Bonsai en internet etc…

Terwijl de meerderheid van de “moderne” bonsaika’s aan internetbonsai doet leg ik mezelf toch nog steeds de discipline op om dagelijks met bomen te werken. Vele bonsailiefhebbers van de oudere generatie bevestigen dit: “waar gaat het nog over ?” Pornosterren hebben ook buiten proportionele lichaamsdelen die er eveneens niet natuurlijk uitzien. Dus als je als beginnend of zelf meer gevorderd bonsailiefhebber dagelijks kickt op bomen die voor jou niet haalbaar zijn groeit er langzaam een frustratie. Werk aan je eigen kunnen en met je eigen mogelijkheden, verleg je grenzen langzaam. Neem meer een boek of een magazine in de hand om op een nuchtere manier bonsai te leren. Sociale media is niet echt zo “sociaal”. Wij bij “Kei Bonsai Kai” hebben creatieve, kunstzinnige, breeddenkende, handige en energieke bonsai beoefenaars nodig. Een goede raad, minder achter het scherm en meer achter de draaitafel en leer creatief denken en omgaan met je eigen bomen.

Zelf zit ik noodgedwongen op FB omdat dit mijn enige bron van inkomsten is. Zo betrap ik mezelf dagelijks op ontsporen en steeds verder ontsporen …. en voor ik het besef zit ik een half uur achter de PC. Meestal geraak ik daar licht gestrest van en stop vanzelf. Het is vooral frustrerend dat het niet meer is zoals in vroegere tijden en daarmee bedoel ik: je leert iets aan en die persoon volgt een ganse weg opeenvolgend volgens de opgestarte manier. Nu leert iedereen van iedereen en plukken ze de dingen ertussenuit die voor, ze denken, voor hun van toepassing of interessant kan zijn. Resultaat, ik pas mij al enkele jaren aan op die manier maar zie de beoogde eindresultaten steeds minder worden.

Onlangs zag ik terug via “social media” iemand met een Den, opgestart in de “Natural Grown” stijl. Ongeveer de helft van de takken hadden nog hun karakters nodig en plots…..ging deze boom een andere richting uit, alu draad werd vervangen door Cu draad, dus kort bewegende karakters konden al niet meer en het “strakke” eindbeeld stond daar te blinken. Als overmaat van ramp werd dit dan nog eens “geliked” met hartje en duimpje door zelfs een groot deel “K.B.K.” leden zelf. Dus ik stel mij de vraag wat heb ik na 38 jaar opbouw aan deze typische “clubstijl” bereikt.

De typische “Kei Bonsai Kai” bomen met hun typische uitstraling worden zeldzamer. Dan hebben we bvb 5 à 10 jaar gebouwd aan een boom en plots wordt deze boom omgetoverd tot een strakke Japanse versie en dus voor onze Ten onbruikbaar. Ik denk zelfs dat we mensen hebben die niet beseffen wat een typische “K.B.K.” boom is.

Eén gedachte over “Bonsai en internet etc…”

  1. Volledig juist Danny, ben het oprecht eens met uw mening en toch betrappen we ons zelf er ook dikwijls genoeg op !! Ik ben echter toch blij dat ik nu wat ik van u de laatste 10j heb geleerd voor mezelf zoveel mogelijk kan toepassen in een tijd die niemand van ons hadden verwacht en dat we niet hulpeloos op drift dreigen te slaan waarvoor nogmaals dank en het is inderdaad zoals je aanheeft, als je soms artikels leest moet je heel dikwijls vaststellen dat er veel tegenstrijdigheden zijn tussen wat we bij u leren en wat er soms geschreven wordt . Het is ook zo dat er heel wat zelfverklaarde bonsaigoeroes zijn opgestaan die het niet altijd bij het rechte eind hebben. Voor mij is het mijn doelstelling mijn bomen te kunnen opbouwen tot een mooi resultaat en dit zelf kan toepassen op ander eigen materiaal en vooral dat kunnen goed opbouwen zoals het hoort is mijn doel !!!! Dit wilde ik even kwijt als gemiddeld KBK-lid waar ik trots op ben er te mogen bij horen !!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s