Online meeting van zondag 14 februari 2021.

Deel 2.

Enkele antwoorden op uw vragen.

Juniperus sabina.

“Mijn vraag is  mag ik deze bedraden…en wil jij hem eventueel  in vorm zetten als ie bedraad is. Hem bedraden.. zonder te vormen heeft immers  geen zin..”

“Voor je aan een perfecte bedrading kan beginnen is er eerst nog wat werk te doen; het volledige uitsnoeien, selecteren van de takken en loof en plukken van het loof. Het nogmaals opkuisen van het dode hout met water en borstel plus behandelen met beschermend product. De onderste vallende tak met het rechte stuk wordt met de splijttang gespleten, dwarsdraden en raffia en deze tak moet een sierlijke beweging krijgen, eerst naar binnen en dan naar buiten. Als dit allemaal goed en perfect uitgevoerd is kan er een perfecte bedrading opkomen en als die dan ook perfect is neergezet dan kan de boom goed gevormd worden en krijgt hij dan automatisch een upgrade. Als dit alles niet perfect gebeurd kan ook niet naar verbetering gevormd worden, dan is de boom gewoon gemarteld voor niets. Als ik een boom moet upgraden dmv vormgeving wordt de prijs bepaald naargelang de artistieke meerwaarde die de boom krijgt.”

“Sabina voor restyling, andere hoek?”

“In feite is de uitleg wat de voorbereiding betreft zoals bovenstaande, aangezien het hier gaat om een “restyling” en een andere hoek, wil ik je hiermee op gang zetten om de hoek te bepalen en de overtollige takken er reeds uit te halen. Het uitkuisen van het loof en bedrading en het in de juiste hoek verpotten kan je dan doen. Lees toch nog maar een keertje bovenstaand verhaal over perfect bedraden….. zodat we niet telkens in herhaling moeten vallen. Ook als alles niet perfect is gebeurd kan de boom niet geüpgraded worden. Ik wil jullie allemaal wel verder helpen mits de juiste assistentie van de leerlingen.

“Diegenen die nog niet perfect kunnen bedraden en reeds materiaal op dit niveau hebben geef ik één raad, oefenen, oefenen, oefenen op kweekmateriaal en blijf van je mooie, reeds iets verder gevorderd materiaal af tot je het perfect kan. Iedere doorvorming die niet perfect gelukt is en de boom geen meerwaarde kan geven is een nodeloze aanslag op de boom zijn reserves en brengt hem terug naar een recuperatie periode. Ik zou nu met uw bomen op de kortst mogelijke tijd het willen goed doen. “

“Hierbij de taxodium. Heb gewerkt met spandraden om takken op plaats te houden of zou ik beter bedraden?”

“Zou deze in de vroege lente al verpot mogen worden? Zou ik iets kunnen doen om de wortelvoet mooier te maken zodat die wortels die omhoog komen weg te werken of zou ik dit zo laten. Welke mengeling zou ik hiervoor dan best gebruiken. “

“Jij zat bij de meeting van zondag bij de eersten die rake klappen moest incasseren. Maar we zijn nu (op het moment van dit schrijven) maandag ochtend en ik zie je verbeterde versie (zie foto hieronder) binnen komen. Nog nooit heeft zo een uithaal van mij zo een goede impact gehad, proficiat om met de kritiek direct iets te ondernemen. Het was dus allemaal heel slecht, spandraden techniek, hoek ….. Nu ziet het er perfect uit (zie hieronder).”

“De verpotting mag inderdaad vroege lente, mag heel grondig en de bovenliggende kruisende wortels kunnen worden weggenomen, of ontschorst (dood hout).

“Voor deze variëteit, die iets natter mag blijven, zou ik volgende mengeling nemen: 4 delen akadama, 2 delen zeoliet, 1 deel bims en 1 deel lava”.

Hierboven de verbeterde versie. Proficiat.

Een Taxodium evolutie over verloop van 5 à 6 jaar.

“Moerascipres, mag dus ‘vochtig’ staan, hoe pas je hier grondmengeling beste op staan”.

“Voor deze variëteit, die iets natter mag blijven, zou ik volgende mengeling nemen: 4 delen akadama, 2 delen zeoliet, 1 deel bims en 1 deel lava”.

“Verpotten taxodium, kan naar vb. ronde eindpot eventueel met minder takken, takken hoger laten beginnen, maar zou graag toch nog opteren nog eens 4 jaar of langer in grote pot te houden, om voet toch nog verder te laten verbeteren, is nu lang séén kan nog minder ontwikkeld, maar sapbanen beginnen te trekken en voet te verdikken”

“Ik zou niet meer proberen om verder te laten ontwikkelen in houten kist, dan was je beter in het verleden met zwaardere plant begonnen. Je hebt nu het resultaat van een mooie ranke en een ronde eindpot zou inderdaad deze boom unieker maken. Ga je dan kiezen om takken te selecteren en op te snoeien, wat IK NIET zou doen, dan worden die toch behouden in de vorm va dood hout. Maar ik zou eerst proberen in de houdige vorm in een ronde pot.”

Taxodium.

“Een boom dat ik niet zo lang geleden gekocht heb. Ik heb alle takken bedraad en in een scherpe hoek naar beneden gezet, ik hoop dat het goed is zo.”

“De takken staan volledig in hoek, zoals van het latere beeld wordt verwacht, maar zijn onvoldoende om een blijvende fixatie in de goede hoek te verkrijgen. Dus beter bij de volgende vormgeving nog dichter brengen.”

“Wat zijn de volgende stappen voor deze boom?  Ik neem aan dat ik hem ook zeker tot de zomer mag laten groeien?”

“Alles goed laten uitgroeien met uitzondering van de ongewenste scheuten die op de stam gaan verschijnen. Pas einde zomer een eerste evaluatie opkuis.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s