Online meeting van zondag 14 februari 2021.

Deel 3.

Enkele antwoorden op uw vragen.

Juniperussen.

“Het betreft de 3 juniperus waar ik op 20/6/2020 raad over heb gevraagd. Probleem was: uitval v loof. Opgegeven raad : in houten bak zetten, de literati, die verpot was, met pot en al in houten bak. Meegekregen, waarschijnlijke oorzaak: te lang zelfde onderhoud gedaan. Resultaat: na verpotten geen uitval meer en bomen hebben goed herpakt.😁👍👍😁 Danny heeft weeral gelijk.”

“DE vraag :  hoe gaan we verder ??? Nog een jaartje laten groeien  en dan redelijk terugzetten ???”

“De literati mag je tijdelijk uit zijn pot halen en in een iets grotere trainingspot verder doen. Niet overdreven groot. De wortelkluit niet losmaken, aangezien hij recent verpot was. Het loof uitdunnen, zowel door snoei als door pluk. Zorg voor een goede gelijke verdeling en een mooie snoei. Voornamelijk zwakkere takjes kunnen er uit. Snoei tot er voldoende licht inval overal naar binnen kan. Kom niet aan de (resterende) groeipunten.

Let op: niet volledig uitdunnen zoals je zou klaar zetten voor bedrading en nieuwe vormgeving. Maak nu eerst de bomen terug sterk genoeg. Zie ook morgen “BELANGRIJKE NOTA” ook geldig voor deze Juniperussen.

“Op de andere Juniperussen mag je dezelfde bewerkingen doen, maar die kan je nog in die bakken laten als je 100% zeker bent dat je grondmengeling perfect is. Zowel qua korrelgrootte als qua samenstelling. Ga vooral goed om met de juiste voeding, hou je voeding altijd vochtig als je wilt dat ze werkt, zorg dat er steeds lucht aan je voeding kan en verdeel die goed over de ganse kist. Pas als je terug rijpe volwassen wortelkluiten hebt en gezonde bomen kan je terug geconcentreerder werken met je voeding. Start vanaf +12°C ook een spintbehandeling, die je gans het voorjaar, om de 10 dagen, aanhoudt. Laat alle groei op de bomen toe tot eind augustus. Eind augustus gaan we terug evalueren. Jammer dat je het zover hebt laten komen. Als liefhebber is het aan te raden je bomen, zeker van dit niveau, consequent te laten opvolgen door iemand die er iets van kent. Ik zie dat aankomen voor het zover is.”

“Soms wordt er teveel geluisterd naar andere amateurs of weekend professionelen. Er is een verschil tussen er alle dagen meer dan 40 jaar mee bezig zijn of enkel in het weekend in je vrije tijd en met een beperkt assortiment. Kortom frequenter de bomen laten laten opvolgen en door altijd dezelfde persoon.”

Acer palmatum.

“Heb ik vorig seizoen bladsnoei op toegepast, zoals je gezegd had, maar daarna is de groei niet echt denderend geweest. Is het mogelijk om hiervoor een bemestingsschema op te stellen of moet er iets anders gebeuren ?”

“Ik zou eerst de bedrading weghalen, die heeft zoals die is aangebracht, geen enkel nut en kan er dan volgend groeiseizoen niet gaan ingroeien.”

Een bemestingsschema opstellen heeft ENKEL nut als de volledige onderhoud, standplaats, watergifte (één dag té droog dan stopt de ganse gewenste ontwikkeling), voeding correct en consequent wordt uitgevoerd. Gewoon je voeding goed verdelen, van bij aanvang groeiseizoen, tijdig je intervallen van snoei en bladsnoei in het oog houden en doen en dan kan je een Acer palmatum tot drie keer toe laten hergroeien, zelfs in de meest extreme zomers. Wat wel normaal is dat ze telkens trager groeien; dus eerste groei sterk, tweede veel minder en derde nog maar 20% van de eerste groei. Maar de laatste twee geven de beste resultaten van fijne vertakking.”

Pinus sylvestris.

“Deze pinus kocht ik bij jullie vorige jaar ergens in juni. Ik heb de grote takken enkel al wat voorzien van draad. De boom zit nog in zijn plastieken ronde pot.”

“Maak even een afspraak dan zet ik die boom in een betere lijn zodat je verder kunt. Je bedrading is niet 100%, daar moet je nog aan werken (op oefenen), maar voor een eerste vormgeving kan ik je wel voldoende, qua vorm, op weg helpen met deze bedrading. Je vorm is een beetje té braaf en niet in proportie met de stamdikte, er zit meer in deze boom. We gaan dit nog doen vooraleer je dan in het voorjaar gaat verpotten in eerste training pot op een standaard mengeling. Liefst nog afspreken deze maand voor het té druk wordt.”

Rozemarijn.

“Doel is het loof links eventueel nog dichter bij de stam brengen tenzij als helling naar de rechterkant gaat en sowieso het loof gewoon laten doorgroeien tot één compact geheel ( verleden jaar toch goede groei gehad, zichtbaar op enkele foto’s) en daarna in een eventueel vierkante iets hogere pot of op een slab (voorkeur), indien mogelijk voor de gezondheid van de struik.”

“Tot nu enkel heel matig bemest, misschien voedingsschema opstarten . 2020 opnieuw bedraad.”

“We gaan verder vanaf de onderste foto, deze helling is bijna goed. Nu best nog de langere takjes bedraden zodat je een basis krijgt waar je kan op bouwen. Zo komen er heel wat open ruimtes tussen de twee hoofdtakken. De derde mag je afmarcoteren in april en is op die boom niet meer nodig. Slab zal in die helling moeilijk zijn. De juiste combinatie drager (pot) / boom kan wonderen doen.

“Je mag wel zwaarder bemesten vanaf eind april en dit aanhouden tot einde zomer. Een echt schema in deze pre fase zal ik nog niet meegeven.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: