Blog en check-ups.

Door het systeem van de check-ups kan ik de bomen intensiever opvolgen en makkelijker werken naar een hoger niveau. Doe niet gewoon klakkeloos dezelfde onderhoud op je bomen ieder jaar opnieuw.

Natuurlijk moet iedereen er tijdig bij zijn en niet achter de feiten aanhollen want dan is het weer uitstel met een jaar, dus beter ruim op tijd foto’s mailen dan te laat want alle check-ups zitten al met een maand vooruit vol.

Toch nog even meegeven dat de correcte najaar / herfst / winter snoei belangrijk is om de bomen op de juiste manier / plaatsen te laten uitlopen in het voorjaar.

Belangrijk om het Blog te volgen.

Ik ondervind dat de leerlingen die consequent het Blog lezen en die zo ook volgen wat iemand anders en ik doe, veel vlugger mee zijn als ik iets uitleg over hun bomen. Zij zijn ook zelden té laat met hun bomen want ze volgen ook wie met welk soorten is geweest en op welk boomsoorten ik aan het werken ben al is het gewoon een foto zonder uitleg. Zo weten ze dat het ook ver tijd zal zijn want mijn bomen door in de serre te staan zijn, zeker vroeg voorjaar, een maand vooruit.

Er worden geen mails meer verzonden. Het Blog is de informatiebron en communicatiebron naar de leerlingen toe. Als ik iets post is dat voor alle leerlingen en ook omdat ik dan bepaalde basiszaken niet telkens opnieuw zou moeten uitleggen. Het is een deel van de bonsaiopvoeding.

Dus leerlingen die hun bomen hier in opvolging hebben is het belangrijk, buiten de check-up sessies  om, dat ze ook het Blog volgen. Dat vraagt een dagelijkse klik en 5 tot 15 minuten kijk- en leeswerk en vraagt niet meer tijd dan een mail lezen.

Er zijn zaken die reeds veelvuldig via het Blog zijn uitgelegd die we terug opnieuw persoonlijk moeten uitleggen aan mensen die het Blog niet volgen. De tijd om alles wat al geschreven is opnieuw uit te leggen is verloren tijd, tijd die we anders kunnen spenderen om leerlingen vooruit te helpen. Dus het Blog lezen is in ieders voordeel, zowel leerling als leraar.

Kort opvolgen na check-up.

“Bij deze gisteren de boom gesnoeid op sterke groei met een beetje winst en de hele boom terug goed luchtig gezet zodat overal licht bij kan. 

Enkel de laagst gelegen takken zou ik wat willen laten trekken gezien daar nog zeker wat dikte in de takken mag komen.

Hij reageert nu ook met nieuwe uitlopende knoppen binnenin de boom sinds de check-up 14 dagen terug. 

Is dit voorlopig naar wens? “

“Maakt zeer goede vorderingen, kan binnen 2 weken al terug gesnoeid worden. Je zit mooi op schema. Zelfde snoeisysteem aanhouden zoals afgesproken.”

Vragen over bomen en of check-up nodig is en wanneer.

“Chamaecyparis, wat is de volgende stap voor deze boom?  Waar moet ik op letten of wanneer doe ik met deze boom een check up?”

“Voor augustus kan je hier weinig op doen, er is overal enkele centimeter groei nodig.”

“De Itoigawa is goed aan de groei na de verpotting, ik vraag me af of wanneer we de herstijling doen, in de zomer of het najaar? Ook vraag ik me af of ik in die tijd iets doe of dat ik hem gewoon laat doen tot de tijd van de herstijling.  Ik breng de boom dan meer voor check up.”

Beter dat het detailleringswerk aan het loof nu gebeurd, dan heb je nog een gans groeiseizoen voor verdere verrijping. Als je met deze op check-up komt breng draad mee dan toon ik je een voorbeeld.”

“Zou bij deze boom de raffia er al afkunnen?  Of laat ik hem nog wat zitten, hij zit er op van oktober 2018, verpot in maart 2019.

Zou er nu of deze zomer al iets kunnen gebeuren aan de boom of breng ik hem eens mee voor check up, wanneer dan best?”

“Raffia mag er af. Enkel een dunne spandraad zal nu voldoende zijn. Kan nu worden doorgevormd maar kan ook eerst aansterken alvorens door te vormen in het najaar.”

“Een update van het ent project, in het weekend heb ik de enten gezet.  Nu hopen dat ze aanslaan, he.”

“De quercus loopt uit met telkens 5 takjes uit hetzelfde punt, ik neem aan dat ik nu nog niets moet doen en de boom dit jaar nog laat groeien om eind dit jaar weer te bedraden, of ben ik mis?”

“Je bent mis, meebrengen op check-up als ze meer afgehard zijn.”

“De sering heb ik ondertussen gemarcoteerd en de takken wat opengespannen, is het goed zo?  Of wat kan beter?  Of wat kan ik nog meer doen?”

“Heb je alles diep genoeg terug gesnoeid, zo ja dan zo laten. Breken er nog knoppen ipen onderaan dan kan je komende maand daar nog dieper terugsnoeien.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s