Vragen en antwoorden.

“Ik probeer mijn vragen kort te houden omdat ik weet dat jullie veel werk hebben met het onlangs koude weer en nu warme weer en jullie volop aan het verpotten zijn.”

“Ik zou graag nog eens langskomen om mijn huiswerk te laten inspecteren op mijn bedrade juniperus en om in detail goed op weg te worden gezet om te verpotten. Ik hoop dat dit kan. Zo ja, wanneer kom ik het beste langs?.”

“Hoe dan ook zou ik een groot aantal zakken substraat kopen: akadama, lava, puimsteen en zeoliet. Ik heb grote containers staan thuis om van elk van deze substraten een container fijn en grover te zeven zodat ik voor een tijd zoet ben en makkelijk samenstellingen kan maken. Ik wil in de toekomst enkel nog werken met de door Danny voorgeschreven samenstellingen en zou dus graag ongeveer 30 liter van elk type substraat kopen.”

 

“Voor het moment doe ik geen check-ups meer. Enkel de dringende zaken, verpottingen, van leerlingen die ik al jaren in opvolging heb op work- shops en waarbij bepaalde technieken voor hen te gecompliceerd zijn om op papier uit te leggen.

“Na afspraak kan je substraat komen halen.”

Bespreking van je bomen hieronder:

“De Azalea moet zeker verpot worden, het water blijft er een heel eind in staan, er is zo goed als geen drainage meer. Kan ik hiervoor een afspraak plannen? Zo niet kan ik om de substraten komen en hier wat uitleg krijgen over hoe en wanneer best te verpotten. Ik zal met de azalea ook op check-up komen met dat ik zijn voet en takken wil laten ontwikkelen.”

“Ja de Azalea moet volledig los gemaakt worden en verpot. Voorzichtig met de fijne haarwortels. Desnoods volledig schoon spuiten met een lichte waterstraal. Gebruik ook voldoende sphagnum mos tussen de wortels. Er komt nog een filmpje op mijn FB tijdlijn over Azalea verpotten. Mengeling 2 akadama, 1 kanuma, 1 lava, 1 bims. Verpotten kan vanaf nu tot eind april.”  

“De bedrade juniperus draineert wel nog zeer goed maar de fijne wortels komen al wat naar boven en ik denk dat deze bijgeknipt moet worden en dus toch verpot moet worden.”

“Het loof vertoond een eerste verzwakking. Een grondige verpotting, ook oude aarde er uit, kan op 4 gelijke delen van akadama, zeolite, bims en lava en daarna niets meer aan doen. Laten groeien. Goede standplaats en niet meer verplaatsen, op de grond (stabiele goede ondergrond waar de pot dan opstaat en niet in de hoogte in de wind), nabijheid van groen (luchtvochtigheid) , liefst niet voor een muur die tijdens de hete dagen warmte opslorpt en afgeeft…… “

“De kist juniperus heb ik vorige herfst verpot zoals gevraagd door Danny. Ze staat in een wat te grootte kist en met akadama, lava en fijn dennenschors met op de bodem een grovere laag. Ik weet dat de samenstelling niet ideaal is en de toplaag te grof is maar ik vraag me af als het te vroeg is om hem opnieuw te verpotten. Als hij niet best eerst een jaar kan bekomen van de verpotting? Er hangt wel nog veel van de originele grond aan, het was een voorzichtige eerste verpotting zoals Danny op zijn filmpjes toonde.”

“Het is beter om opnieuw te verpotten, want dat komt niet goed. De mengeling die je hebt gebruikt is niet op mijn aanraden, dus zoals al eens vermeld op het blog het heeft geen zin om maar gedeeltelijk mijn raad op te volgen. Dit is voor mij het meest frustrerende, eerst doen zonder vragen en daarna als het een voldongen feit is vragen. Dat is voor alle partijen tijd verlies, voor mij, voor jou en voor de boom. Twee keer een ingreep in hetzelfde jaar is voor geen enkele plant goed.”

“Voici mes deux pinus sylvestres que j’ai acheté à la pépinière il y a 9 ans. J’avais prévu de les rempoter en Mars 2020 lors d’un workshops mais le Covid est passé par là.J’ai donc du attendre cette année pour le faire. Ils ont été rempotés à la pépinière il y a 7 ans avec toi. L’année dernière je n’ai pas taillé en prévision du rempotage de cette année.Il y a trop de feuillage et il a du mal à pousser en arrière. Il y a beaucoup de racines qui sortent des pots et j’ai peur de trop tailler. Est ce je dois en enlever beaucoup et couper les grosses racines ? Le substrat sort du pot. Quand je peux rempoter ? Est ce qu’il faut attendre que les bourgeons gonflent? Dans quel substrat ? 50% Pumice 25% Akadama 25% lave et un peu d’écorce compostée?  Est ce que je dois changer les pots? “

“Vous avez le temps de rempotter jusqu’à fin avril. J’organise le mois de mars sur une date des rempotage, dans un endroit grand et ouvert donc coronaproof,  avec les rempotages les plus urgent et les plus difficile et d’élèves qui ont eu des suivis conséquent dans le passeé. Ce sera une soirée à partir de 17h. On te laisse encore savoir la date pour que tu puisses t’organiser. Le mélange que tu doit bien préparer d’avance dans des granulométri différentes sont Akadama, bims, lava et zeolite. Il faudrait aussi emmener du keto, de la sphaigne (cela nous avons en vente) et de la mousse (Moss) et du charbon. Sauf le charbon et moss nous avons tout cela en cas que tu doit encore l’acheter. Mais faîtes le tamisage avant de venir au workshop, donc si vous avez besoin de terreau…. mieux vaut venir le chercher d’avance. Les pots on va voir cela sur place lors du rempotage.

Entre temps le travaille que tu doit faire est d’enlever des aiguilles juste pour laisser passer (entrer) de la lumière.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s