Vraag en antwoord van dinsdag 23 juni 2020.

Fagus.
Ginkgo

Vraag: “Graag had ik jouw advies gevraagd voor de witte beuk en de ginkgo. De beuk heeft wat last gehad van de wind. Er komt nu wel nieuwe groei op. Moet ik hier een bladsnoei doen? Ook bij de ginkgo?”

Antwoord: “Beuk is té zwaar in de top, daar uitdunnen. Voor reactie na bladsnoei is het kantje boortje voor die boom, om dan nog tijdig goed af te harden. De Ginkgo, lange scheuten binnen het silhouet snoeien, één à twee knoppen winst laten en hier kan je nog 70%  van het blad wegnemen (té lange stengels en de grootste bladeren, mooi verdeeld over de boom), bij de stengel.”

“Hoe is het in feite met je rode beuk? Want volgens mij is er daar meer werk en belangrijker werk aan”

“Hier is de rode beuk. Ik heb onlangs een klein beetje naar vorm gesnoeid zoals je vorig jaar had aangeraden. Hij heeft ook wel beetje last gehad van de wind zoals de witte beuk.”

“Af en toe draaien zodat de zijde die tegen (voor) de haag staat ook licht krijgt.”

Vraag: “Ulmus minor: Vorige keer kreeg ik de raad om nog even te wachten met gedeeltelijke bladsnoei te doen tot de boom was stilgevallen. Omdat ik al even geen nieuwe groei meer zag heb ik maar ongeveer 50% van de bladeren verwijderd. Is dit voldoende zo of heb ik er net als mijn collega cursisten te weinig afgehaald?”

Antwoord: “Inderdaad veel te weinig afgehaald en hij mag nu zijn proportiesnoei krijgen. Bij deze soort kan je nog een groot deel extra blad doorknippen of zelfs volledig weg nemen. Zorg dat je nu nog een keertje 50% weg haalt.”

Vraag: “Prunus Cerassifera: De nieuwe scheuten die er zijn gekomen nadat ik alles bedraad had schieten allemaal wel heel hard door, vooral in de top ontspringen een 5-tal scheuten vanop ongeveer dezelfde plaats. Ik neem aan dat ik de meerderheid mag verwijderen? (foto van vlak na het bedraden 1 maand geleden en een foto van vandaag)”

Antwoord: “Enkel op de plaatsen waar er drie en meer ontspringen kan je uitdunnen, maar nu nog niet, laat maar eerst goed afharden. Net voor er bijbedraad wordt kan je wegnemen, dus zeker minimum nog een maand.”

Vraag: “Pinus Sylvestris: De nieuwe naalden ogen nogal bleek. Te veel water gekregen of een andere oorzaak?”

Antwoord: “Inderdaad gietfoutje. Laat de pot  en aarde goed ademen door al het groen (onkruid) met wortel en al weg te nemen. Zo kan je de aarde beter controleren op vochtigheid en laat hem vooral iets droger. Zelfs nu met de komende hittegolf probeer je dit gecontroleerd op gang te brengen. Je mag de aarde tot halfweg in de pot eens laten opdrogen. Als je dan terug begint te gieten voldoende tot het er onderaan uitloopt en dan terug wachten tot de aarde enkele cm’ters diep opgedroogd alvorens terug eens overvloedig te gieten. Indien nodig zelfs eens gietbeurten overslaan. Bladvoeding en najaarsvoeding mag al.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s