Vraag en antwoord van dinsdag 26 mei – 2.

Zoals je aangegeven hebt ben ik begin mei begonnen met voeding geven en heb ik de bomen in de serre laten staan tot 16 mei. De aangepaste serre en het goed vochtig houden van de omgeving heeft zichtbaar zijn effect gehad! Dit was een gouden raad. Daarnaast hebben de tips in de filmpjes op fb mij ook geholpen met de bomen uit de serre te halen.

Vanaf 16 mei zijn de nachttemperaturen beginnen oplopen en heb ik de bomen naar buiten gebracht, startend in een beschutte noord gerichte hoek (schaduw vanaf ongeveer 8u voor de rest van de dag). Daarna hebben de bomen een verschillend traject afgelegd:

Vraag: Pinus: Deze heb ik na 4 dagen (20/5) naar halfschaduw gebracht en sinds gisteren (23/5) staat hij op een zonnige plaats (leek mij een goed moment nu er weinig zon is)

De kaarsen zijn niet heel lang geworden en de draad groeit nog steeds niet in. De beginner in mij heeft dan meer vragen dan antwoorden: Hoe komt dit? Stond hij te krap in zijn trainingspot? Is het de bewerking die we midden augustus 2019 erop gedaan hebben en was dit dus het doel? Doe ik iets fout met voeding of water geven? Is het een combinatie van voorgaande?

Ik zie wel dat hij, zoals voorspelt, binnenin een aantal nieuwe knoppen laat uitkomen

Antwoord: “Pinus: Jouw boom heeft een oude wortelkluit van heel lang in de pot. De verpotting naar de houten kist is een noodoplossing tot het najaar. Daardoor blijft hij gezond maar heeft toch nood aan verpotting, dit gaan we (of ik) doen in september.  Het is ook een andere soort en is niet zo snel groeiend als bvb sylvestris. De kaars uitgroei is voor deze soort heel normaal.”

Vraag: Quercus: Staat sinds eergisteren, met de mildere temperaturen, in halfschaduw. Gisteren, met de sterke wind, stond hij goed beschut van de dominante windrichting maar toch heb ik ervoor gezorgd dat de omgeving goed vochtig bleef (4x omgeving gesproeid).

Hij deed het heel goed in de serre maar sinds hij uit de serre is, is de groei minder sterk. Is dit normaal omdat hij tot nu toe in de schaduw gestaan heeft en zal dit nu, in halfschaduw, weer aantrekken?

Zoals u reeds aangegeven hebt zal ik hem verder rustig zijn ding laten doen tot in het najaar.

Deze boom is mij zeer dierbaar dus alle tips, over voeding, water, standplaats, literatuur, etc.  zijn welkom.

Antwoord: “Je mag je Quercus stilaan meer en meer laten gewoon worden aan de zon. Begin al met halve dagen in de zon.  Kijk hoe hij daar op reageert en help eventueel met een netje ( stukje schaduwdoek van een 2 tal m2)  erover te leggen en regelmatig weg te nemen. Hou hem ondertussen goed vochtig.

Vraag: De Acer heb ik vandaag verplaatst naar een halfschaduw plaats.

Lijkt nu veel gezonder dan bij mijn laatste mail… wat een opluchting!

Deze stond op het programma om midden zomer een opvolging te krijgen. Zijn er in tussentijd zaken die ik moet doen of moet op letten?

Antwoord: “ Je mag je sterke opwaartse groeiers inkorten, maar niet volledig wegnemen, laat een 3 tal cm staan of minstens één bladpaar.”

Vraag: Juniperus: komt ook uit de serre en staat momenteel in halfschaduw. Ik heb veel moeite gehad met de schildluis eruit te krijgen. Dit lijkt nu, sinds eind maart gelukt maar echt gezond ziet hij er nog niet uit. Kan ik iets doen om dit te verbeteren?

Antwoord: “Herstellen van een aanval van luis of spint of dergelijke, duurt meestal minimum een jaar en als de aantasting ernstig was zelfs twee tot 3 jaar. Blijven herhalen van behandeling met minstens 2 verschillende producten, om résistentie te voorkomen. Eventueel bladvoeding geven (Foliaire) en eventueel ook OE 70 – Fer + en OE 5 Algues (deze producten kan je bij ons verkrijgen en die je met regelmaat op al je bomen kan gebruiken, ook preventief) Dat is een natuurlijke manier om hem gezond te krijgen/houden en mag in feite op al je bomen gebruikt worden.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s