Vragen – extra werk en mededeling.

“Ik heb de pinus sylvestris yamadori die ik 10 dagen geleden gekocht heb bedraad met Rafia zoals Danny me aangeraden heeft het te doen.
Is de eerste keer dat ik rafia gebruik dus weet niet of dat zal zijn hoe Danny het verwacht dat het moet zijn.”


“Ik durf het bijna niet vragen omdat ik weet dat jullie het verschrikkelijk druk hebben, maar zou Danny de eerste vormgeving willen /kunnen doen ?
Om het even wanneer het jullie past kan ik de boom binnen steken om dit te doen, past het niet dan zeg je het ook maar en stellen we het een jaartje uit.”

“Wat ik doe is mijn leerlingen leren hoe het moet en eventueel voordoen op één tak. Heel zelden doe ik eens een boom volledig, maar dat is in feite niet de bedoeling en zeker niet tegen een uurloon. Als ik daar tijd zou voor hebben dan vorm ik al de yamadori’s en al mijn startplanten zelf en verkoop die gevormd, dan kan ik tenminste de meerwaarde die deze krijgen vragen. Het is niet de bedoeling dat IK de planten die hier gekocht worden, na bedrading van de klant, dan allemaal ga vormen, dan ben je beter dat je een reeds door mij gevormde boom koopt in plaats van ruw materiaal. In elk geval al zou ik al een volledige vormgeving doen, dan niet voor een uurloon. Een kunstschilder maakt ook geen schilderij tegen een uurloon.

Als je de boom binnenbrengt wil ik wel zien of ik eens op een avond tijd kan vrijmaken om een ruwe lijn te geven en de rest moet je zelf doen. Dat kan enkel als de bedrading goed is. Afgelopen winter zijn er al verschillende terug weggestuurd met een slecht bedrade boom, dit kost teveel tijd en energie want dan moet ik boven een slechte bedrading een goede bij leggen.”

Dat zijn dan de allerlaatste (zie ook hieronder andere leerling) die ik dit seizoen de grote lijnen zal doen. Volledig vormen doe ik niet.”

“Dus iets kopen wat je aankan, mits enkele richtlijnen en tips van mij, maar die je uiteindelijk zelf moet uitvoeren.”

“Vandaag mijn Picea bedraad en ingepakt met raffia. Eerste laag in parallel van de tak, dan vier draad van 4,5mm, uiteindelijk volledige ingepakt rondom (zoals de Pinus bij u, een aantal weken geleden). Nu heb ik geprobeerd om te compacteren, maar durft niet te ver gaan. Kan ik hem eventueel meebregen?Kan misschien gebeuren onder u begeleiding?”

“Je kan je boom binnen brengen en ik compacteer hem voor je zodat je daarna kan vormen. Dus ik zet de grote lijn uit en jij doet verder.

Dit is echt UITZONDERLIJK want deze periode wordt er ENKEL prioriteit gegeven aan loofbomen verpotten, we doen zelfs nog geen naaldboom verpottingen, enkel de dringende loofbomen.

We doen ook via het blog nog maar eens een oproep om ons NIET MEER NU DEZE PERIODE voor een voldongen feit te zetten, want eens alles bedraad is moet het gevormd worden, maar voor mij is dit ten koste van een verpotting van een high class bonsai die misschien te laat gebeurd of helemaal niet kan doorgaan dit jaar wegens té laat. We zitten echt nu onder zware tijdsdruk en vooral de high class bomen moeten erdoor.”

Nogmaals aan iedereen:

Vele klanten / leerlingen zeggen dat ze “all the way”  willen gaan en het allemaal zelf doen, maar als ze dit niet kunnen is het beter dat ze een reeds gevormde boom kopen. Ik geef tips en kan eventueel iets voordoen, maar ga IK ga niet jullie bomen maken. Wil je een door mij gevormde boom, er staan hier massa’s bomen die reeds op vorm staan.

We zitten echt nu onder zware tijdsdruk en vooral de high class bomen moeten erdoor. Mensen willen helpen maar niemand kan MIJN WERK doen. Ik heb niemand die ons high class materiaal kan verpotten.”

Wat ik ook niet begrijp is dat we enkel over verpotten praten en hoe we niet door ons verpottingswerk geraken en dat er meerderen zijn die mij komen vragen om hun bomen te vormen, mij mails sturen om te vragen hoe groot hun houten kist moet zijn, mij komen vragen wat nu als ze eerst al hun zin hebben gedaan en anderen hun raad hebben opgevolgd…..

MOCHTEN er nu nog vragen komen om bomen te vormen…. , het antwoord is NEE we hebben trouwens reeds gezegd / verwittigd dat vanaf maart we enkel nog onze verpottingen doen.

Het antwoorden op vragen is nog extra avond werk en de vermoeidheid begint toe te slaan. Dus onnodige vragen en mails en vragen over vormgevingen worden niet meer beantwoord. Een mail sturen waarom het niet kan en waarom we het niet gaan doen vergt ook tijd en dat hebben we voor iedereen op het blog gezet.”

Vormgevingen gebeuren van september gans de winter door tot verpotseizoen, dus tot einde februari.

Diegenen die het willen begrijpen, alvast bedankt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s