Antwoord op vragen.

Nog steeds vragen van op de online meeting en reeds nieuwe vragen.

Crataegus.

“Een boom crataegus roze aangekocht juni 2020 tot nu februari 2021. Hoe moet ik de opbouw van deze crataegus (meidoorn) verder doen laat ik hem verder uitgroeien en wanneer en hoe snoei ik het best?”

“Dit is al een zeer oude boom die nog meer potentieel verbergt. Ikzelf zou deze boom in een andere positie (helling en andere voorzijde) verpotten in een passende ronde pot. Dit is niet abnormaal in het leven van een oude bonsai dat er nieuwe wendingen kunnen gebeuren die ze uiteindelijk nog specialer en mooier kan maken. Als je voor deze optie gaat wordt er heel snel in het voorjaar gesnoeid en gebladsnoeid in de veronderstelling dat hij nu zo snel mogelijk verpot wordt. Ga je voor de huidige vorm in deze pot dan mag je de nieuwgroei volledig toelaten tot hij afgerijpt is (einde mei) en dan pas gaan we snoeien en eventueel bij bedraden.”

Acer palmatum.

“Info: aangekocht 01/2019  –  bedrading op 10/01/2020 – zelf zomer snoei uitgevoerd met info opgevangen in blog. Bedrading verwijderd en lange uitlopers ingekort. Geen herfst snoei uitgevoerd.”

“Vraag: Deze acer is aangekocht in een (training) pot maar ik weet niet hoe lang hij er al in zit. Hoe moet het verder?”

“Je hebt verschillende opties maar aangezien je mijn raad vraagt geef ik alleen raad met de optie: “dit kan ooit een mooie bonsai worden” en alle andere opties heb ik geen tijd om uit te leggen. Het volledige losmaken van de wortelkluit zodat je die goed leert kennen. De aangepaste mengeling (3 delen akadama, 1 deel zeoliet, 1 deel bims, 1 deel lava) kan je gebruiken als je dan ook met onze voeding werkt. Dus ik kan enkel resultaten garanderen en bomen blijven opvolgen als ik zeker weet dat al mijn advies consequent en op tijd (verschillende keer per jaar indien nodig) wordt opgevolgd, anders heeft het geen zin en blijven we sowieso ter plaatse trappelen. Dus bij deze Acer nu verpotten in een mengeling goed uitgezeefd op gelijke korrel (volledig stofvrij) in een ruime platte bak of pot. Dit jaar verwacht ik dan een sterke groei algemeen en doen we een eerste evaluatie rond einde juni. Daarvoor niets snoeien. Bemesting begint vanaf mei.

Larix.

“Info: aangekocht 01/2019 – bedraad 18/01/2020 . In Januari 2020 bedraad & niet bij gesnoeid in juni , alleen lage uitschieters op 4 knoppen ingekort in herfst.”

“Vraag: wat met bedrading & verder vormgeving ?”

“Zoals op het Blog reeds vermeld was neem ik tot maximum eind februari extra tijd voor bepaalde klanten service. Dit zit nu al over volgeboekt en mede door het vroege voorjaar krijgen alle verpottingen hier op de kwekerij voorrang. Het heeft geen zin om uit te leggen wat had moeten gebeuren, het is te laat. Dit was najaar- en winterwerk. Het beste wat je nu kunt doen is volledig ontdraden en dan doe ik nog een aangepaste zomersnoei ongeveer halfweg mei. Nogmaals in het vervolg consequent je bomen laten opvolgen want we zitten nu weer naar AF.”

Crataegus.

“Info: startplant aangekocht 01/2019 – verpot in maart 2019. Dagelijkse verzorging en te lange scheuten ingekort.”

“Vraag: wat met bedrading & verder vormgeving (windstream)?”

“Die te lange scheuten was onze winst die we gingen gebruiken als “takverdikkers”. Dus ook hier halfweg mei ongesnoeid binnenbrengen (na afspraak) voor snoei. Als we nu op dit materiaal zouden gaan bedraden en vormen kweek je terug geen dikkere takken en verbeterd het potentieel niet. In mei zal je dan beter begrijpen als je de manier van snoei, zowel ,op je Larix als op deze Crataegus zult zien. Je mag hem volledig ontdraden.”

Pinus sylvestris.

“Info: startplant aangekocht in oktober 2018 – verpot & eerste vormgeving in maart2019 – tweede vormgeving met nieuwe bedrading 08/02/2020. Behalve het dagelijks onderhoud(water en voeding) , ben ik er niet aan geweest.”

“Danny heeft mij aangestuurd om de oude naalden te plukken.”

“Vraag: bedrading mag blijven?  Wanneer de volgende vormgeving?”

“Dit ziet er niet echt goed geplukt uit. Naalden onderaan de takken bijna allemaal wegnemen. Zit uw bedrading er al ingegroeid dan mag deze er af. Is dit er nog niet ingegroeid dan mag dit er nog op blijven. Laat de nieuwe kaarsen allemaal ontwikkelen en breng deze ook half weg mei mee voor snoei en selectie. Dan pas kan ik eventueel beslissen wanneer we kunnen doorvormen. Ook dit kon eigenlijk beter deze winter gebeurd zijn.”

Tamarix.

“Hallo danny hier foto’s voor en na uw advies vond dat uw opmerking zeker terecht was bijgewerkt met spandraden graag uw mening als je tijd vind dan kan ik verpotten zodat de boom rustig kan herstellen.”

“Een mooie verbetering. Dit is goede bomen nog steeds mooier laten worden. Hij is nu klaar voor de verpotting.”

VOOR.

NA.

Acer palmatum start nieuw project.

“Niet het ideale voorbeeld om bevestigingsdraden vast te maken. Het beste is enkele gaten boren zoals bij de bonsaipotten, zodat bij een volgende verpotting, als de kist volledig dicht gegroeid zit met wortelmatten en de boom moet worden losgemaakt je niet je kist moet demonteren om je boom eruit te halen. Terwijl op de gewone manier je gewoon onderaan de draad doorknipt, zoals bij een pot en klaar. Ik spreek uit ervaring.

De rest ziet er goed uit, het was een wijze beslissing om het idee te laten varen dat je al een bonsai aan het opbouwen was. Dit was nog een heel lange weg die we nu met enkele jaren gaan versnellen. Super veel en goede voeding geven.”

Door de extreme temperaturen zullen de lentekleuren en lentebloemen vroeger op hun beste staan dan verwacht. Dus denk eraan om tijdig foto’s te nemen voor onze “K.B.K. Foto Ten” en bijhorende online meeting.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s