Vraag en antwoord van dinsdag 18.08.2020.

Vraag: “Chamaecyparis, deze boom is begin dit jaar in de houten bak gezet.  Sedertdien heb ik er niets aan gedaan. Snoei ik al iets, zo ja, hoe en wat? Of laat ik de boom gewoon nog wat doen en bekijk ik het volgend jaar? Bedraad ik de takken of wacht ik nog een jaartje of langer?”

Antwoord: “Deze boom is klaar voor eerste vormgeving met bedrading. Ik heb echter gemerkt op jouw eerdere bedradingen dat je bedrading niet is aangepast volgens de functie. Dat wil zeggen dat je je slagen (omwikkelingen) bij al jouw bomen legt zoals bij een loofboom. Je slagen liggen te kort. Dit is veel te belastend voor de boom in de fases van opbouw en ook op dit niveau, ook al heb je een perfect uitgevoerde bedrading, dit is een zwaar te verbeteren punt. Bij al je naaldbomen zal je je bedrading moeten aanpassen in het vervolg, dit is dan het nadeel van op afstand bijsturen, eens hij errond ligt kan hij beter blijven, maar op dit niveau zou dit niet meer mogen. Je bent niet de enige die door het onderbreken van de workshops de volgende stap en manier van bedraden niet mee heeft. Op de workshops kan ik dat tonen.”

Vraag: “Malus, sedert de aankoop heb ik enkel bladsnoei gedaan en voor de rest laten groeien. Kan ik nu al een bepaalde snoei doen, of wacht ik om dat tijdens het bedraden te doen, wanneer is het best om de boom te bedraden? Verpotten in de houten bak zal waarschijnlijk best in het voorjaar zijn?”

Antwoord: “De Malus moet volledig gevormd worden. Dit noemen we de opstart. Als je dit nu al doet kan de draad er langer rond blijven en spandraden langer hun werk doen, aangezien er nu nog weinig groei zal komen. Kies je echter om iets gemakkelijker te bedraden dan wacht je best nog een drietal weken tot het blad gevallen is, desnoods kan je dan ontbladeren door ofwel iets droger te houden ofwel door het blad volledig weg te nemen. Het seizoen dat we kunnen opstarten is nog lang dus onnodig om overhaast te werk te gaan.”

Vraag: “Zelkova nire, tot nu toe heb ik de boom laten doen.  Er is tot nu toe nog niet gesnoeid geweest. De bedrading is er wel al af. Hier en daar nodig, hier en daar wel te vroeg. Snoei ik nog om de knoppen op de juiste plaats te stimuleren of wacht ik best tot het blad gevallen is?”

Antwoord: “Dit is een klein foutje, als je bedrading weghaalt, vooral bij loofbomen, telkens afhalen enkel waar nodig. De rest van de draad zolang mogelijk laten zijn werk doen. Nu is het beter om alles te laten afrijpen, blad te late vallen en daarna zien wat er moet met snoei en eventueel bij bedrading.”

Vraag: “Ulmus parvifolia, de boom is nog altijd goed aan het groeien, vorige maand heb ik de trekkers vervangen. Kort ik de trekkers nog eens in of wacht ik ook tot in de winter?”

Antwoord: “Ja, alles nog een keertje inkorten en hij zal nog een keertje reageren.”

Vraag: “Taxus, doe ik nog iets met deze boom?  Snoei ik de nieuwe groei op het uiteinde nog eens of laat ik het voor dit jaar bij wat het is? Bedraad ik deze nog eens in het najaar? Of laat ik hem een jaar draadloos en bedraad ik hem eind volgend jaar?”

Antwoord: “Is nog altijd niet sterk genoeg, laten doorgroeien, tot wel 20 à 30cm lang volgend jaar, tot er keuze takken komen waar we dan kunnen mee een goede basis leggen.”

Vraag: “Juniperus vlot, zijn de nieuwe uitlopers lang genoeg om weer te snoeien of wacht ik nog wat eer ik weer snoei.”

Antwoord: “Laat nog maar wat door trekken, je moet meer groeipunten krijgen telkens op alle takken, ieder takje mag wel 3 tot 5 groeipunten hebben, dan pas heb je je eerste resultaat binnen per tak. Tot nu toe goed bezig.”

Vraag: “Accent, Het boompje dat erop staat heb ik gewoon laten doen, snoei ik nog of bedraad ik het in het najaar? Kan ik de azalea iets snoeien?  De cotoneaster heb ik gewoon telkens wat in de vorm gesnoeid als hij wat gegroeid was. De geranium heb ik al een paar keer ingekort, maar hoe ga ik tewerk om die fijnere lange takken te krijgen?”

Antwoord: “Dat zijn veel vragen in één keer, maar eerst een keertje flink laten uitgroeien is de eerste stap, behalve dan je geranium en cotoneaster.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: