Online meeting van 14.02.21. en Larix te koop.

DEEL 6.

Antwoord op vragen.

Zelkova.

“Mijn vraag is of de Zelkova intussen aan verpotting toe is, dan wel of hij nog een jaar kan wachten.”

“Het is best om in deze fase van opbouw om de 2 of maximum om de 3 jaar te verpotten en telkens de zware wortels zo compact mogelijk te snoeien. Ook het openspreiden van de jonge wortels moet gebeuren. Neem vanaf nu volgende mengeling: 3 delen akadama, 1 deel lava, 1 deel bims en 1 deel zeolite van DEZELFDE KORRELGROOTTE.

“Trim de trektakken terug tot op de gewenste silhouetvorm.”

Juniperus squamata.

“Ik heb vorig jaar o.a. 2 loten bij jullie gekocht. De meeste bomen zitten nog in hun bloempot. Mijn vraag is hoe ik die bomen het beste en vooral het veiligste naar een kist of pot kan brengen? In bijlage heb ik foto’s van de bomen die nog in hun bloempot staan met (vermoedelijk) potgrond/zand?”

” Best is een training pot voor deze, geen houten kist. Deze mag je bijna voor 80% ontdoen van tuinaarde en potgrond. Laat nog een stukje onaangeroerd rond de stam (rond de kern) , een kluitje van ongeveer 20cm diameter. Zet de boom GOED vast met 2 draden, dus 4 uiteinden die stevig worden aangetrokken (niet gewoon blijven draaien anders draai je je draad AF, dus goed aantrekken, met yintang op de draden, dan wat draaien, goed aantrekken….). Boom mag niet meer kunnen bewegen bij wind of bij het verplaatsen. Onderaan grovere korrel en afwerken met de middenmaat. Mengeling: 1 deel akadama, 1 deel bims, 1 deel zeolite en 1 deel Lava. Dus eerst uitzeven op maat (korrelgrootte) en daarna de gelijke korrelgrootte van ieder één gelijk deel mengen.

Liquidambar.

“Liquidambar mag volledig losgemaakt worden en ontdaan van de potgrond. Ronddraaiende wortels mogen worden ingekort. Deze kan in een kist. Hier neem je 3 delen akadama, 1 deel bims, 1 deel zeolite en 1 deel lava. Kist is groot genoeg.”

Acer p. Benichidore.

“Verpotten of niet? Benichidori op rots, al 3j in pot, bevat weinig grond? Beter sowieso verpotten of kan dit nog langer ondanks kleine pot?”

“Best wel verpotten, kan perfect terug in zijn originele pot maar als je van plan bent om volume toe te voegen in de opbouwstijl zoals we gewoon zijn dan zou ik een iets hogere pot nemen.”

Picea.

“Deze Picea is in twee verpottingen van horizontaal naar opstaand gebracht. Nu zou de laatste verpotting nodig zijn voor juiste helling in pot. We hebben in verschillende fasen wortelgroei aan linkerzijde gestimuleerd. Vraag is of ik bovenliggende fijne wortels langs rechts mag verwijderen in de laatste verpotting.”

“Om na een stevige kanteling de finale hoek te bekomen is het vooral onderaan de wortelkluit dat het meeste aarde wordt weggehaald en wortels gesnoeid. Dit was dan de vroegere zijkant van de kluit die nu over de jaren heen onderaan toch dikkere wortels heeft gemaakt. Na deze wortelsnoei ga je volledig rond, ongeveer 5cm rondom, losmaken. Zo kom je automatisch bij de bovenste wortels. Nu kan je kijken, als deze zowel links als rechts, zijn losgemaakt, op hun volledige lengte, hoe waardevol ze zijn. Met waardevol bedoel ik zowel esthetisch als botanisch. Bij een naaldboom mag het bodemoppervlak een beetje golven rond de stam, dus je kan daar wat weghalen maar kijk goed waar de belangrijkste wortels zitten die de grootste sapaders voeden, dus super dikke bovenaan niet direct weghalen.”

Quercus suber.

“Ik heb gezien dat uw kurkeik in een verwarmde serre staat, door plaatsgebrek is die bij mij dit jaar blijven buiten staan, hopelijk kan die ertegen. Als hij het overleeft dan overweeg ik een nieuwe bedrading, goed idee?”

“Vorstschade zie je al na een week, dus nu met de warmere dagen ga je zien of er schade is of niet. Soms is het enkel bladval, maar je kan beter de test doen met op de schors te krabben. Als dit nog altijd OK is, er nog sap (groen) onder de schors zit, kan een goede bedrading en vormgeving een verbetering zijn.”

Ilex serrata.

“De Ilex terug laten uitlopen en bij bedraden of wordt er al gesnoeid na het groei seizoen”.

“De nieuwe vertakkingen die binnen de vorm passen kunnen worden bij bedraad en een beetje ingesnoeid waar nodig binnen de vorm. Na de eerste groei kan dan nogmaals bekeken worden of er terug nieuwe ontwikkeling is binnen die weer kan worden bijbedraad. De sterke groei aan de buitenzijde steeds terugsnoeien tot 2 à 3 maal op een zomer. Eind mei blad uitdunnen en bladsnoei.”

Camelia.

“Nieuwe scheuten laten afrijpen 1 à 2 nieuwe bladeren toevoegen, de rest terug snoeien einde mei. Bladeren verkleinen door te halveren in vorm. Uiterste snoeidatum eind juni, daarna niet meer snoeien, dan is het tijd om nieuwe bloemknoppen te vormen.”

Pinus sylvestris.

“Het compacteren zou nog beter moeten maar ik twijfel over de goeie techniek om dit te doen,de rechte dikke stam(3cm) voor de bocht zou nog  meer geplooid(kraken) moeten worden. Wanneer doe je dat het best en hoe ,met raffia en dikke draad? of met de splijtang erin?”

“Je bent nu eindelijk aan de stap gekomen om met goed startmateriaal te beginnen werken. Dit is reeds een gevormde en verrijpte Pinus die aan doorvorming toe was. Zoals zovele bomen hier stond hij onopvallend tussen de massa en geen enkele schattenjager, die voor yamadori kwam, zag de kwaliteiten van deze boom in. Eindelijk heb je nu toch een keertje geluisterd en deze als startplant aangekocht afgelopen najaar. Zoals iedere liefhebber ging je hier onmiddellijk mee aan de slag. Voor de boom geen probleem hij was sterk genoeg en het compacteren is tot nu toe geen marteling geweest en dat wil ik zo houden.”

“Dus als antwoord op uw vraag over “nog meer compacteren” en eventueel splijttang ….. deze zijn hier niet meer aan de orde. Hieronder nog een foto van hoe je alleen en risicoloos kan compacteren met de juiste “tool”. Maar het enige dat jouw boom nu momenteel nog nodig heeft is een correcte verpotting in aangepaste pot en in de juiste inplantingshoek. “

Pinus is ondertussen verpot.

” Na een bezoek om de juiste pot te kiezen hebben we ook de inplantingshoek bepaald en dit heb je thuis dan perfect uitgevoerd. Blijf nu zoveel mogelijk, in deze fase, van je groenplaatsing af, alle bewerkingen tot nu toe hebben voldoende resultaat en de boom kan nu aan nieuwe groei en nieuwe binnen knoppen beginnen in het voorjaar. Vanaf einde zomer, begin najaar, worden de takken correct geplaatst in vorm.”

“Je staat nu met het potentieel voor een super speciale éénling.”

Larix te koop.

Larix 750€.

Larix 695€.

Larix 550€.

Larix 550€.

Larix 395€.

Larix 375€.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s