Vragen en antwoorden.

VRAAG: “Om wat kunnen in te schatten hoeveel grond ik van alles kom halen zaterdag…

Mag ik nog even vragen voor Acers welke mengeling te gebruiken voor: 1) projecten in opbouw, 2) projecten met al opgebouwde wortelkluit en 3) oude bomen met al dichte wortelmat?

Altijd bij eerste keer overschakeling naar nieuwe mengeling 4aka, 1 lava en 1/2 zeoliet zoals op blog? en welke mengelingen dus voor de 3 fases eens overgeschakeld?”

ANTWOORD: “Allereerst voordat iemand meegaat in het verhaal verandering grondmengsel kan ik dit alleen maar adviseren met succes als het ganse plaatje klopt.

Indien houten kist gebruik gezond, onbehandeld, hout.

Voeding , standplaats, watergifte aanpassen aan het nieuwe mengsel.

Rekening  houden dat deze aanpassingsperiode wel eens voor verassingen kan zorgen zoals bvb sneller droog komen (in het begin), een andere uitgroei, zelfs op traag groeiende bomen….

Dus als je van plan bent dit aan te passen hier zijn de mengelingen zoals ik ze gebruik.

Alle bestanddelen, maar zeker de akadama (uit de zakken large + medium samen) uitzeven in minimum 4 tot 5 verschillende korrelgroottes (stof niet meegerekend). Best ook dit doen met de andere bestanddelen, zeker minimum 3 à 4 korrelgroottes. Uit de lava ook goed het stof uitzeven.

1)loofboom projecten in opbouw:van ieder een gelijk deel vanaf de middelmatige tot de grotere korrel. Dus geen fijne korrel gebruiken in kisten.

2) loofboom projecten met al opgebouwde wortelkluit:Ga ervan uit dat die nog steeds grotendeels worden los gekamd. Mengeling verandert hier naar 3 of 4 delen akadama, 1 deel zeoliet, 1 deel bims en 1 deel lava. Onderaan een grovere laag (niet de allergrofste). De middenmaat gebruiken om in het center een bergje te maken om de boom erop te zetten en dan in te walsen. Zelfde korrelgrootte voor rond en tussen de wortels en eventueel kan je terug met iets grover (zelfde als onderaan) een toplaag maken. Om te voorkomen dat dit gedeelte te vlug wordt vast gegoten en zo een vertekend beeld geeft en te snelle verpotting in de hand werkt.”

3) oude bomen met al dichte wortelmat:neem ik af en toe nog de beslissing om enkel met Akadama te verpotten. Af en toe gebruik ik zelf nog akamada puur voor sommige Esdoorns en andere loofbomen. Die beslissing neem ik enkel met de indicatie met al dan niet sterke of zwakke knoppen. Met bomen die ik naar de laatste stap van ultieme verfijning ga of met bomen die dit reeds hebben hou ik rekening met het aantal jaren in akadama in pot die ze gaan hebben en reeds gehad hebben. Met akadama weet ik ongeveer hoelang ik kan wachten vooraleer opnieuw te verpotten, met de nieuwe mengeling nog niet en ook de reactie van uitgroei ben ik nog niet 100% mee vertrouwd. Daar zijn de proeven nu volop mee bezig. Wil je al, zoals ik, bij bepaalde van je rijpere bomen enkele bomen op mengelingen zetten, dan is het idd 4 akadama, 1/2 zeoliet en 1 deel lava.

Wegens tijd gebrek antwoord ik later nog op welke voeding te gebruiken bij welke opbouwfase”.

Deze informatie kan best enkel goed gebruikt worden en dit is naar al de beginners toe ga niet klakkeloos zonder nadenken één van de mengelingen uit kiezen.

Dit is informatie voor bomen op topniveau of de weg daarnaar toe en voor iemand die de intentie heeft geen steek te laten vallen en alles consequent en correct op te volgen.

Ik had graag wat advies gekregen voor de verdere opbouw van mijn bomen en welke zijn aan een verpotting toe met welke grondmengeling en al dan niet in een houtenkist of zelfde pot.

Acer palmatum.

“De bovenste laag akadama zit redelijk toe. Naar een houtenkist? verdere vormgeving? Al de tips welkom.”

“Naar een houten kist is één mogelijkheid om een project op te starten waar je dan toch minimum 8 à 10 jaar van plan bent om aan te bouwen. Wil dit liever met grotere bonsaipot doen dan kan je dit geleidelijk om de 4 à 5 jaar laten naar de grotere pot toe groeien. Derde mogelijkheid is naar een eindpot gaan en verfijnd afwerken, bij deze optie kan je enkel nog fijnere vertakking verwachten en een zeer langzame ontwikkeling. Gelijk welke beslissing je neemt, het belangrijkste is het goed open spreiden van de wortels, het begin van een wortelkluit opbouwen in de goede mengeling. De mengelingen zijn op dit Blog al vaak vernoemt.”

