Vraag en antwoord van dinsdag 09.06.20

Vraag: “Ik zie dat mijn forsythia gestopt is met groeien, kan ik nog iets doen om nieuwe groei op te wekken?”

Antwoord: “Forsythia, je hebt geen groei meer nodig, je mag al je bladeren mooi in omgekeerde V op iets minder dan de helft doorknippen. Zeker niet snoeien”

Vraag: “Bij de pyracantha heb ik na het bekijken van filmpje op facebook, de vruchten verwijderd. Kan ik nog iets  anders doen om verdere nieuwe groei te bevorderen?”

Antwoord: “Pyracantha, snoeien en geef één à twee bladeren winst en snoei de overige bladeren middendoor.”

Vraag: “Bij mijn larix zijn, een week of drie geleden, de knoppen op de nieuwe uitgroei vanzelf beginnen uitlopen. Is het nodig om in te grijpen?”

Antwoord: “Neen nog niet, nog een 1 à 2 weken wachten. Dan kan je snoeien met één à twee knoppen winst.”

Ulmus minor.
Standplaats Ulmus minor.

Vraag: “Bij de ulmus minor heb ik vorige week  de bladeren gehalveerd. Maar twijfel nu of ik niet beter nog wat bladeren kan wegenemen in de hoop op een tweede groei.”

Antwoord: “Inderdaad veel te veel blad, je mag de overige nu middendoor knippen.”

Punica
Punica

Vraag: “En nog enkele foto’s van de punica  blijkbaar tevreden is met zijn standplaats en blijft groeien.”

Antwoord: “Punica, best eens mee langskomen dan kan ik hem uitsnoeien, zodat de resterende takken klaar zijn voor bedrading in het najaar. Afspreken met Ingrid voor datum en uur”

Vraag: “Nog wat extra foto’s  van mijn jeneverbessen. Ondanks dat ik mijn itogawa boompjes terug in de serre gezet heb in schaal met bims en wat akadama zie ik mijn boompjes nog verder achteruitgaan. denk dat ik toch wel enkele takken zal verliezen. Denk dat groot stuk van het probleem is dat ik moeite heb bij dit  zonnig en droog weer om een stabiel groei klimaat te creëren, zelfs in de serre.  ( toch lopen Japanse acers traag maar zeker weer uit na de bladsnoei). Ben dan ook blij dat we even iets ander weer hebben voor het moment, hoewel het nu waarschijnlijk net iets te koud is voor goed herstel van het loof. Het enige wat ik nu nog kan doen denk ik, is zorgen voor wat schaduwdoek boven op mijn serre als het terug zonniger wordt.”

Antwoord: “Snoei of pluk alle gele takjes weg. Kijk eens of je aan een fungicide kan geraken met de werkzame stof Difenoconazole zoals bvb Ortiva Top (of iets dat je als particulier kunt krijgen) om eens te behandelen tegen schimmels”

“Heb ook een fungcide voor particulieren gevonden op het web, met de werkzame stof  die je mij had opgegeven, van het merk BSI  fungazol met als werkzame stof difenoconazole.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: