Vraag en antwoord van dinsdag 9 juni 2020 en oproep display foto’s ZIE FB: Danny Ginkgo.

Vraag en antwoord gaan over specifieke bomen en niet over alle bomen van deze soort. Ieder geval kan anders zijn en hangt af van stadium van opbouw, vitaliteit….Dus heb je eenzelfde soort dan is het nog niet zeker dat jou boom dezelfde onderhoud nodig heeft….

Vraag: “Betreffende  eik. Voor het eerst in drie jaar  is hij flink aan ‘t groeien. Heeft op 20 dagen al zijn blaadjes vervangen ( 2 weken geleden.) En heeft nu overal flinke groei….vertikaal. Lijkt een beetje veel ( qua plaats/lichtinval ) om allemaal benedenwaarts te bedraden. Rekening houdend  , 1ste echte groei in 3 jaar…..hoe pak ik dat aan. Streefdoel : meer vertakking….vollere boom. “

Antwoord: “Een beetje hoogte inbrengen kan geen kwaad. Toppen waar nodig. Zorg dat het allemaal een beetje gebombeerd staat dwz hoger in het midden, afzakken naar beneden. Dus in het midden kan je 4 tot 6 knoppen laten, naar beneden toe worden dat 1 à 2 knoppen winst. Dan mag je daarna alle overige bladeren middendoor knippen om achterliggende fijne vertakking te stimuleren. Alles dat nog aan de groei is binnen de vorm niet snoeien die zijn het vervolg van het groeiverhaal.”

Vraag: “deze eik hebben jullie al een tijdje niet gezien, maar hij is dan ook te zwaar om mee te brengen. Hoe kan ik deze boom verbeteren? Groeit goed, staat redelijk vol enkel de takken zijn veel te dun. (Stoort mij niet) Nog enkele jaren laten doorgroeien ? Of andere technieken? De eerste(5?)jaren heb ik de takken ongestoord laten doorgroeien , laatste 2 jaar eindknoppen verwijderd,  wat veel binnen groei opleverde. Dank bij voorbaat.”

Antwoord:  “Alle bladeren middendoor knippen in omgekeerde V, zou voor dit jaar al een goed begin zijn. Dan wachten we daar de reactie van af en zien of we deze zomer nog een keertje kunnen ingrijpen

Vraag: “Wat is het streefdoel bij deze bladsnoei ? Is dat om dit jaar nog nieuwe kleinere blaadjes te maken. Of om nog meer binnen groei te bevorderen ?”

Antwoord: “Binnen groei in t beste geval in t slechtste geval de binnenlopen reeds daarvoor”

Aan onze “Kei Bonsai Kai” leden, display op foto tegen eind oktober. Aantal display foto’s ongelimiteerd. Zie FB: Danny Ginkgo.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s