Online meeting van 14.02.21. en Larix te koop.

Deel 5.

Antwoord op vragen.

Acer palmatum.

Ik geef je hieronder een voorbeeld mee waar duidelijk te zien is dat we hier geen “bonsai” (in de zin van “plateau boompjes”) proberen te maken maar “bomen”. “Kei Bonsai Kai” werkt met natuurlijk ogende bomen. Aangezien de dunne stam, creëren we hier een boom die in werkelijkheid tussen de 80 à 100 jaar oud kan zijn. En toch gaan we dit een “lang in de pot” gevoel geven en zo de ouderdom er op creëren; grijze schors, grijze takken en veel fijne vertakkingen. Maar het boom silhouet geeft een boom in volle glorie weer. Dus takken allemaal opwaarts richten en een mooi silhouet neerzetten. Het voorbeeld hieronder is pas enkele weken geleden opgestart van een ander “K.B.K.” lid die onmiddellijk op het juiste pad zit. Dat is het verschil natuurlijk tussen getrainde “Kei Bonsai Kai” leden en beginners of mensen die onze filosofie nog niet begrijpen of nog niet kennen.”

Ulmus J. Hillier vervolg- zie ook deel 1 van deze reeks.

“………Van het moment dat er een beetje leven in komt (groei) mag je alle dikke takken die niet meer plooibaar zijn weg snoeien of weg zagen, dan start je (quasi) met een kale stam. Je kan ook je hoogte reduceren, zoek naar een goede verhouding hoogte / stamdikte en met de nieuwe jonge uitgroei beginnen we in de nazomer te werken.”

“Hier zie je een voorbeeld voor als je de stam drastisch wil inkorten en enkel met één van de onderste takjes wilt verder gaan. De stam is uitgefreesd tot een gedeelte hol gemaakt en de kruin is nu reeds 4 jaar ontwikkeld en was niet groter dan het onderste kleine takje op je startplant.”

Acer buergerianum.

“Opbouw top ? Welke mogelijkheden wegwerken v/h rechte stuk”

“Opbouw top kan door ofwel boor enten ofwel plak enten of klief enten. Maar je kan ook de top drastisch inkorten en op het proportionele ingekorte stuk gaat hij dan terug een nieuwe taper trekken. Dit zou IK doen.”

“Verpotting waar op te letten / pot of kist ? “

“Hij is het stadium houten kist voorbij, dit heeft hij gehad voor meer dan 5 jaar. Daar is de mooie holle stam gekweekt, de bijhorende wortels en de takken. Nu mag een drastische verpotting naar opbouw compacte wortelkluit. Volledig uitspoelen, dikke wortels goed terug snoeien, mengeling 4 delen akadama, 1 deel zeoliet, 1 deel lava en 1 deel bims”

Acer palmatum.

“Deze staat nu een jaar of twee in de eindpot en begint alweer wat voller te komen met fijne vertakking.”

“Heel concreet; hoe ga ik hier het komende groeiseizoen mee om? Begin ik hiermee in het voorjaar te nijpen? Of nog laten uitlopen en dan gecombineerd met een volledige bladsnoei later op het jaar?”

“Met uitzondering van de top mag je al een keertje nijpen en bladsnoei enz, de ganse onderhoudsprocedure. Dat betekent niet dat we al vertrokken zijn. Een evaluatie midden zomer gaat duidelijk maken hoe het dan verder moet.”

zelkova serrata.

“Deze werd voorlopig in een plastiek bak gezet, wachtende op een nieuwe pot. In overleg met Danny werd gekozen voor een eindpot waar hij nog kan ingroeien.”

“Ik kreeg het advies om de wortelkluit goed uit te spoelen bij de verpotting binnenkort en deze volledig op Akadama te zetten.”

“Buiten een lichte wintersnoei en het verwijderen van dode takjes heeft dit boompje dus nog niet veel aandacht gekregen tot nu toe.”

“Mij lijkt het dan ook best om na de verpotting de boom even terug op krachten te laten komen. Ben ik hier verkeerd in? Of zijn er andere stappen die ik moet ondernemen na de verpotting (bedoel dan naar het einde van het voorjaar/ begin zomer toe)?”

“Dit wordt een grondige verpotting, alles ertussenuit, werk enkel met de fijnere korrel (niet de allerfijnste, maar de maat erboven). 3 delen akadama, 1/2 deel lava, 1/2 deel zeolite en 1/2 deel bims. Laat in het voorjaar alles op sterkte groeien , pas als de eerste groeistoot volledig is afgerijpt voor de eerste keer selecteren, snoeien en eventueel bladverkleining. Dit zal al juni zijn. De selectie is met het oog op nieuwe takken verdelen rondom.”

Acer palmatum.

Werkzaamheden 3 tal jaar geleden:

“Bij de Acer heb ik de extra groei van het groeiseizoen bij geplaatst met ook wat extra, karakters. Had beetje gevoel dat ik 50 pr weg nam van het blad weinig reactie opkwam. En deze is nu 2 a 3 jaar geleden verpot in deze pot hebben deel schade aan stam gebracht met u om de wortelvoet te verbeteren dit is gebeurd met stekpoeder en spaghnum mos.”

Nu.

“Nu is mijn vraag zou dit geen betere optie zijn om deze naar  houten kist over te brengen of beter nog jaartje laten staan in de platte pot?”

“Een verpotting is zeker nodig, de hoofdreden is het verbeteren van de wortelvoet in een grotere ruimte zoals houten kist zal je sneller resultaten boeken en heb je binnen 3 jaar bereikt wat je in een pot pas op een 5 tal jaar bereikt. Ook grondig ontdoen van oude aarde, alle dikke wortels goed inkorten. Mengeling 4 delen akadama, 1 deel zeoliet, 1 deel lava, 1 deel bims.”

Larix te koop.

Larix 650€.

650€
650€
650€.

Larix 695€.

695€.
695€.
695€
695€

Larix 850€.

850€.
850€.

Larix 475€.

475€
475€

Larix, voorbereide starter 175€.

175€.
175€
175€
175€.

Larix 2950€.

Larix met gespleten stam , prijs op aanvraag.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s