Vraag en antwoord van 16 juni 2020.

Vraag en antwoord gaan over specifieke bomen en niet over alle bomen van deze soort. Ieder geval kan anders zijn en hangt af van stadium van opbouw, vitaliteit….Dus heb je eenzelfde soort dan is het nog niet zeker dat jou boom dezelfde onderhoud nodig heeft….

Es.

Vraag: “Had volgens mij een goeie start gemaakt maar heb me laten vangen aan de wind waardoor er toch  kleine takjes weg zijn en bladschade. De boom is ondertussen veranderd naar een betere standplaats maar de groei lijkt stil gevallen, hoe snoei ik die het best?”

Antwoord: “Voor het ogenblik kan je enkel in de bladstelen snoeien. Laat twee bladeren staan per bladsteel, over gans de boom.”

Vraag: “De lariks is nu volgens mij goed aan het doorgroeien maar niet volledig gelijkmatig. Ik zou de lange scheuten waarvan de takken niet echt moeten dikken terug snoeien tot op 2 knoppen en de groei die niet nodig is uitsnoeien zodat de plateaus meer licht doorlaten, is dit goed?”

Antwoord: “Larix, nog altijd wachten. Kwestie van dagen, acht à tien. Die bleke groei moet eerst grotendeels afrijpen vooraleer je aan snoeien begint. Daarna kan je inderdaad doen wat je van plan bent.”

Vraag: “Parsonni, deze begint nu goed door te schieten. Er is verleden jaar niet hard op doorgeplukt met dat we die shari gemaakt hebben. Mijn vraag is nu mag ik al de lange uitschieters terug knippen en de andere plukken lichtjes uitdunnen zolang ik groei erachter zie?”

Antwoord: “Mooi op kleur. Je bent goed bezig maar laat nog maar wat doortrekken. Nog niets doen. Op deze mag je nog eens dezelfde voorjaarsvoeding geven. Als je twijfelt stuur iedere week een foto en dan zie ik wanneer je best snoeit.”

“Nogmaals bedankt om ons verder te helpen met de opvolging van onze bomen, is een echt luxe voor ons!”

Juniperus chinensis.
Acer palmatum

Vraag: “Eerst en vooral ben ik zeer blij met de 2 bonsai bomen die ik eind mei aangeschaft heb. Ik heb jou raad opgevolgd en begin juni beide bomen gesnoeid. De Juniperus heb ik het loof tussen de takken verwijderd zodat deze meer licht en zuurstof krijgen. Tevens zijn alle bessen verwijderd. Bij de Acer heb ik een 50% bladsnoei gedaan. Ik merkte wel na enige tijd dat de puntjes van de bladeren verkleuren naar bruin (verbranden). Ik vermoed dat dit door teveel water te geven was. Nu heb ik deze de laatste dagen geminderd. Als beginneling wil ik vragen wat de volgende stap voor gedurende de zomer moet gebeuren.”

Antwoord: “De onderschalen zou ik weg doen zodat het overtollige water goed kan wegvloeien of je kan ze wel gebruiken maar laat er geen water in staan (niet met de voeten in het water). Juniperus nu nieuwe groei afwachten, dit kan nog een drietal weken duren, vooraleer er weer puntige groei kan weg gehaald worden. Van de Acer mag je alle grote bladeren weghalen, dit zal nu nog eens 70% à 80% bladsnoei zijn, vooral alle bladeren die bruine punten maken. Laat dan alles maar opnieuw blad maken en dit zal het zijn voor dit seizoen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s