Vraag en antwoord van dinsdag 30.06.2020

Vraag: “Ulmus parfivolia, Snoei ik de boom nog of laat ik hem de rest van het seizoen doen? Wat doe ik met de trekkers?”

Antwoord: “Snoeien en trekkers vernieuwen.”

Vraag: “Bedankt. Bij de ulmus, doe ik de trekkers volledig weg of geef ik een paar blaadjes winst? De takken die van binnenin komen laten of naar het silhouet snoeien?”

Antwoord: “Binnen het silhouet blijven, dus eventueel één à twee bladeren winst mag.”

Vraag: “Juniperus sabina, Kan ik al iets doen aan deze boom? Kan ik al terugsnoeien in de top? Beter nog een jaar wachten met het dood hout op te kuisen, zou de raffia en de draad er al af kunnen bij de naar beneden gebogen tak?”

Antwoord: “Top mag al worden uitgedund, uitgeplukt en gesnoeid. Ondertak blijf je af, raffia mag nog blijven zitten.  Dood hout nog niet opkuisen.”

Vraag: “Quercus suber, De boom is eigenlijk pas 2-3 weken geleden uitgelopen, kan ik deze nog voorjaarsmest geven?”

Antwoord: “Zou ik niet doen. Geef maar afhardende mest.”

Vraag: “Quercus ilex, Geef ik deze boom nog voorjaarsmest? Snoeien zal waarschijnlijk nog niet voor dit jaar zijn?”

Antwoord: “Snoeien zal nog niet aan de orde zijn, ja deze kan wel nog eens voorjaarsmest.”

Vraag: “Taxus baccata, Ik heb bij deze boom de oude bladeren afgehaald, nu de nieuwe groei afgehard was. Kan ik deze nog voorjaarsmest geven of toch afhardende mest?”

Antwoord: “Kan nog eens voorjaarsmest.”

Vraag: “Acer kiohime, De acer heeft ondertussen goed gereageerd op de bladsnoei, wat doe ik met deze op het gebied van bemesten?”

Antwoord: “Afharden”.

Vraag: “Zelkova serrata, Aangezien dit een soort is die blijft groeien geef ik deze dan nog voorjaarsmest of toch afhardende mest?”

Antwoord: “Inderdaad nog eens voorjaarsmest.”

Vraag: “Cryptomeria, Als iedere bonsaiist een probleem boom heeft is dit de mijne. Ik heb de indruk dat de boom nog altijd niet goed wilt groeien. Is dat eigenlijk een soort dat je beter nat of beter droger houd, volle zon of onder schaduwdoek. Ik heb dit jaar enkel wat dood materiaal uitgehaald en hier en daar wat gesnoeid. Beter in een grotere bak zetten volgend voorjaar? Zijn er tips om hem erdoor te krijgen?”

Antwoord: “Groter dan dit moet je hem niet meer zetten. Uit de zon houden als er gesnoeid wordt of gesnoeid is. Alvoor je kan snoeien moet je overal krachtige groei hebben. Trekker mag er volledig uit en opnieuw beginnen. Watergifte normaal.”

Bijkomende vraag: “Kan ik alle andere coniferen zoals mijn pinus uncinata, pinus thunbergii, pinus silvestris, chamaecyparis, Juniperus itoigawa, Juniperus squamata, Juniperus media blauw vlot, Juniperus sabina allemaal nog voorjaarsmest geven?”

Antwoord: “Met uitzondering van de chamaecyparis kan dit allemaal nog. Mits ze vitaal staan”

Bijkomende vraag: “De rest van de loofbomen, allemaal afhardende mest?”

Antwoord: “Ja, afhardende”

Bijkomende vraag: “Waar ik ook bij twijfel is de watergift bij de pinussen, dat je ze soms eens mag overslaan.  Geld dit voor iedere pinussoort? In gelijk welk stadium? Ook deze die dit jaar verpot zijn?”

Antwoord: “Tot zolang er nog oude aarde uit de bergen (kleigrond die beenhard kan worden) aanwezig is mag deze kern niet droog komen. Giet dan ook enkel op de kern, zodat de rest middelmatig mee water krijgt. Alle op reeds goede mengeling verpotte, die nog maar tussen één en drie jaar verpot zijn, zijn zich nog aan het settelen, dus iets droger komen kan al maar helemaal droog komen niet.”

Vraag: “Bij de sylvestris die ik laatst kocht, zit waarschijnlijk ook nog berggrond?”

Antwoord: “Ja”

Bijkomende vraag: “Hey, een vraag dat ik vergeten ben en met het zien van het buergerianum filmpje. Mijn stewartia die ook nogal wat bruine bladranden heeft door de oostenwind geweest , en ook stilstaat kan ik daar nu nog bladsnoei bij doen om hem weer op te starten?”

Antwoord: “Ja mag bij de Stewartia ook.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s