Online meeting van zondag 14 februari 2021.

Voor de nieuwkomers die voor de eerste maal zo een meeting met bespreking van uw bomen meemaken was het misschien even schrikken.

Ook op onze vergaderingen wordt dezelfde voertaal gebruikt, “straight to the point”, geen verbloemingen en geen complimenten tirade. Ik geef open en ongezouten mijn mening.

Hopelijk heeft iedereen daarvan toch bijgeleerd en heeft het jullie eerder aangezet om het goed te doen dan je te laten ontmoedigen.

Deel 1.

Enkele antwoorden op vragen.

Ulmus major.

“Deze Ulmus heb ik 2 jaar geleden bij jullie aangekocht. Dit is de enige boom in mijn beperkte collectie die ik niet alleen opgehoffen krijg. In mei 2019 is er een marcottage gebeurd om een beter wortelvoet te krijgen.”

“Vorig jaar kreeg ik de raad om eens te checken of er al wortelgroei aan de marcottage was. Dit was het geval maar nog niet overvloedig. Dus zou de marcot in het najaar verwijderd worden. Door al de corona toestanden is dit er dus nog niet van gekomen.”

“Ik wil deze marcottage gerust zelf verwijderen en de boom opnieuw in zijn trainingspot/houten kist oppotten moest dit nodig zijn”.

“Dus bij deze mijn vragen:”

 • “Wanneer verwijder ik de marcot het best?”
 • Zoals uitgelegd, met deze grote hoeveelheid takken, dus ook grote hoeveelheid bladeren, kan je beter wachten tot volgend najaar (begin september). Dan hoeft de boom met de beperkte wortelkluit geen grote inspanning te doen om alles te voeden de eerste zomer. Het zou moeilijk zijn voor de boom mocht je het er dit voorjaar afhalen. Stel dat er een vroege warmte op komt, dan kunnen de beperkte nieuwe wortels niet tijdig alles voeden.
 • “Hoe verwijder ik deze het best? Recipro zaag, kettingzaag, …”
 • Best met een goede zaag.
 • “In wat voor pot/bak plant ik de gemarcotteerde boom het best?”
 • “Kan terug in deze pot of mag ook houten kist. Heeft nu 3 tot 5 jaar nodig om een goede wortelvoet aan te trekken.”
 • “Kan ik nog iets doen met de originele voet?”
 • “Wie weet, maar zou mij daar niet van wakker leggen, IK in ieder geval kan er niets mee. Maar de kans is groot dat er terug scheuten op komen. Maar focus u toch maar op bonsai als kunst in plaats van als experimenten kweker. Dit alleen al om mijn stress te verminderen. Want dan ga ik daarna er vragen moeten over beantwoorden en ge kent mij hé, t zal niet mals zijn. “
 • “Ook zijn een aantal takken 2 jaar geleden opgespannen, mag ik deze reeds verwijderen.”
 • “De ganse boom mag karaktervol bedraad worden in zijn bestaande stijl.”
 • “Moet ik voor de rest nog iets speciaals met de boom doen (snoeien binnen silhouette, …)”
 • “Heb ik je uitgelegd, JA. Dus knoppen, hier en daar trektakken waar nodig, licht inval binnenin, binnen groei stimuleren door op de buitenzijden te werken.”
 • “Wat zijn de winnende lottocijfers van volgende week?”
 • “Heb bewust het achterste van mijn tong niet laten zien en online de verkeerde nummers doorgegeven want er zaten er teveel mee te luisteren. Maar hier de juiste: 5, 9, 14, 16, 26 en 27. Reservegetal 38.”

Ulmus parvifolia.

“Ik heb een paar maand geleden de boom bedraad om meer karakter aan de takken te geven en recent verpot in de standaard mengeling in dezelfde pot.”

“Veranderd er bij deze boom aan het onderhoud in vergelijking met vorig jaar?Terug werken met trekkers die ik om de zoveel maand vervang?”

“Ja, nu een goede selectie maken, welke trekkers er voor dit jaar een meerwaarde kunnen geven. Deze mogen een gans jaar op dezelfde takken blijven doorwerken tot zolang ze stevig doorgroeien. Indien nodig zelfs volgend jaar nog een keertje op diezelfde takken. Selecteer dit zorgvuldig, want deze gaan het hoofdkarakter sterk beïnvloeden.

Ulmus J. Hillier.

“Ik heb misschien toch wel nog een vraag voor Danny. Het betreft de Ulmus J. Hillier die ik bij jullie aankocht in het lot vorig jaar. Buiten het overzetten in een iets grotere trainingspot heb ik hiermee nog niets gedaan.”

 •  “Wat doe ik het beste om deze boom verder te ontwikkelen? In het voorjaar verpotten naar een houten kist of een trainingspot? In de takken zitten veel rechte stukken, kan ik deze nog bedraden om wat meer beweging/ karakter te geven of is dat nu al te laat + wat met de kleinere (jonge) takken (zie foto), laat ik deze best verder ontwikkelen?”
 • “Dit is de opstart van een nieuw houten kist project. Uit de pot halen, alle oude aarde volledig verwijderen, dit gaat gepaard met een drastische wortelsnoei. Alle dikke wortels worden ingekort. Zoveel mogelijk de bovenliggende wortels open spreiden, uitgezeefde korrel van de 4 bestand delen (gelijke delen), mengeling. Neem een hoek van 45° als inplantingshoek. Van het moment dat er een beetje leven in komt (groei) mag je alle dikke takken die niet meer plooibaar zijn weg snoeien of weg zagen, dan start je (quasi) met een kale stam. Je kan ook je hoogte reduceren, zoek naar een goede verhouding hoogte / stamdikte en met de nieuwe jonge uitgroei beginnen we in de nazomer te werken.”

Ulmus minor.

Startplant
startplant na verzorging snoeiwonden en bedrading
Als project opgestart in een houten kist in aka-bims-lava-zeo mix

“Vraag: Wat is de beste strategie voor de verdere ontwikkeling in dit stadium, een soort “ hedge pruning a la Walter Pall” of toch al een gerichtere snoei die meer rekening houdt met de takken die nog dikker moeten worden meer laten groeien, en de takken die al dikker zijn korter snoeien?”

“Ga je nu mijn techniek gaan vergelijken met Walter Pall zijn “haagsnoeitechniek”, dan ga je zoals gisteren uitgelegd twee verschillende werkwijzen door elkaar mengen. Ik veronderstel eens je mijn advies vraagt, je in vertrouwen, mijn manier van werken gaat volgen.

“Volgende stappen: je kan nu zo snel mogelijk de gulden snede snoei toepassen. Proportie, stamdikte, hoogte, breedte, trekkers voor de komende zomer. Dat wil zeggen dat je een stuk van de hoogte mag weghalen en we starten terug met de eerste trekker op de stam (Zie foto hieronder oranje lijnen). De bedoeling is om nog meer takken bij te kweken. Laat deze komende zomer flink doorgroeien, zodat ze in de herfst kunnen geselecteerd worden en bijbedraad. Dit is een eerste stap om de proporties te verbeteren.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: