Vragen beantwoorden.

Leerlingen zijn bezig met voorbereidingen voor de “K.B.K. online foto ten”.

“Wordt deze rots zonder iets zoals jitta, matje of plankje gepresenteerd bij een boom voor de foto tentoonstelling of liever niet.”

“Beter niet het is een samengestelde rots die enkel kan gebruikt worden om te beplanten. Stenen presenteren als accent vraagt niet alleen een drager maar beginnen met een zuivere steen waar geen manipulatie zichtbaar is en zeker ook nog moet de betekenis van de steen duidelijk zijn ten opzichte van het hoofd object (boom). Hier kan nog veel uitgediept worden maar dit is basis. Wil je die steen gebruiken als accent dan kan hij zoals een accent beplant worden. Dat zal er dan anders uitzien dan een normale rots beplanting maar toch voorzien van ouderdom.”

“Vergeef me mijn onwetendheid in deze materie, moet ik mij nog op toeleggen. Ik probeer een tokonoma like opstelling te maken in mijn serre voor foto’s voor de Ten. De maximale hoogte zal wel slechts 140cm zijn. De diepte is nu 65 cm maar die kan ik nog wat vergroten. Is dit haalbaar? Ik kan van iemand een scroll krijgen, slechts 51 op 12 cm. Vogels met bloemen dus lijkt me geschikt voor een lente compositie. Is dit bruikbaar voor bij mijn Kashima? Wat denk je?”

“Scroll bruikbaar, thema is goed. Zolang de boom niet gespannen staat gaat dat. Anders gewoon onder- en achtergrond. Open ruimte is heel belangrijk vooral met scroll.”

“Bedankt voor de feedback. Ik zal alvast een foto maken mét en zonder, dan kun jij kiezen wat best is.”

Algemene opmerking: zoals reeds dikwijls gezegd heb je in alles kwaliteiten. Dat is niet alleen zo met bomen, potten…. maar ook de bonsaitafels, scrolls, bijzetplanten en alle andere accenten die gebruikt worden. Authenticiteit, ouderdom (antiek), patina…..is een zeer grote meerwaarde. Al deze zaken worden ook nieuw (na) gemaakt maar niets kan op tegen het echte werk natuurlijk. Maar ik ben al zeer tevreden dat een deel van de cursisten ermee bezig is, interesse toont en iets onderneemt. Hiervan kunnen we met zijn allen van genieten en uit leren.”

Vragen.

“Ik heb een vraagje over mijn Pinus sylvestris. Hij staat gepland om vrijdag 16/4 verpot te worden. Het valt mij de laatste tijd op dat zijn naalden aan het vergelen zijn. Zijn knoppen blijven wel goed doorkomen. Kan de verpotting doorgaan of toch beter wachten? Ik weet niet goed wat ik mis doe (locatie, water geven, voeding,…).”

“Zet hem nog even in je serre. Kan dat niet laat hem buiten met een plastic over het grondoppervlak. Is waarschijnlijk wat té nat en zal beteren na de verpotting.”

“Steen eik na het laten ontwikkelen : teruggesnoeid en gevormd”.

“Super goede ontwikkeling op één jaar tijd. Goed geboerd zou ik zeggen. Proficiat. Je kan deze zomer van onderhoud wijzen, dat leg ik wel uit als het zo ver is, zal ongeveer begin à half juni zijn, neem dan nog eens contact op met foto.”

“Acer pal: zou ik op de dunnere takken en vallende tak een trekker laten staan om zo te laten dikken of niet nodig.”

“Eigenlijk zou je na de workshop van afgelopen donderdag met deze boom hetzelfde kunnen doen.  Trekkers kan altijd tot zolang je project loopt.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s