Vraag en antwoord van dinsdag 18.08.2020

Vraag: “Hopelijk niet al teveel problemen gehad met de hevig onweders en bijhorende rukwinden.”

“Heb zoals de vorige mail aangeraden werd van mijn punica nog eens overlopen. Bij het inkorten viel alles meer op zijn plaats, de vorm en stam zijn beter zichtbaar.  Zodoende heb ik de karakters in de takken nog kunnen versterken en bijgestuurd waar nodig.”

Antwoord: “Voilà, dat is supergoed gedaan en je ziet voor het eerst de boom staan waar je in de toekomst succesvol gaat aan verder bouwen. Je zal waarschijnlijk de rest van de zomer en najaar nog één keer de nieuwe scheuten, die je kan gebruiken kunnen bijbedraden en diegene die je niet nodig hebt snoeien of wegnemen. Uw boom zal nog doorgroeien tot zeker eind september. Je mag op deze boom nog één keer voeding toedienen.”

Vraag: “Hierbij foto’s van zw den. Weet niet of je hieraan kan zien of ik hier nog moet of kan sterke? Uitlopers terug snoeien om nog nieuwe knoppen te kunnen vormen. Zitten ook veel knoppen op zonder uitloop.”

Antwoord: “Knoppen moeten aansterken en dikker worden door uw voeding, gebruik ofwel nog eens een goede dosis van onze voorjaarsvoeding of kom aangepaste voedingsmengeling halen voor je Pinus en ga daar ook nog regelmatig (wekelijks) extra vloeibaar aan toe dienen. Niets snoeien. Kijk of uw knoppen opzwellen binnen de 14 dagen maximum 3 weken. Voeding geven in het najaar bepaald hoe de knoppen er volgend voorjaar gaan uitzien. Als je voeding komt halen specifiek voor je Den breng als je kan een kleine leeg container mee om de voeding in te doen.”

Juniperus parsonii
Larix
Ulmus
Acer

Vraag: “Wat betreft het groeiklimaat zit ik een beetje gebonden aan mijn eerder beperkte achterkoer. Ik ben alleszins van plan om al mijn bomen alvast op een houten balk te plaatsen zoals ik zag op één van uw filmpjes. Zijn er zaken die ik nog kan verbeteren? Planten/gras bijzetten in potten ofzo?”

  • Juniperus heb ik op uw aanraden niets aan gedaan.
  • Mijn Larix heb ik de scheuten binnen de vorm terug gesnoeid begin vorige maand. Ik zie nu wel dat de bedrading op sommige plaatsen begint in te snijden. Moet ik de bedrading plaatselijk (of volledig) verwijderen? Of wacht ik best nog tot de winter hiervoor?
  • Bij de Ulmus begint de bedrading ook In te snijden. U had al gezegd dat we de bedrading goed gingen laten ingroeien vooraleer we deze zouden verwijderen. Ik vermoed dat dit nog goed is?
  • Acer Palmatum: de groei is nu wel eventjes stil gevallen maar ik heb gelezen in uw blog en gezien in uw filmpjes dat dit normaal zou zijn
  • Voor de Acer Palmatum Deshojo kan hetzelfde gezegd worden.

Antwoord: “Juniperus staat stil, geen groei. Waarschijnlijk veeel te weinig voeding of voeding niet voldoende laten werken in combinatie met water, of de verkeerde voeding. Je kan het nog een beetje inhalen of laten groeien door nog een keertje zwaar te bemesten met de juiste voeding. Hij zal daarop reageren als de combinatie met het water en de standplaats goed zit/is. Nu in het najaar wordt de standplaats iets minder belangrijk.”

“Larix en Ulmus de draden er af doen daar waar het ingroeit.”

“Acers herfstsnoei, kan tijdens een check-up.”

“Algemeen is het vooral belangrijk om goed te leren omgaan met water, voeding en standplaats om het maximale resultaat iedere zomer te bereiken. Alles wat luchtvochtigheid kan geven helpt. Planten, groen algemeen, andere ondergrond….Stenen absorberen warmte en geven verschroeiende warmte af in de hete zomermaanden. Heb de indruk dat hier geen winst gemaakt is.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s