Vraag en antwoord van dinsdag 18.08.2020.

Vraag: “Zoals aangegeven door u heb ik de Liquidambar in een groter pot overgezet en is goed gegroeid. Wat moet er hier nu mee gebeuren? Al een selectie tussen de takken maken? Moet er iets met de Sabina gebeuren?”

Antwoord: “Als wij praten over een grotere pot is het wel de bedoeling dat de boom daar ook beter van wordt naar bonsai toe, hier wordt hij enkel beter als plant. Ik zou nu niets meer doen, laat maar groeien en we gaan het in het najaar goed doen zodat je je een goede start krijgt en op de goede manier kan verder bouwen. Grondmengeling is niet aangepast en de pot is veel te diep. De sabina lijkt mij onvoldoende gegroeid, volle zon, leren goed water geven en je voeding daar goed op aanpassen. Werken met sterk groeiende bomen is prioritair. Wat je hier vooral eerst leert is het botanische gedeelte, wanneer is een boom sterk genoeg om eender welke bewerking te ondergaan. Nu kan het voor sabina nog, deze kunnen op 2 maanden tijd nog heel erg veranderen als je het nu probeert goed te doen. Standplaats volle zon, (ongeveer)  2 maal daags veel water en dringend een goede groeivoeding die je op de juiste manier aanbrengt en nat houdt.”

Vraag: “Op aanraden van Danny via een vorig schrijven heb ik bladsnoei toegepast op de acer palmatum. Kan ik een afspraak maken met Danny?”

Antwoord: “Check-up best een tweetal  weken na de herfstkleur. Maak dan maar afspraak. Op voorhand afspraak maken is moeilijk in te schatten.”

Vraag:”Laat ik de groei doorgroeien en afharden of snoei ik nog eens?”

Antwoord: “Alles goed laten doorgroeien en eind september kan je dan alles binnen de vorm snoeien met één à twee knopjes winst. Vanaf nu nog doorgaan met wekelijks vloeibare voeding.”

Vraag: “Heb begin juli de langste en sterkste groei uit gesnoeid, die komt langzaam terug op gang, mag er nu een steviger selectie gebeuren en toevoegen waar mogelijk? Ps:bedankt om al de raad👍”

Antwoord: “Nu wordt ook op jouw boom de manier van bedraden en uitplukken zeer belangrijk. Je hebt nu een startplant gekweekt met overvloedig goed materiaal dat kan gebruikt worden. Om een goede selectie te maken kan ik het je beter tonen hier dan snoei ik één tak uit en bedraad één tak om het je te tonen. Breng je draad mee. Je kan afspraak maken met Ingrid vanaf september. Dit is dan ook de ideale periode.”

Liquidambar groot
Liquidambar klein

Vraag: “Hierbij vind je een aantal foto’s van mijn Prunus Cerasifera en mijn grote en kleine Liquidambar. Alle bomen hebben veel nieuwe groei. Ik ben de tweede helft van juli bij jullie geweest voor een snoeibeurt van de grote liquidambar en Prunus. De dag nadien heb ik ‘mijn huiswerk gemaakt’. De kleine liquidambar heb ik zelf een beetje proberen in te korten. Kan ik deze nog eens snoeien of best alles laten staan nu? De trekker van de grote liquidambar is door hevige regenval in twee gebroken. Ik heb het afgebroken stuk weg gesnoeid. Ik heb ook met de boltang de stam wat meer taps proberen te maken om de originele zaagwonde te verwijderen. Ik vind het iets te afgerond allemaal maar het is moeilijk om met mijn boltang nog goede grip te krijgen. Zoals jij had gezegd op het onderhoud, heb ik enkel de randen van de wonden bedekt met wondpasta. Enige tips of feedback? Ik heb geprobeerd om de takken losjes open te bedraden en een beetje beweging te geven maar sommige oksels waren al iets dik om verder van de stam te krijgen. Is dit voldoende of nog “te braaf” ? De Prunus heeft na zijn snoeibeurt meer nieuwe groei gekregen op de onderste takken. De top heeft ondertussen ook terug 3 mogelijke trekkers (foto toegevoegd). Kies ik de beste gerichte en snoei ik de rest weg of mag het allemaal blijven staan? Ook bij de Prunus heb ik iets meer tapse vorm proberen te krijgen bovenin. Nog eens merci voor alles en verzorg jullie goed!”

Antwoord: “Al jouw bomen moeten nu nog wat verder groeien, dan afharden, dan blad laten vallen en dan komt bij alle drie de doorvorming door snoei en/of bedrading. Dus dit zal een check-up worden voor oktober/november. Nu moet je kweken en daarna ga je oogsten”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s