Vraag en antwoord van dinsdag 18.08.2020.

Vraag: “Liquidambar, deze projectboom groeit als zot. Heb deze wel heel goed bemest en al 3 keer bladsnoei op gedaan. De boom staat in de volle wind en zon en je ziet daar bijna geen schade aan. Laat ik nu alles zijn gang gaan om binnen paar maanden hem terug in te korten en bij te bedraden of snoei ik nu nog eens?”

Antwoord: “Afblijven, niets snoeien.”

Vraag: “Quercus Ilex, Deze boom is thuis verpot ik denk in maart. De boom had geen mooi wortelkluit en de eerste maanden kwam er ook geen groei erop, even paniek. Maar begin juni is hij beginnen groeien nog niet overal maar is zeker wel logisch na een verpotting. Geeft over die tijdspanne bijna geen oud blad af gesmeten. Mijn vraag is nu, ik krijg nieuwe scheuten op plaatsen op de stam die niet nodig zijn mag ik deze verwijderen of laten we deze voor even voor de gezondheid van de boom? Verdere tips zijn ook welkom.”

Antwoord: “Laat het op gang komen, niet snoeien, ook niet op de stam. Geef de boom de tijd om te bekomen. Je bent er amper enkele maanden mee bezig.”

Vraag: “schelp acer-sabina, ben al een paar maanden aan het nadenken over deze creatie. De Acer groeit heel goed in de schelp maar de sabine komt toch redelijk achter. De creatie is 3 jaar geleden te samen gezet en heb nu voor het eerst beweging in de hoofdtak en de dikker takken gedaan maar het loof sterkt maar heel traag aan. Daarom ben ik erover aan het denken, vooral na je laatste filmpje over rots beplantingen, om de sabina te verwijderen en zolang het nodig is hem in een trainingspot te zetten om later op een nieuwe rots te plaatsen. Ik had gedacht om er dan een stuk of 3 acerkes op te plaatsen  beetje zoals er op die demo van 2 jaar is gebeurd. Wat is jou mening daarover?”

Antwoord: “Dat kan maar het is niet noodzakelijk want je hebt nog niet geprobeerd of je er een sterke groei kan op krijgen door de juiste bewatering en te bemesten. Wil je natuurlijk dit overslaan door het risico dat het toch niet lukt te vermijden dan is het inderdaad beter dat je hem er af haalt in het najaar. De techniek om veel voeding erop te leggen kan ik je wel een keertje voortonen als je hier bent.”

Vraag: “Carpinus, deze heb ik bedraad om nog meer beweging in de dikkere takken te geven. De boom is sedert 3 weken terug blad beginnen te verliezen, bladeren werden bruin en geel. Nieuwe knoppen zitten al terug klaar dus tak sterfte zal ik niet hebben normaal. Ik vraag me wel af hoe dit komt, is dat omdat hij uit een serre komt en nu blootgesteld wordt aan wind of is het mijn watergift, of een schimmel?”

Antwoord: “Kan van alles zijn, maar zal geen blijvende schade hebben. Vanaf volgend voorjaar spuiten met koper of iets tegen schimmels is een optie. Maar ik denk als hij buiten in blad komt dat dit probleem zich volgend jaar niet meer zal stellen. Vormgeving ziet er goed uit.”

Vraag: “Pinus, na het verwijderen van de constructie het ik moeten werken met een baar verankerd aan de pot om de tak onder spanning te houden. Deze tak word in de komende maanden beetje per beetje nog bij gespannen maar begon nu lichtjes te kraken dus efkes rust. Eerste doorvorming is gedaan wel niet in detail. Heb volgens mij keuze uit 2 voorkanten. De cascade met het loof rechts of het loof iets meer naar voor gebracht waardoor de bocht beter zichtbaar komt en met 3 loof plateau’s kan gewerkt worden. Boeiend om even over na te denken. De foto’s geven niet de details weer of in  werkelijkheid.”

Antwoord: “Zover zo goed, maar tot zolang de volledige compactering niet is voltooid kunnen we ons nog niet focussen op voorzijde en gedetailleerd werk van loof en takken plaatsing. Dit zal perfect in het najaar kunnen afgewerkt worden. Ook hier heb ik de indruk dat de bedrading nog beter moet voor dat soort werken. Je werkt nu al op een vrij goed niveau, zorg dat je je techniek laat meegroeien naargelang jij en je bomen verder ontwikkelen.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s