Vraag en Antwoord van dinsdag 19 mei – 5.

Vraag: “Vraag over mijn stewartia krijgt vlekken op het blad staat wel in serre en meststof verwijderd”.

Antwoord: “Dat ziet er geen ideale omstandigheid uit en ziet er niet uit als een serre. De ruimte kan eventueel dienen voor winterberging maar kan zeker niet dienen als serre daarna. Bomen die je nu in een goede serre houdt moeten rijkelijk omgeven zijn van groen voor de luchtvochtigheid. De bomen in onze serre groeien. Bij je Stewartia is er geen groei te zien. Breng hem naar buiten, op de grond omgeven van ander groen. Houdt die hoek, omgeving errond goed vochtig en probeer hem weer in de groei te krijgen. Van als je weer nieuwe groei hebt kan je de beschadigde bladeren wegnemen.  Goed naar filmpjes luisteren als ik over groeiklimaat praat. Zal nog eens één maken. Alle bomen die buiten staan in display en niet voorzien zijn van een goed groeiklimaat eromheen hebben allen afgezien. Meermaals heb ik verwittigd, en zeker voor de meest delicate soorten, om op te letten voor 15 mei. Het is niet omdat er geen vorst aangekondigd wordt dat er geen gure weersomstandigheden geweest zijn, die leiden tot bladschade, groeistilstand, met als gevolg schimmels en insecten aantrekken en eindigen als zwakke boom in volle groeiseizoen. Vele bonsai liefhebbers lopen in de val zonder te beseffen dat ze iets verkeerd doen.”

Vraag: “Vraagje over mijn Sabina hoelang moet ik de groeipunten laten groeien? “

Antwoord: “Wachten tot ze minstens 5 cm lang zijn. Dus nog veel te vroeg. Daarna, als ze lang genoeg zijn,  is het met de schaar, niet de groeipunten wegplukken.”

Vraag: “Vragen over de prunus cerasifera en de liquidambar. Ik heb jouw “Workshop op afstand” filmpjes aandachtig bekeken (waarvoor dank!). Ik vroeg me echter nog af WANNEER ik die handelingen mag doen.”

“Voor de Prunus moest ik (1) lichtjes bedraden en aan de takken al een eerste beweging geven en (2) in de top een stuk wegsnoeien om een tapse vorm te krijgen.”

Antwoord: “ De bedrading mag al op het tweejarige en oudere hout, dus de jonge scheuten van dit jaar niet. Ook de snoei om een tapsere vorm te krijgen mag nu”.

Vraag: “Voor de liquidambar moest ik (1) te zware/dikke takken verwijderen, (2) de lichtere takken reeds wat open bedraden en (3) een tapse vorm in de stam creëren met de dremel/boltang.”

Antwoord: “Te zware takken verwijderen bij Liquidambar mag ook nu. Met de bedrading nog een maand of 2 wachten. Tapse vorm: liefst met boltang. Om het met dremel te doen heb je misschien nog iets te weinig ervaring.”

Vraag: “Ulmus minor. Er komen vrij lange scheuten met vrij grote internoden : ik heb hier en daar al wat takjes ingekort tot op 2a3 nog vrij kleine blaadjes en vraag mij af of ik hiermee goed bezig ben? Ook zou ik graag een nieuwe pot aanschaffen voor dit boompje, kan dat nu nog evt. zonder wortels weg te nemen en in iets grotere pot verpotten ? Of toch beter wachten tot het najaar ? Graag uw mening. En op voorhand bedankt !

Antwoord: “Ja Walter, dit is een vergissing van ons op het naam etiket. Dit is een Ulmus parviflora meegebracht uit Spanje. Boompje met een oud stammetje en pre uitgesnoeid. Voor de verdere opbouw van dit boompje kan je kiezen tussen een volledige bedrading of enkel door snoei. Met een volledige bedrading is het resultaat veel mooier, maar dat doen we in de winter en dan kan je vanaf nu alles laten groeien. Kies je voor snoei dan kan je nu beginnen met alle ongewenste té recht omhoog groeiende scheuten volledig weg te nemen zodat je een open groeiende kruin krijgt. Dit is de eerste stap van een reeks van 4 te nemen stappen deze zomer. Er wordt dus telkens gesnoeid en de volgende groei wordt afgewacht, maar dit is heel moeilijk om uit te leggen. Dus als je voor deze weg kiest kan je nu al snoeien zoals uitgelegd, maar voor de volgende snoei is het dan toch best dat je even langs komt (na afspraak). In een grotere pot zetten kan altijd als het voorzichtig gebeurd zonder dat de aarde los komt. Dit doe je enkel als het je bedoeling is om het project van vormgeving enkele jaren te laten groeien.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s