Vraag en antwoord van dinsdag 04.08.2020

“Vanuit onze bubbel volgende foto’s en vraag:

Vraag: “Ilex: zoals te zien op de foto is de startplant niet op alle stukken uitgelopen. De huidige groei is al vrij sterk en mag wellicht bijbedraad en bijgezet worden. Is er nog kans dat op de kale stukken nog groei komt? Ik heb de indruk dat deze takken nog niet echt ‘dood’ zijn… Knip ik ze weg of heb ik nog wat geduld. Wel zijn er grondscheuten uitgekomen (zie foto). Houd ik deze om later bij te zetten, of is dit hier in dit geval niet van toepassing?”

Antwoord: “Beste is in het najaar volledig doorvormen, oude draden weg, kleine takjes die niet meegroeien (dood zijn) weg, van de nieuwe groei zeker de zijtakjes bijvormen, in de toppen een beetje selecteren maar ook zoveel mogelijk bijbedraden. De grondscheuten nog laten doen, als er plaats voor is en ze zijn lang genoeg erbij betrekken. Dus nu ga je enkel snoeien wat buiten proportie groeit en de volledige doorvorming doe je zonder blad, dus als de bladeren gevallen zijn.”

Vraag: “Corylopsis: deze is heel goed gegroeid! Bedraad ik hier al bij (de oude draad zit nog niet ingegroeid) om bij te zetten?”

Antwoord: “Idem zoals bij de Ilex, blad laten vallen (dus afharden), ontdraden indien nodig en daarna met de nieuwe takjes naar een nog vollere mooiere vorm. Dan pas overige snoeien en rekening houden met de bloemknoppen.”

Vraag: “Mijn Juniperus parsonii groeide dit jaar heel goed en heeft heel veel loof bij gekregen, maar toch is het grootste deel niet het ‘goede loof’. Hij is eindelijk hersteld van de aanval van spintmijt geloof ik. Hoe werk ik nu best verder? Ik heb een beetje schrik om al te veel uit te dunnen omdat hij dan weer teveel zal verzwakken… De hoofdtakken staan allemaal, dus hoeven niet bij bedraad te worden. (denk ik)”

Antwoord: “Je hebt 2 mogelijkheden: de gemakkelijkste is helemaal niets doen, dan is hij volgend jaar nog sterker of de tweede optie is het procumbens loof uitplukken zoals dat hij zou moeten bedraad worden, zo krijg je licht aan alle takaanzetten binnenin waar dan gemakkelijk je goed loof kan beginnen.”

Vraag: “Volgende: Juniperus sabina: heb ik uitgedund en opgekuist en veel meststof gegeven: de groei bovenaan en halfweg is ok, maar de onderste tak vertoont wel veel zwakkere groei. De boom staat in volle zon en krijgt veel licht, maar met deze stand is het toch moeilijk om de onderste takken voldoende zon te geven… Kan ik hier iets aan verhelpen? Moet ik opnieuw bedraden?”

Antwoord: “De sterkste groei moet nog komen, laat hem nu maar doen. Probeer een bak of pot met water onder de onderste tak te zetten dat helpt altijd om meer licht weerspiegeling en betere luchtvochtigheid te geven. Laat alles maar goed doorgroeien zonder bedraden. Enkel de zeer sterke uitlopers snoeien indien nodig. Je mag de takjes die niet recht opstaan, dus naar beneden hangen na het ontdraden, hier en daar al wegnemen (volledig), deze zullen nooit echt zelfstandig dragen. Dit niet allemaal tegelijkertijd, maar af en toe enkele.”

“Alvast bedankt om mij hiermee verder te helpen.”

We beantwoorden alle, niet hoogdringende, mails en berichtjes na de hittegolf. We nemen even “time out” en verzorgen nu de komende dagen onszelf en onze bomen.

Alvast bedankt voor alle aangeboden hulp.

Danny & Ingrid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s