Vraag en antwoord & te koop.

Vraag en antwoord.

Carpinus.

“Bij het Carpinus vlot, de granaatappel en de carpinus cascade heb ik eigenlijk steeds dezelfde vraag: laat ik de fijne vertakking verder uitgroeien en wat verdikken met eventueel een bedrading of snoei ik ze op vorm. “

“Vanaf het ogenblik dat je ziet dat hij constant gaat doorgroeien, dus zeker nog niet nu bij het eerste uitlopen, maar knoppen ontluiken bij constantere temperaturen en gaan groeien DAN mag je bij de sterk gegroeide takken achter de eerste zware eindknop wegsnoeien. Dus juist voor de tweede knop. Bij de zwakkere takjes snoei je helemaal niets. De onderste twee takken snoei je ook helemaal niets. Dus enkel de ganse topkruin kan je al binnen een compacter silhouet eerst snoeien zoals gezegd, daarna laten uitgroeien van achterliggende knoppen en daarop beslissen of er al dan niet kan genepen worden. Het onderhouden van oude bomen is geen ritueel dat jaarlijks herhaald kan worden, de vitaliteit en de groeikracht wordt bekeken en dan wordt er beslist. In dit geval zijn we nu bezig met aansterken en toch gedeeltelijk te snoeien.”

“Mijn Carpinus moest ik goed laten groeien en maximaal bedraden, blijf ik dit verder doen, maximaal bij bedraden en laten uitgroeien.”

“Nee, dat blijf je niet verder doen, zie hierboven.”

Carpinus & granaatappel.

Carpinus
Granaatappel

“Deze carpinus en granaatappel groeien ook heel erg traag. De carpinus maakt ook steeds weinig diepe wortels aan, hij zit nu wel opnieuw reeds 4 jaar in pot maar elke maal als we verpotten zien we dat de wortels alléén bovenaan zitten. “

“Wortelproblemen hebben onder andere te maken met de kwaliteit van de grondmengeling. Oude bomen zoals deze, maar eigenlijk alle bomen (zo heb ik vandaag zelfs bij mij een vaststelling gedaan) hoe goed dat de mengeling ook samengesteld was de boom niet wilde doorwortelen. Bij mij was deze nochtans vorig jaar goed verpot en toch had ik niet het gewenste resultaat. Heb mijn mengeling anders (beter) gemaakt met dezelfde bestanddelen maar een grotere korrelgrootte. Dus meer lucht, zuurstof en zeker geen fijnere korrel van geen enkel bestanddeel. De Granaatappel (Punica) mag je goed laten aansterken vooraleer je de eerste snoei selectief uitvoerd. Dus enkel de krachtige groei kan vanaf midden mei de eerste maal gesnoeid worden en dit telkens boven een nog sterke knop. Onderste takken ook niet snoeien.”

Te Koop.

Prunus 2250€.

Prunus 2250€.

Acer palmatum 2350€.

Acer p. Deshojo 3750€

Acers vanaf 78€, 150€, 175€, 195€.

Juniperus itoigawa vanaf 65€.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s