antwoord: “Bij de Acers mag je binnen een week of twee de helft van het blad uitdunnen (50% weg aan steeltje, verdeeld over de boom). Zorg ook hier voor een goede balans onder en boven.”

Vraag: “Als bijkomende vraag wou ik ook controleren wat ik best met mijn pinus doe. Moeten hier al kaarsen geknipt worden? De bovenste kaarsen zijn wel al groter dan die helemaal onderaan.”

Antwoord: “Pinus, je kan beter de kaarsen breken in plaats van knippen. Heb je de techniek niet om ze te breken met de hand zonder schade, dan pas is knippen beter tot zolang je mooi met de schaar tussen de naaldjes blijft. Laat ongeveer 3cm staan bij de zware kaarsen. Laat ongeveer 4cm tot 5cm staan bij de lichtere kaarsen. Dan blijven er nog diegene over die maar 5cm of minder hoog zijn, daar doe je niets aan. Terwijl je dit doet speel je met die cm’ters en zorg je voor een gebombeerde golvende egaliteit in je plateaus en je top”.

Vraag: “Vraagje over de myrthe, moet ik de vorm dmv snoei bijhouden? Staat nu nog in de serre, zo laten of naar buiten?”

Antwoord: “Als hij goed groeit in de serre staat hij goed, want het is nog betrekkelijk fris ’s avonds en ’s nachts en dit kan voor die soort leiden tot groeistilstand. Hij moet vooral zeer goed groeien vooraleer er kan gesnoeid worden. Als je bijvoorbeeld iets te vroeg snoeit en het is nog iets te koud ’s nachts zullen er bepaalde takjes geen knoppen krijgen en niet verder meegroeien. Ik zou nog even wachten tot het ’s nachts aangenamere temperaturen zijn (zeker nog 2 weken).  Dan mag je zowel het silhouet, maar vooral het mooi vertakt uitsnoeien tot op een hoogte van ongeveer 2cm, gebombeerd en goed uitgedund en per plateau wat trekkertjes laten aan de buitenzijden, dit voor de zekerheid.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s