Taxodium.

“De wortels komen boven het oppervlak. Zelfde pot of kan deze ook beter naar een houtenkist? Hoe is de eerste vormgeving? Al de tips welkom.”

“De lijn is goed maar voor Taxodium is het er over (is het overdreven) dat er beweging in de takken zit. Bij die stijl en soort vallen de takken recht naar beneden in hoek van 45°. Verpotten en verbeteren wortelvoet is hier zeker nodig. Verpotten voor deze Taxodium is best in mengeling van 5 delen akadama, 2 delen zeoliet, 1 deel lava, 1 deel bims en dit alles in dezelfde korrelgrootte. Ook hier is houten kist een keuze. Ook een grotere, plattere pot is mogelijk.”

Prunus mume.

“Akadama ziet er nog goed uit en water loopt er nog goed door. Hoe is de eerste vormgeving? Wat met de lange tak rechts? Al de tips welkom.”

“Deze soort mag wel een bizarre vorm hebben, dus alles kan. Je moet je ervaring nog opdoen van eventueel een tak die niet meewerkt of afsterft, dus in deze prille fase van opbouw neem je best alles mee dat het materiaal je aanbiedt. De luxe van takken selecteren doe je pas in latere fase.”

Liquidambar.

“Liquidambar, naar een houtenkist? Alles terugsnoeien? verdere vormgeving?”

“Plattere pot en alle aangeboden takken bedraden en vormen in jongere boomstijl.”

Acer p. Aragawa.

“Acer arakawa, kan er met de groei die er opstaat al iets gebeuren?”

“Er staat nog geen groei op, dit zijn gewoon de takken van de plant die je gaat laten sterk ontwikkelen gedurende gans de zomer zonder daar iets aan te doen. Met een beetje geluk kan je na één stevige groeizomer een eerste lijn uitzetten. Het belangrijkste bij dit materiaal is het maken van een mooie wortelvoet. Wat jij misschien nog niet weet is dat wij daar al aan begonnen zijn, zoals in al onze houten kisten, en dat daar al een mooie radiaalvormige wortelbasis aanwezig is. Die laat je nu zo goed mogelijk ontwikkelen door alle takken zo stevig mogelijk te maten groeien. Dus jij kijkt naar je takjes op je boom en ik kijk naar wat er moet gebeuren in de kist. Hoe meer je wegsnoeit of stress veroorzaakt, door zelfs bvb vaak te verplaatsen…. hoe meer dit eerste opbouwstadium (opbouw wortelvoet) vertraging oploopt.”

Nog een vraag van iemand anders nu.

Corylopsis.

“Om niet dezelfde fout te maken als vorig jaar…Heb toen de tweede groei laten staan en de boom bedraad na bladval. Wat doe ik nu het beste na de bloei?  Mag ik bladsnoei of bladverkleining doen in mei? Laat ik alles uitgroeien en snoei ik dan pas in de winter?”

“Normaal bekijk ik eerst hoe de knoppen zijn na de bloei. De stevige eindknop verwijderen na het uitlopen moet ervoor zorgen dat er achterliggende knoppen gestimuleerd worden om de binnen vertakking te verbeteren. Reageert de boom daar positief op dan kan er inderdaad bladsnoei, door bladeren in vorm, middendoor te knippen en terug het licht naar binnen te laten om nogmaals die binnen vertakking te stimuleren. Verdeel al deze bewerkingen over een verloop van tijd en dit tot ongeveer midden mei. Dan gaan we terug evalueren”

NOTA voor iedereen:

Ik hoop dat iedereen begrijpt dat vragen beantwoorden voor mij enorm tijdrovend is, zeker om alle vragen correct en zo volledig mogelijk te beantwoorden. Ik ga dus op een bepaald moment prioriteiten moeten stellen. Diegenen die mijn “volledig” advies continu en consequent seizoen na seizoen, jaar na jaar opvolgen zal ik zeker blijven helpen.

Diegenen die mijn advies maar gedeeltelijk opvolgen en de combinatie van juiste standplaats, voeding, grondmengeling, watergifte…. niet opvolgen en we zo de beoogde resultaten niet kunnen bereiken zal ik bekijken als er tijd is om die mensen nog op te volgen.”

Diegenen die mijn advies soms een jaar of langer niet meer nodig hebben gehad en ik zie dat hun bomen de mist zijn ingegaan en ik die, in het slechtste geval, dan terug een opstart moet geven en het wordt opnieuw niet consequent opgevolgd, de vragen van die mensen zal ik uiteindelijk niet meer beantwoorden daar het gewoon tijdverlies en zinloos is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s