Perfecte verpotting van een beginner & Prunus te koop.

Ik toon jullie met fierheid twee verpottingen van een leerling die een half jaartje voor de Covid periode begonnen is, dus van een beginner.

De enige juiste beslissing die hij nog kon nemen toen alles stil viel was één van de eersten vragen om mee te doen aan de oefenstages  zodat, na enige tijd op een wachtlijst, hij kon beginnen.

Dus een beginner die een dergelijke verpotting kan uitvoeren en beschrijven getuigd van goed opletten.

De combinatie van mijn “face book” filmpjes goed volgen, het blog dagelijks opvolgen en de oefen stages op regelmatige basis, maken dat hij voldoende uit de voeten kan tot zelfs een betere verpotting kan neerzetten dan sommigen die al jaren bezig zijn.

“Niet zozeer een vraag, eerder een update betreffende mijn huiswerk van de Acer en Ulmus Procera Major. Waar de piste “eindpot” werd gekozen voor beide bomen. De foto’s zijn normaliter op komst via WE- transfer.  Inmiddels ben ik me bewust dat als het niet goed is dat ik het ook wel zal horen maar dat is “the way to go”, dus zet ik het toch graag even op mail zo hebben we beide een beeld van wat ik gedaan heb.”

“In aanloop van de verpotting heb ik eerst de nodige voorbereidingen gedaan. Te beginnen met de aankoop van een goede drietand om de wortels los te maken. Vervolgens het uitzeven van de substraten op verschillende korrelgroottes.
En heb er dan ook meteen voor gezorgd dat het stof eruit is. Op deze manier was ik ook zeker dat ik voldoende had voor beide bomen en kwam ik niet voor verrassingen te staan tijdens de uitvoering.”

“De dag van verpotting al het materiaal klaargelegd, pot klaargezet en op voorhand voorzien van gaas. De verankeringsdraad op basis van de afstand tussen de gaten vakkundig afgemeten, geplooid zodat er geen lus onderin de pot zit en ik de verankering op een degelijke manier kan doen. Ook rekening houdend met de woorden “eerst trekken en dan aanspannen” werd rekening gehouden. Ik heb mijn draad alleszins niet wit gekleurd zien worden ;).
Dit alles opgesplitst over 2 dagen, want mijn tempo ligt niet zo hoog.”

“Om toch even te illustreren dat jouw gegevens tips, pleidooi en advies blijft hangen! Want dergelijke voorbereiding was vroeger trouwens voor mij, de “you -tube generatie”, onbestaande.”

Uitgezeefd op korrelgrootte: akadama, bims, lava & zeoliet.

Acer.

Ulmus.

“Dezelfde aandachtspunten werden ook gehanteerd tijdens verpotting van de Ulmus P. maar eerlijk toegegeven hier was het net iets moeilijker. Heel wat wortels, dikke wortels die zich rond de pot hadden gedraaid.”

“Maar net zoals je me uitlegde ben ik hier enerzijds stelselmatig gezakt zodoende de wortelvoet meer zichtbaar te maken (ik schat hier om en bij de 1.5-2 centimeter), anderzijds teruggesnoeid tot voorbij mijn comfortzone.
Visueel waren er rondom rond nog fijne haarwortels te zien. Ik heb twee oppervlakkige wortels weg gesnoeid en er is inderdaad een holte zichtbaar! Dit alles verpot op 3 akadama, 1 bims, 1 lava, 1 zeoliet.”

“Enigste grote twijfelpunt was de uitstulping vermoedelijk een oude wortel of oude uitgroei, deze heb ik laten staan, omdat ik twijfelde maar ook omdat het me niet stoort.”

“De uitstulping zou ik weg genomen hebben. Maar binnen twee jaar, bij de volgende verpotting, kunnen we dit rechttrekken.”


Prunus te koop.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s