Online meeting van 14.02.21.

DEEL 9.

Antwoorden op vragen.

Ulmus minor en Acer.

Ulmus minor
Acer

“Betreffende de Ulmus Major. Heb ik uit de zoom 2 opties gehoord en enkele acties.

Optie 1: eindpot – en verdere verfijning. Dan zo de boom laten evolueren naar een tweede boom ifv het tentoonstellen? 

Optie 2: houten kist en verdere ontwikkeling en op deze manier laten evolueren naar een hoofdboom?

Omdat ik zeker het juiste traject wil afleggen samen met Danny, wat zouden jullie me hier adviseren? Of ligt deze keuze echt volledig bij mij. Het is maar dat ik het juiste traject wil afleggen en dus Danny zijn visie hier in wil volgen.”

“Acer, we gaan voor de verdere verfijning en traject voor de eindpot. Is dit iets wat we nu al doen of nog een jaar in de huidige pot en later de eindpot? De acer beginnen de knoppen te zwellen (zie foto)!”

“Deze keuze ligt volledig bij u maar: aangezien je nog geen betere bomen hebt en enkel projecten zou ik deze Ulmus en ook jouw Acer al naar een mooiere eindpot brengen, dat kan nu al. In deze eindpotten kan er nog altijd naar fijnere vertakkingen gewerkt worden, op die manier kan je dan ook al meedoen aan vergaderingen / tentoonstellingen / opstellingen….Zeg je neen dat interesseert me niet of koop je al een rijpe tentoonstellingswaardige  bonsai dan zou ik met die bomen een project opstarten en naar een nog beter potentieel kweken. De verpottingen van zowel de Acer als van de Ulmus klomp moeten sowieso gebeuren. Als je aan mij vraagt wat zou jij doen dan kan ik je alleen maar zeggen dat het jouw keuze is. Aangezien je nog de ervaring hebt om zelfstandig te verpotten kunnen we dat via de studiegroep / oefengroep regelen zoals afgesproken.”

Ulmus parvifolia.

“Kan de Ulmus in een kleinere pot ? Kan ik de pot  in overleg met Danny komen kiezen ?”

“Dat kan, maak een afspraak met Ingrid, breng de boom mee en dan kan ik helpen kiezen voor de best passende pot en adviseer nog even de verdere snoei.”

Pinus sylvestris.

“Snoei ik de Pinus nu ?, en hoe ?…mag hij nu verpot worden ?”

“Bij deze Pinus is het niet echt een verpotting maar terug een stap dichter bij een compacte wortelkluit. Dat wil zeggen, uit de pot halen, een gedeelte oude aarde verwijderen, maximum 50%, en terug een klein gedeelte, maximum 20%, tuinaarde uit de oude kern halen. Lichte wortelsnoei en op nieuwe en aangepaste mengeling. 4 gelijke delen van akadama, zeoliet, bims en lava. Allemaal op gelijk korrelgrootte. Snoeien gaan we pas doen als de nieuwe kaarsen bijna volgroeit zijn. Al die tijd daarvoor, niets zelf ondernemen qua snoei, naaldpluk, of uitdraaien kaarsen. Contacteer mij terug, dat zal ongeveer in mei zijn. Deze lichte verpotting naar opbouw kluit heeft prioriteit.”

Carpinus betulus.

“Wat is voor die boom de opdracht in het groeiseizoen?”

“Ook op deze boom kon ik tijdens de online meeting beter niet antwoorden op jouw vraag, hoe de onderhoud en opbouw verder ging verlopen, ik heb dan ook al mijn energie gestoken in het steigeren en afkraken van jouw bedrading en vormgeving. Ondertussen kreeg ik een nieuwe foto binnen (zie hieronder) met een volledige bedrading . Je hebt hierbij duidelijk gekozen voor een “bonsai” vorm. Dat wil zeggen als je al je takken plat legt dat dit allemaal je basis gesteltakken moeten worden. Daar ga je dan nog trekkers op verdelen om wat meer takvariatie te krijgen en alle andere sterke groei aan de buitenzijde mag regelmatig gesnoeid worden. Bij overvloedig veel blad mag daarin uitgedund worden en voor de rest normaal onderhoud. Kies je voor de “natural grown” dan gaat je silhouet daar toch een beetje anders moeten uitzien en vorm je je boom nu al zoals hij traag gegroeid zou kunnen zijn. Dat wil zeggen; vallende takjes, schuin opgroeiende takjes en reeds een voller silhouet met alle vertakkingen en knopjes die naar het licht gericht zijn. De keuze tussen deze beiden laat ik volledig aan u over. Dit kan een prima oefening in vormgeving zijn. Ik heb je al eens een voorbeeld gevormd bij een Quercus (zie volgende). Als je voor “Natural grown” gaat volg dan ongeveer die stijl.”

Quercus suber.

“Onderhoud bij groei?”

“Na een bewerking, zoals verpotten, bedraden, vormen is het aan te raden alles te laten ontwikkelen tot de allersterkste groei. Dan pas kunnen we bekijken of alle takken, zowel onderste, middelste en top, gelijkmatig uitlopen en dan pas kunnen we “hoe we gaan onderhouden” praten.”

Pyracantha.

“De Pyracantha is in opbouw, zoveel mogelijk takken bij bedraden?”

“Alle takken bijbedraden, een beetje karakter geven, die binnen het silhouet breedte / hoogte een blijvende rol gaan spelen. Alles dat buiten de proportie groeit hoeft niet bedraad te worden, maar mag wel nog een halve zomer goed meetrekken. Einde mei, begin juni, mag je dan voor het eerst in de gewenste proportie terug snoeien en zo een tweede groei opwekken.”

Pyracantha – evolutie en vraag.

“Wellicht is hij aan verpotting toe (laatste verpotting was maart 2016), en bij besproeiing daalt het water moeilijk in.  Zo ja, welk grondmengsel dan?”

“3 delen Akadama, 1 deel zeoliet, 1 deel bims en 1 deel lava.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s