Tip voor “K.B.K Bonsai Foto Ten”.

Het opstellen van bonsai of tentoonstellen van bonsai kan zowel voor een tentoonstelling als enkel voor jezelf en familie of vrienden thuis. In vele delen van Azië wordt er één of meerdere bomen binnen gebracht en opgesteld als er bezoek komt. In traditionele Japanse woningen worden meestal “huis nissen” “Tokonoma’s” ingebouwd waar dan de opstellingen in gebeuren. Deze nissen zijn variabel in vormen en maten maar steeds mooi en degelijk gebouwd.

Zelf heb ik nog niet de stap gezet om er één te bouwen in mijn privé woning maar wel hebben we in de zaak vele tentoonstelling nissen en een displayruimte, maar dat is nog altijd geen traditionele Tokonoma.

In onze nissen en tentoonstellingsruimte kan ik voor mezelf weergeven en uitbeelden wat ik wil zien; schoonheid en kracht van de boom en verbeelding waar deze zou kunnen staan en in welk seizoen.

Een nuchtere “K.B.K.’er” waant zich geen Japanner en geeft hier een voorbeeld aan iedereen hoe simpel opstellen kan in België als Belg die Bonsai als hobby beoefend. Je neemt een boom die krachtig is, in dit geval een Chinese Olm die wel met Westerse invloeden is opgebouwd. Een simpele drager, een natuurfoto die zelf gefotografeerd is op één van je reizen en een passend accent. In de leefruimte staat een dressoir en daar wordt een eenvoudige opstelling gemaakt net of er wordt bezoek verwacht. Resultaat hier staat een duidelijke, mooie, krachtige en toch eenvoudige opstelling. Sorry voor het minder goed cadreren / kaderen van het geheel maar ik wil hier een ander voorbeeld geven van een “K.B.K.’er” die zeer mooi resultaat neerzet van zijn werk op de meest logische en eenvoudige manier.

Zo leven wij, zo kunnen we ook onze bomen mooi etaleren en kunnen we mits enkele basisprincipes geen kitscherige fouten maken.

Dus aan iedereen die nog aan het proberen is, het ligt zo voor de hand. Als je bomen nog niet sterk / krachtig genoeg zijn, hier in dit voorbeeld is de boom wel krachtig genoeg, kan je dit opwaarderen met gepaste materialen. Simpeler dan dit kan ik geen voorbeeld geven.

Dit is gebracht door iemand die niet Japans georiënteerd denkt, leeft en doet maar pure kracht en schoonheid van zijn boom weet uit te stallen.

Dus een gouden raad aan iedereen die deze Japanse traditie en kunst van opstellingen maken wil oefenen, besef waar je eigen “roots” liggen en hoe het aanvoelt en toon het vanuit je hart en overtuiging.

Je ziet onmiddellijk, zowel bij bomen die zijn “nagemaakt” alsook bij hun opstellingen of ze een ziel dragen.

In voorbeeld is zelfs de zelfgemaakte natuurfoto voor de eigenaar een mooi moment van herbeleving en de boom hier is het levende hulpmiddel en hobby waar kan van genoten worden.

Dus aan iedereen die huis- en tuin nissen maakt of reeds gemaakt hebben integreer die goed in de omgeving. Een klassieke Japanse nis hoort thuis in een Japanse tuin . Westers georiënteerde nis kan in een Oosters geïnspireerde en / of Westerse tuin. Daar hoort dan ook de manier van aangepaste display bij. Voelen wat je aan het doen bent als je iets maakt en niet zomaar namaken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s