Online meeting van 14.02.21.

DEEL 7.

Enkele vragen en antwoorden.

Larix vanaf opstart tot nu.

Foto 1. De startplant in feb 2018.
Foto 2.  Beeld in april 2019 na de workshop waarin Danny de onderste tak naar boven zette.
Foto 3. Beeld zoals de boom nu is.

“Vertrokken van een goedkope startplant. Op de workshop zette jij Danny de onderste tak naar boven (Foto 2).”
“Foto 3 toont de boom zoals hij nu is, ik kopieerde het idee door hogerop nog een tak naar boven te zetten”.
“Het wordt zo wel een heel onconventionele boom, met 3 toppen. Maar ik denk dat het mogelijk is dat een larix een vallende tak terug opricht naar het licht.”


“Als jij dit ziet denk je dan “hm, originele éénling”, of “ allez joeng, dat is er zwaar over?”

“De wortelvoet is een soort “bol”. Is het haalbaar bij een larix om op grondniveau, halverwege de bol te marcotteren?”

“Op dergelijk materiaal eindig ik mijn vormgevingen met zoveel mogelijk opties om later door te vormen. Aangezien de povere kwaliteit van de startplant is het best om zoveel mogelijk materiaal te gebruiken. Na een tweetal zomers wordt dit dan een interessantere startplant en kan je uit deze verschillende opties kiezen. Dat noem ik voorbereiden naar goed startmateriaal. Ik zou alles laten ontwikkelen zoals het er nu opstaat tot deze binnen een tweetal jaar klaar is om een keuze te maken.”

“Als je het op deze manier leert bekijken ben je logisch bezig. Als je het benadert als “reeds mijn boom die ik wil maken”, dus ook al bedenkingen hebt van “het is er zwaar over” of “dit is een speciale éénling” zit je veel te vroeg te oordelen over startmateriaal die nog geen startmateriaal is. Dus nu ben je een startplant met zoveel mogelijk opties aan het kweken.”

Larix vanaf opstart tot nu.

“Hierbij enkele foto’s met de evolutie van mijn Larix  vanaf aankoop begin 2017 tot nu . Laatste verpotting in schaal+keto dateert van 22/02/2019”

“Welke stappen kan ik volgen voor dit voorjaar/zomer/herfst  2021?”

“Nu kunnen bijgewonnen vertakkingen binnen het silhouet worden bij bedraad. Hou op de jonge éénjarige takjes steeds minimum 2 en maximum 4 à 5 groeiknoppen.

Herhaal in het voorjaar en in de zomer nog eens hetzelfde van vorig seizoen, dus eerst goed laten doorgroeien. Zo hou je de sterke groei en ontwikkeling er langer in. Na afrijping knoppen midden zomer gaan we evalueren en snoeien.”

Larix groep verkleind.

Daar het voor de eigenaar steeds moeilijker werd om dit zware en grote exemplaar te bewerken en te verplaatsen, werd geopteerd om dit naar het minimum in grootte te herleiden. In principe zouden we dit nu kunnen bekijken als een ideaal project om een mooie vertakking aan toe te voegen.”

Larix, wortelent.

2017.
2020.

“Alle jonge nieuwgroei kan worden bijbedraad en boom moet nog een keertje volledig worden doorgevormd.”

Larix mooie evolutie.

“Heeft in draad gestaan, draad 2j op gebleven, vrij trage groei, voorbije jaren Heb Larix jaartje volledig laten aansterken alle groei opgelaten, eind zomer ontdraad lichte snoei gedaan, van plan om nu extra nieuwe groei nog bij te bedraden na vorstperiode of enkel via snoei en natuurlijke opwaartse groei op buitenzijden laten? (zoals grote larix in filmpje onlangs?)”

“Ja, zoals grote Larix in filmpje onlangs, zo blijf je nog langer je percentage groeiknoppen behouden die er nodig zijn. Prima resultaat met vrij simpele startplant.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s