“K.B.K.” groep en meeting.

“Kei Bonsai Kai” meeting van zondag 14 februari 2021.

Tot nu toe hebben we meer dan voldoende om een meeting van twee uur te vullen.

Om een meeting interessant te maken voor IEDEREEN gaan we het vooral hebben over VERDERE OPBOUW en niet over watergifte, bruine bladjes of naalden, slechte groei (wat meestal komt door slechte onderhoud / watergifte / standplaats) en al dan niet verpotten (zal het proberen kort bij vermelden bij de bespreking). We gaan er dus geen klaagmuur van maken en ons niet NOG eens verdiepen in basis onderhoud en verzorging.

De meerderheid van de doorgestuurde foto’s zijn echter van bomen in volle opbouw en bomen (jong materiaal) die nog naar een goede “startplant” moeten gekweekt worden. We zullen daar vrij vlug overgaan.

Wat we in mindere mate hebben zijn de rijpe bomen van de mensen die al een goed potentieel hebben opgebouwd (of gekocht) en waarvan de bomen naar een volgende rijping kunnen worden gebracht, dat wil zeggen echte “K.B.K.” bomen.

Het valt mij telkens op dat een deel van de langst lopende generatie geen vragen heeft en/of eerst onderneemt en enkel daarna vraagt, meestal als het totaal fout begint te gaan met hun bomen en dat een deel van deze generatie blijkbaar denkt te weten wat ze met hun bomen moeten doen. Een ander deel geeft zelf al raad aan anderen / iedereen en luistert ook naar iedereen  en we geraken met deze mensen zo ook geen stap verder. Nochtans hebben zij bomen die interessant zijn om te bespreken, hoe deze (eindelijk) naar een volgende rijping kunnen worden gebracht. Ik vind het terug een gemiste kans, voor hun, voor mij en voor de ganse groep.

Ik probeer al jaren te pleiten en te doen begrijpen dat deze bomen verre van AF zijn en naar een hoger level kunnen mits de juiste stappen (tecnhnieken) op de juiste tijdstippen en mits  consequent te worden opgevolgd. Vele van deze bomen konden al op toplevel gestaan hebben. Laatste meeting heb ik kunnen aantonen, bewijzen, dat bepaalde mensen die 10 jaar en 15 jaar later gestart zijn nu qua verrijping een voorsprong hebben genomen, met verschillende van hun bomen, die niet meer in te halen is. Nu we terug een meeting hebben over verdere opbouw zou het een goed moment kunnen zijn om bij te benen en een nieuwe goede start te nemen.

Voor mij is het enorm frustrerend dat het materiaal er is en ik niet de kans krijg om met een deel van de langstlopende generatie “All the way” te gaan en top bomen neer te zetten samen met hun.

Voor mij is een opstart van een startplant tot een goede bonsai een routine zaak geworden, die ik wel nog passioneel kan beleven maar geen enkele uitdaging meer is. Het tot op het ultieme brengen in verfijning is nog steeds een uitdaging en geeft enorm veel variatie en mogelijkheden en dat geeft pas een echte voldoening. Van de bomen met gewone “brave” stijlen variaties maken en unieke bomen maken hoort bij deze kunst, ook over dit onderwerp hebben we reeds veel gemiste kansen. Nu vooral tijdens deze Covid periode waar iedereen meer tijd heeft om thuis achter een draaitafel te zitten wetende WAT ZE MOETEN doen.

Dus al de tijd dat ik in bomen van anderen heb gestoken om deze op te bouwen, te  verfijnen en te verrijpen is voor mij VERLOREN TIJD en tijd dat ik dan niet heb / had om aan mijn  eigen collectie te werken ALS er niet consequent wordt opgevolgd en opgebouwd en verfijnd. Mijn mening en advies vragen om de zoveel tijd en om daarna uw eigen zin te doen en eigen weg te gaan is voor mij één stap voorruit en twee achteruit en frustrerend want het schiet niet op.

De bomen waarmee we wel de beoogde successen halen / haalden maken gelukkig genoeg dit alles nog de moeite waard, dus een deel van de energie en tijd is gelukkig niet voor niets geweest.

Ik ga zeker in volle seizoen mijn tijd niet meer steken in mensen die mij enkel nodig hebben als het HUN past en ze echt in de problemen komen door hun eigen weg te gaan, eigen zin te doen en technieken op hun bomen gedaan hebben op eigen houtje.

Gelukkig hebben we de meeting interessant genoeg kunnen maken zodat er terug een klein percentage, die de juiste weg wil inslaan, dit kan volgen en er kan van leren.

Danny.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s