Vraag en Antwoord van dinsdag 19 mei – 4.

Vraag: “Bij deze mijn vragen voor deze week. Ik wil niet in herhaling vallen met steeds over dezelfde bomen te beginnen maar als beginner zit ik natuurlijk met een hoop vragen”. “Pinus Sylvestris: Ik heb 90% van de bedrading verwijderd omdat deze toch al allemaal goed aan het insnijden was. De spandraden en bedrading rond de grote gesteltakken heb ik nog eventjes laten hangen.
Doe ik iets met de kaarsen? De buren beginnen al te klagen over het gebrek aan zonlicht in hun tuin 😉 En het mos op de bodem mag ik laten staan of best verwijderen?”

Antwoord: “Pinus, Kaarsen mag je allemaal al halveren behalve diegene kleiner dan 2 à 3cm. Mos mag blijven, gooi er maar veel voeding op, 3 à 4 soeplepels. Dat zou nu dan de 2de voedingsbedrijf moeten zijn voor deze Pinus.”

Vraag: “Prunus Cerasifera: Ik heb de takken bedraad en naar beneden gebracht. Met karakter. Op uw aanraden heb ik voor het korte stuk als nieuwe top gekozen en de rest verwijderd. De snoeiwonde is uitgefreesd tot op het cambium en daarna kneedpasta op de zone met cambium gedaan. Kan de boom zo verder tot het najaar of heb ik nog iets over het hoofd gezien? Nog een algemeen vraagje over de organische mest. Moet de oude er eerst worden afgehaald alvorens nieuwe aan te brengen?”

Antwoord: “Prunus goed. Verpotten is voor het najaar. Oude voeding verpulveren of wegnemen om plaats te maken voor de nieuwe voeding.” 

Vraag: “Nogmaals mijn eik.  Zit ik al dichter bij het moment waarop ik licht naar binnen mag brengen door de grootste bladeren te snoeien of wacht ik best nog wat? Op de volgende foto’s zie je wat wellicht schade is van de felle wind van vorige week.  Moet ik daar iets mee doen?  Getroffen blaadjes eruit knippen?  Of alles zo laten? Bedankt voor de mooie service en de leerrijke filmpjes op FB.”

Antwoord: “Je mag al beginnen, knip gewoon de bladeren middendoor en laat de kleinste bladeren ongemoeid. Dus over windschade ga ik nogmaals herhalen dat ik daar voldoende voor verwittig heb, frustrerend, je mag van geluk spreken dat het niet erger is op zo een jong blad. Je mag de beschadigde ervan tussen knippen”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s