Vraag en antwoord.

Nieuwe aankoop Ginkgo project.

“K zou beginnen aan de ginkgo , de trekkers danny deze mogen eruit met de boltang eh zeker,”

“Om dan zoals foto’s hieronder uit te bedraden”

“ Voor een perfecte opstart heb je 2 opties:

Optie 1 is gebruik maken van alle verschillende takleeftijden en zo uiteindelijk eindigen op een reeds vast gelegde basis van het silhouet.

Optie 2 is zeer kort alles terug snoeien en na de stam enkel bij de eerste hoofdtakken tot op de eerste knoppen (die dichtst bij de stam, meest compacte) om zo tot een maximale compacte vorm te eindigen. Dus kleinere compacte boom. Jou voorstel gaat uit naar optie 1  daar ga je het snelste eerste zichtbaar resultaat mee bereiken. Met optie 2 ga je op langere termijn een kwalitatief hoger resultaat bereiken. De stompen zou ik inderdaad wegwerken met de boltang en afdekken met kneedbare pasta.”

“Oke wel het gene dat ik in gedachten had danny was alle dikke van weg te nemen en alleen met het jonge materiaal op de hoofdstam te werken dit is dan waarschijnlijk je optie 2.”

“Goede keuze.”

“Ik had graag een update doorgestuurd”

“De Juniperus heb ik verpot in volgende stappen

  • Alle grond gezeefd op grootte
  • Pot klaargemaakt
  • Eerst laag groffe mengeling ( 1 deel akadama, 1 deel zeoliet, 1 deel bims, 1 deel lava )
  • Dan een deel opgevuld met middel grote mengeling
  • Wortelkluit vrijgemaakt en een deel gesnoeid, een grote portie oude aarde laten zitten en 1 grote wortel verwijderd ( om cirkelt in rood )
  • De plant in de pot vastgezet en verder gevuld met middel grote mengeling
  • Afgewerkt met sfagnum en horrengaas en op een windvrije plaats gezet tegen een haag

Ik denk dat de inplantingshoek en de potgrootte misschien iets anders hadden moeten zijn.”

“ Ziet er goed gedaan uit. Het zijn vooral nu de nazorgen die belangrijk zijn zeker de eerstkomende twee maanden waar de bomen onderhevig zijn aan temperatuur schommelingen, magere wind en extreme zonnepieken. Help hier vooral mee met het loof regelmatig vochtig te houden alsook de omgeving rond de boom en in de pot goed water geven als hij een beetje begint op te drogen, tot ongeveer 2cm diep mag hij eens droog komen maar niet meer (niet dieper). Vanaf het ogenblik dat hergroei duidelijk zichtbaar is nog een paar weken aanhouden op die manier en dan water geven zoals bij een boom die reeds zelfstandig functioneert. Vloeibare voorjaarsmest mag al gegeven worden om de 14 dagen.”

“ACER heb ik volledig open bedraad, ik heb wel wat last van taksterfte desondanks ik hem in een onverwarmde veranda gezet bij de strenge vorst.”

“Binnen een maand afgestorven takjes wegsnoeien. Laat eerst de rest maximaal ontwikkelen, daarna alles nog eens stevig laten doorgroeien, midden zomer één keer binnen het silhouet terug snoeien, geen bladsnoei toepassen en nog een keertje laten groeien tot eind september, daarna nieuwe bruikbare takken nog eens bijbedraden. Eerste bedrading goed opvolgen tegen ingroei, zeker vanaf midden zomer.”

Nieuwe Acer aankoop.

 “Heb ondertussen wat meer plaats voorzien, en wil graag dit jaar paar nieuwe bomen opstarten. Ik zie dat er volgende week Acer workshops zijn, maar kan er niet bij zijn. Afspraak maken? Of moeten we nog even wachten? Zou grote ingrepen liefst onder begeleiding van Danny doen… “

“Afspraak maken en ik geef sowieso altijd indien nodig de nodige uitleg bij een nieuwe aankoop en geef een voorbeeld, zoals ik doe bij een check – up, zodat je thuis verder kan.”

Creatief zijn.

“Dit is het eerste project boompje waarmee ik begonnen ben als starter. De foto in plastic container is na de eerste workshop in 2017.”

“Ik had graag iets anders gedaan dan in een potje (zie foto’s hieronder) en heb een stuk dood hout van een eik gebruikt die ik vorig jaar in de Ardennen gevonden heb. Hopelijk valt het een beetje mee?”

“Dit is hoe “K.B.K.” leden creatief werken met hun eerste beginnersboompjes.”

Acer terug als project.

“Ik zie dat er eventueel nog een plaats over is *vrijdag (*verleden week) voor acers ik vraag eens of het nodig is om te komen is wel verpot in houten kist in februari  of is het beter dit thuis te doen op advies van danny want nu al een rit in de auto en juist verpot zou misschien meer kwaad dan goed doen.”

“We hebben de keuze gemaakt om van je Acer terug een project te maken. Door het aantal jaren reeds in training groeit die nu onvoldoende krachtig om verdere bewerkingen te doen. Alles sterk laten uitgroeien en laten afharden tot eind juni. Daarna wordt een eerste selectie snoei gedaan met oog op de toekomstige vorm en kijken wat we reeds kunnen toevoegen. We werken nu enkel met de sterke knoppen.”

Update verpotting Ginkgo.

“Gezien de *betere weersverwachting (*bericht van een week geleden) en het zwellen van de knopjes heb ik de verpottingen van de Ginkgo afgelopen weekend gedaan. Hierbij alvast enkele foto’s van de Ginkgo. Staat op het mengel van akadama/bims/zeoliet/lava.

Ik had het gevoel dat hij nu te nat had gestaan en heb hem jammer genoeg niet lager in de pot kunnen plaatsen zoals Danny zei vanwege de diepte onderaan.

Had ik hier drastischer tewerk moeten gaan?

Ik ben alvast wel tevreden met het resultaat, hoop jullie ook.”

“Je hebt dit goed opgelost maar je had inderdaad onderaan veel verder kunnen gaan, tot zelfs volledig afvlakken met de zaag. Kan volgend jaar nog altijd gebeuren.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s